Sari direct la conținut

Rusia a început o campanie organizată pentru distrugerea infrastructurii energetice ucrainene – Minister britanic

HotNews.ro
Cladire distrusa de bombardamentele rusesti asupra Odesei, Foto: State Emergency Service of Ukraine / AFP / Profimedia Images
Cladire distrusa de bombardamentele rusesti asupra Odesei, Foto: State Emergency Service of Ukraine / AFP / Profimedia Images

Rusia a început o campanie mai coordonată de atacuri aeriene pentru a distruge infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, relatează Ukrainska Pravda.

Ministerul a sugerat că Forțele Aeriene Ruse și-au folosit flota de bombardiere grele pentru a lansa un val intens de atacuri asupra Kievului și a centrului Ucrainei în noaptea de 7 decembrie 2023, pentru prima dată după 21 septembrie 2023.

Aceste aeronave, probabil Tu-95, au lansat cel puțin 16 rachete de croazieră peste Marea Caspică din zona lor obișnuită de operare.

Rachetele erau probabil rachete Kh-101 și Kh-102 desemnate de NATO ca AS-23a KODIAK. Potrivit analiștilor din Marea Britanie, Rusia a ținut, cel mai probabil, aceste rachete în rezervă pentru a fi utilizate în timpul campaniei de iarnă.

„Acesta a fost probabil începutul unei campanii mai concertate a Rusiei, care vizează degradarea infrastructurii energetice a Ucrainei”, se arată în analiză.

Analiștii au remarcat că majoritatea acestor rachete au fost interceptate cu succes de apărarea aeriană a Ucrainei, pe baza rapoartelor inițiale.

Atacul a dus la o moarte civilă, dar Ministerul Apărării din Regatul Unit a adăugat că pagubele sunt în acest moment minore.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea în noiembrie că Rusia stochează rachete pentru ataca la iarnă infrastructura ucraineană.

„Cred că se adună (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze”, a spus el unui grup restrâns de jurnaliști, inclusiv de la AFP, în noiembrie

Ucraina se aștepta astfel la o nouă campanie de atacuri rusești asupra rețelei sale energetice, așa cum s-a întâmplat în iarna precedentă, când milioane de ucraineni au rămas fără căldură sau electricitate la temperaturi de sub zero grade.

Ucraina a fost nevoită sâmbătă să ceară asistență de urgență din România și Polonia pentru a treia oară de la începutul lunii decembrie din cauza unui deficit în sistemul energetic, potrivit Ukrenergo (compania națională de energie a Ucrainei.

Puterea ajutorului implicat este de 300 MW. Anterior, Ukrenergo a avut nevoie de ajutor pe 7 și 8 decembrie. Principalul motiv al deficitului este nevoia de capacitate de generare.

„O unitate electrică de la centrala termică a intrat în reparație de urgență, iar alta a intrat în reparație programată în timpul zilei. Mai multe unități sunt restaurate în regiunea frontului după bombardamente de artilerie și în alte regiuni după atacuri masive cu rachete iarna trecută”, notează Ukrenergo.

Deficitul este afectat și de nivelul ridicat al consumului de energie electrică în ciuda încălzirii și a zilei libere. Ukrenergo îi îndeamnă pe cetățeni să consume electricitate cu atenție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro