Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 687: Forțele armate ale Kievului au trecut la defensivă / Finlanda menține închisă granița cu Rusia până pe 11 februarie / Estonia promite Kievului un ajutor de 1,2 miliarde de euro

HotNews.ro
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia
Lupte pe frontul din Ucraina, Foto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Două rachete ruseşti au lovit miercuri seara un hotel din Harkov, în nord-estul Ucrainei, rănind 11 persoane, printre care jurnalişti turci, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un turneu în țările baltice pentru a discuta despre ajutoarele în materie de război și integrarea UE și NATO. Ministerul rus de Externe a anunțat că a interzis anumitor oficiali ai guvernului și jurnaliști din Republica Moldova să intre în țară.

07:29Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Letonia anunță un nou ajutor pentru Kiev, inclusiv artilerie, muniții și elicoptere
  • SUA impun sancțiuni pentru transferul de rachete balistice nord-coreene către Rusia
  • În timp ce Europa revendică victoria în războiul energetic cu Vladimir Putin, tot mai mulți ruși se plâng că îngheață de frig în case. Potrivit The Moscow Times, locuitorii din întreaga Rusie sunt afectați de întreruperi fără precedent ale încălzirii în ultimele zile.
  • La sfârșitul lunii ianuarie, Péter Szijjártó poate avea o întrevedere cu Dmitro Kuleba pentru a pregăti întâlnirea Orbán-Zelenski
  • Ucraina desemnează Subway drept „sponsor internațional al războiului”Două companii aeriene din Siberia au cerut Guvernului rus permisiunea de a prelungi durata de funcţionare a avioanelor Antonov din epoca sovietică
  • Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a anunţat joi că 11 aspiranţi rămân în cursa pentru validarea candidaturilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 17 martie, când preşedintele Vladimir Putin urmăreşte să obţină încă un mandat, transmite agenţia EFE.
  • Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a sugerat joi crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 687 – LIVE pe HotNews.ro:

01:27 La sfârșitul lunii ianuarie, Péter Szijjártó poate avea o întrevedere cu Dmitro Kuleba pentru a pregăti întâlnirea Orbán-Zelenski

Dacă totul va merge bine, pe data de 29 ianuarie, la Ujhorod, ar putea avea loc o întâlnire a miniştrilor de externe ai Ungariei şi Ucrainei, în cadrul căreia părțile vor revizui chestiunile privind cooperarea bilaterală, a anunțat Péter Szijjártó joi, la Budapesta, potrivit cotidianului ungar Nepszava.

„Eu sunt pregătit, voi continua să ofer cea mai mare protecție posibilă pentru ziua respectivă din calendar, așa că data de 29 ianuarie este acum, în principiu, destinată din partea amândurora pentru întâlnirea de la Ujhorod”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat că este bucuros să poarte negocieri și cu Andriy Yermak, șef al Biroului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, dar deocamdată nu a primit nicio propunere pentru stabilirea datei întâlnirii.

00:55SUA impun sancțiuni pentru transferul de rachete balistice nord-coreene către Rusia

Departamentul de Stat al SUA a impus joi sancțiuni împotriva a trei „entități rusești” și a unei persoane implicate în transferul și testarea rachetelor balistice nord-coreene pentru a fi folosite de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, conform Reuters.

„Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare”, a declarat Blinken într-un comunicat.

O declarație comună a Statelor Unite și a partenerilor săi a condamnat marți transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv ceea ce a fost calificat drept achiziția de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene și utilizarea acestora de către Moscova împotriva Ucrainei la 30 decembrie și 2 ianuarie.

00:28„Spymania”: Rusia acuză SUA de un plan de intervenție în alegerile sale

Șeful SVR, serviciul de informații externe al Rusiei, a afirmat că SUA plănuiesc să intervină în campania de realegere a lui Vladimir Putin, spunând că absolvenții ruși ai programelor educaționale americane ar putea fi mobilizați pentru a servi ca o potențială „coloană a cincea”, scrie The Guardian.

Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus, a declarat că SUA plănuiesc să „activeze” rușii absolvenți ai programelor Fulbright, Summer Work Travel, Flex pentru liceeni și ai altor programe de schimb pentru a „înlocui opoziția nesistemică ce a fugit în masă în Occident și a deveni elementul central al coloanei a cincea”.

Letonia anunță un nou ajutor pentru Kiev, inclusiv artilerie, muniții și elicoptere

23:48Microcipuri americane se află in armele Rusiei folosite în Ucraina

În ciuda eforturilor Occidentului de a sufoca mașina de război a Rusiei prin sancțiuni, interzicând exportul de componente esențiale, piese fabricate în Occident, cum ar fi microcipurile, se găsesc în continuare în armele rusești. Cum au ajuns acolo? Aflați în videoclipul Kyiv Independent.

23:12Ucraina desemnează Subway drept „sponsor internațional al războiului”

Lanțul american de fast-food Subway a fost adăugat pe lista ucraineană de „sponsori internaționali de război” pentru prezența sa continuă pe piața rusă, a anunțat miercuri Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NACP), potriti Kyiv Independent.

Lista „sponsorilor internaționali de război” este concepută ca „un instrument puternic de reputație” pentru a încuraja ieșirea afacerilor internaționale din Rusia și pentru a reduce capacitatea financiară a Moscovei de a-și continua războiul împotriva Ucrainei, explică NACP pe site-ul său.

22:55Letonia anunță un nou ajutor pentru Kiev, inclusiv artilerie, muniții și elicoptere

Președintele leton Edgars Rinkevics a anunțat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include obuziere, drone, muniții și altele, potrivit Kyiv Independent.

El a declarat acest lucru în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Șeful statului ucrainean a sosit în Letonia la începutul zilei de 11 ianuarie, ca ultimă etapă a turneului său în țările baltice.

„Astăzi l-am informat și pe președintele Ucrainei despre următorul pachet de ajutor, care include obuziere, muniție de 155 mm, arme antitanc, rachete, grenade, elicoptere, drone, dispozitive de comunicare, generatoare, precum și (alte) echipamente”, a declarat Rinkevics.

22:08Două companii aeriene din Siberia au cerut Guvernului rus permisiunea de a prelungi durata de funcţionare a avioanelor Antonov din epoca sovietică, dintre care multe au o vechime de peste 50 de ani, în condiţiile în care producătorii ruşi de aeronave se străduiesc să acopere golul creat de plecarea producătorilor străini, transmite Reuters.

România va continua susţinerea „consistentă” şi „multidimensională” pentru Ucraina

21:30Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a sugerat joi crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, idee agreată imediat de ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, relatează France Presse și Agerpres.

„Aceasta este o ambiţie, o viziune”, a spus comisarul european la o întâlnire cu presa la Bruxelles, recunoscând totuşi că iniţiativa sa este încă în stadiul de idee şi implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Aceste 100 de miliarde sunt „evaluarea mea personală, ceea ce estimez eu necesar” pentru „a creşte foarte semnificativ baza noastră industrială de apărare”, a apreciat comisarul Thierry Breton.

De când Rusia a atacat Ucraina, comisar Breton a lansat mai multe iniţiative de creştere a capacităţilor militare europene, dar acum crede că trebuie mers încă şi mai departe şi că ceea ce propune el este un ‘subiect vital’ care trebuie abordat de viitoarea Comisiei Europeană ce va fi instalată după europarlamentarele din iunie.

Întrebat despre finanţarea fondului pe care-l propune, comisarul Breton a răspuns evaziv, sugerând posibilitatea contractării unui nou împrumut comun în numele statelor UE, după modelul planului de relansare post-pandemie. „Dacă există susţinere politică, ştim cum să găsim mijloacele”, a susţinut comisarul european.

19:30Ţările aliate nu îşi pot permite să fie „slabe” şi trebuie să continue să susţină Ucraina atât cât este nevoie, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, transmite Agerpres.

Şefa diplomaţiei române a participat joi, în Lituania, la reuniunea informală pe teme de securitate „Snow Meeting” organizată la Trakai.

Ea a precizat că a vorbit cu Landsbergis despre implementarea planurilor regionale NATO şi despre o „prezenţă militară solidă” pe Flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

„Totul este legat de războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei şi acesta este motivul pentru care, acum, nu ne putem permite să fim slabi şi trebuie să continuăm să susţinem Ucraina. Pentru ei este vital, dar este şi o chestiune de securitate pentru noi. Am văzut asta direct sau indirect, cu dronele ruse căzute pe teritoriul României, dar nu e vorba doar de asta. Din acest motiv – şi am vorbit despre asta azi – trebuie să continuăm să susţinem Ucraina bilateral, dar şi la nivelul UE. Ne-am exprimat speranţa că, la începutul lunii februarie, la Consiliul European va fi găsită o soluţie pentru adoptarea mecanismului de sprijin pentru Ucraina”, a afirmat Odobescu.

România va continua susţinerea „consistentă” şi „multidimensională” pentru Ucraina, a transmis ministrul.

18:56 În timp ce Europa revendică victoria în războiul energetic cu Vladimir Putin, tot mai mulți ruși se plâng că îngheață de frig în case. Potrivit The Moscow Times, locuitorii din întreaga Rusie sunt afectați de întreruperi fără precedent ale încălzirii în ultimele zile.

10 ruși vor să îi ia locul lui Putin

17:30Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a anunţat joi că 11 aspiranţi rămân în cursa pentru validarea candidaturilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 17 martie, când preşedintele Vladimir Putin urmăreşte să obţină încă un mandat, transmite agenţia EFE.

16:45Va fi dificil pentru Ucraina să supravieţuiască în cazul în care nu primeşte un pachet de sprijin financiar de la Uniunea Europeană, a avertizat joi, la Tallinn, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmit Reuters şi DPA.

Aflat într-un turneu în statele baltice, şeful statului ucrainean a spus că o încetare acum a focului în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei nu ar conduce la dialog politic şi ar fi doar în avantajul Moscovei, precizează Agerpres.

El a explicat că orice pauză pe front le-ar permite forţelor ruse să se regrupeze şi să-şi crească rezervele de muniţii.

„Pauza nu ar conduce la o încheiere a războiului, nu ar conduce la dialog politic cu Rusia sau cu altcineva… Slavă Domnului că totul este decis în Ucraina şi că nu vor exista pauze pentru ca Rusia să beneficieze”, a afirmat Zelenski.

15:51În pofida cheltuielilor uriașe cu războiul din Ucraina, deficitul bugetar al Rusiei a fost de 1,9% din Produsul Intern Brut în 2023, semnificativ mai mic decât al României.

15:47Proiectul de lege al Ucrainei privind înăsprirea regulilor de mobilizare, care a iscat dezbateri aprinse, a fost întors la Guvern pentru modificări, a declarat joi președintele parlamentului, relatează Reuters.

14:43REPORTAJ. „Dinți de dragon” și sârmă ghimpată: Ucraina a început să își construiască propria „Linie Surovikin” după eșecul ofensivei de anul trecut

Estonia a anunțat un ajutor de 1,2 miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina

14:13Președintele Estoniei, Alar Karis, a declarat că Tallinnul va oferi Ucrainei un ajutor de 1,2 miliarde de euro până în 2027 pentru a o înarma mai bine, relatează Ukrainska Pravda.

„Ucraina are nevoie de arme mai multe și mai bune. Trebuie să creștem capacitatea de producție militară europeană, astfel încât Ucraina să obțină ceea ce are nevoie, nu mâine, ci astăzi. […] Nu ar trebui să existe limite pentru armele pe care le furnizăm Ucrainei.”

13:46 Finlanda va menține închisă frontiera cu Rusia până pe 11 februarie, a declarat joi Ministerul de Interne, confirmând rapoartele anterioare conform cărora toate punctele de trecere vor rămâne închise dincolo de 15 ianuarie, relatează Reuters.

13:38Kremlinul a acuzat joi Statele Unite că încearcă să facă presiuni asupra țărilor europene să susțină confiscarea bunurilor rusești înghețate, ceea ce rușii consideră a fi ilegal, pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei, a informat agenția de presă RIA, potrivit Reuters.

12:44Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că o încetare a focului în războiul ruso-ucrainean nu va duce la dialog politic și nu va aduce beneficii decât Rusiei, deoarece aceasta i-ar permite Moscovei să-și sporească aprovizionarea cu muniții, relatează Reuters.

11:44Coreea de Nord ar putea vinde Rusiei noi tipuri de rachete tactice, pe lângă presupusa furnizare de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru utilizarea de către Moscova în războiul cu Ucraina, a declarat Shin Won-sik, ministrul Apărării al Coreei de Sud, relatează Ukrainska Pravda.

10:59Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că NATO a „profitat” de Statele Unite și că angajamentul său faţă de alianță va depinde de modul în care europenii vor trata SUA.

Zelenski a ajuns în Estonia

10:57 Sergei Udaltsov, un activist politic de stânga din Rusia, a fost arestat și acuzat de „justificarea terorismului” joi, a relatat agenția de știri de stat TASS, citându-l pe avocatul acestuia, relatează Reuters.

10:02Numărul răniților în urma atacului rusesc cu rachete în Harkov a crescut la 13, relatează AFP.

„Treisprezece persoane au fost rănite. Printre ei, doi jurnalişti din presa turcă: un cetăţean turc şi un cetăţean georgian”, a declarat Procuratura Generală ucraineană pe Telegram.

09:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit la Tallinn, Estonia, în dimineața zilei de joi, 11 ianuarie, potrivit unei postări a lui Margus Tsahkna, Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, pe rețeaua de socializare X.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a călătorit și el la Tallinn alături de Zelenski.

„Este o mare onoare să primim buni prieteni și aliați [Volodimir Zelenski și Dmitro Kuleba] în Tallinn. Dăm un mesaj puternic și confirmăm Ucrainei că Estonia le stă ferm alături și împreună vom câștiga acest război!”

Kremlinul ar putea încerca să exploateze „operațiuni cu steag fals” în Transnistria

09:15Kremlinul ar putea încerca să exploateze operațiuni cu steag fals în Transnistria pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre, pentru a pretinde că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de rusă și pentru a stârni instabilitatea în Moldova., potrivit celei mai noi evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului.

09:00Kievul a prezentat focosul intact al unei rachete Kinjal. Aceasta este prima dovadă vizuală care arată că această rachetă hipersonică rusească a fost într-adevăr doborâtă, potrivit Le Point, citat de Rador Radio România.

08:00Pe 10 ianuarie, în Rusia a intrat în vigoare decizia Curții Supreme referitoare la interzicerea „mișcării internaționale LGBTQ +”. Cu acest prilej, HotNews.ro a realizat un interviu cu unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai acestei comunități din Rusia, Ian Dvorkin. Bărbatul, un transgender din Moscova, a fugit din țară înainte ca decizia Curții Supreme să fie aplicată.

Când Putin se răzbună pe persoanele LGBTQ pentru eșecurile de pe front – interviu cu Ian Dvorkin, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai comunității transgender din Rusia

07:18Ministerul rus de Externe a anunțat că a interzis anumitor oficiali ai guvernului din Republica Moldova și anumitor jurnaliști să intre în țară din cauza „persecuției presei ruse și în limba rusă, precum și a discriminării față de cetățenii ruși”, a informat publicația moldovenească NewsMaker pe 10 ianuarie.

Kremlinul a interzis anterior intrarea în Rusia a 11 oficiali moldoveni, după ce Moldova a restricționat accesul la anumite site-uri ruse de știri despre care a spus că răspândesc dezinformare înainte de alegerile locale.

Atac rusesc cu rachete în Harkov

07:10 Două rachete ruseşti au lovit miercuri seara un hotel din Harkov, în nord-estul Ucrainei, rănind 11 persoane, printre care jurnalişti turci, a anunţat primarul oraşului, Igor Terejov, scrie AFP.

Unul dintre răniţi este „în stare foarte gravă”, a precizat Terekhov pe Telegram.

„Printre victime se află şi jurnalişti turci”, a adăugat el, fără a preciza numărul acestora. Poliţia a anunţat că un jurnalist de la o publicaţie străină a fost rănit.

Mai multe alte clădiri, inclusiv două blocuri de locuinţe, şi maşini au fost de asemenea avariate în urma atacului, a adăugat primarul.

Potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, cele două rachete ruseşti S-300 au lovit hotelul, situat în cartierul Kyivskyi şi în care se aflau 30 de civili, în jurul orei 22:30 (20:30 GMT).

01:22Ucraina riscă să devină un „război uitat”, afirmă Papa Francisc

Papa Francisc este îngrijorat de faptul că atenția internațională se abate de la războiul de aproape doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat miercuri Biserica Greco-Catolică din Ucraina, potrivit Reuters.

00:31 Președintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri cu sora lui Paul Whelan, fostul pușcaș marin american reținut în Rusia, a anunțat Casa Albă.

Casa Albă a precizat că, după o întâlnire privată cu Elizabeth Whelan „pentru a discuta despre eforturile continue ale administrației de a asigura eliberarea lui Paul din Rusia”, Biden i-a sunat pe părinții lui Paul Whelan, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Statele Unite și aliații lor au condamnat miercuri folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina, calificând acest lucru ca fiind detestabil, în timp ce Seulul a spus că tara invadată din februarie 2022 este un loc de testare pentru rachetele cu capacitatea nucleară ale Phenianului, informează Reuters.
  • Politico: Trump ar fi declarat că nu ar ajuta niciodată Europa dacă ar fi atacată.
  • Aliații NATO au promis că vor continua să ofere Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar important.
  • Un tânăr pilot, Vladislav Zalistovskii, în vârstă de 23 de ani, al cărui indicativ de zbor era „Cască Albastră”, a fost ucis într-o misiune de luptă în timp ce se afla la manșa unui avion de vânătoare MiG-29, scrie presa ucraineană.
  • Lipsa perspectivei ca războiul cu Rusia să se încheie curând obligă autorităţile ucrainene să caute noi soldaţi în rândul populaţiei, cu măsuri de recrutare forţată foarte dezbătute acum şi pe care încearcă să le clarifice o nouă lege aflată în dezbaterea parlamentului de la Kiev, relatează miercuri agenţia EFE.
  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, precum şi utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord şi a dronelor din Iran.
  • Portul Constanţa a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023, datorită unei creşteri a livrărilor din Ucraina şi a proiectelor de infrastructură în curs de desfăşurare finanţate de Uniunea Europeană, a declarat miercuri pentru Reuters autoritatea portuară.

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro