Sari direct la conținut

Fostul primar din Vladivostok, condamnat la 12 ani de închisoare, a plecat să lupte în Ucraina pentru a scăpa de pedeapsă

HotNews.ro
Oleg Gumenyuk, fost primar în Vladivostok, Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia
Oleg Gumenyuk, fost primar în Vladivostok, Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Fostul primar al orașului rus Vladivostok s-a înrolat pentru a lupta în Ucraina și a plecat pe front după ce a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție, a relatat duminică ziarul Kommersant, preluat de Reuters.

Oleg Gumenyuk, fostul primar al orașului Vladivostok, a fost condamnat anul trecut la 12 ani de închisoare pentru că a luat mită 38 de milioane de ruble (432.000 de dolari).

El a ocupat funcția de primar din 2018 până în 2021, demisionând pe fondul unei avalanșe de critici la adresa sa din partea oficialilor locali și centrali.

„Conform unui ordin emis pentru Gumenyuk, acesta trebuia să se prezinte la unitatea sa militară pe 22 decembrie”, a afirmat avocatul lui Gumenyuk, Andrei Kitaev, citat de Kommersant.

Zeci de mii de prizonieri ruși s-au oferit voluntari pentru a servi în Ucraina, profitând de oferta de clemență pentru cei care supraviețuiesc perioadei petrecute pe front.

În decembrie, Kommersant a scris că Alexander Tyutin, un om de afaceri din Sankt Petersburg care ispășea o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru că a comandat asasinate până să se înroleze pentru a lupta în Ucraina, a fost arestat din nou pentru că a plănuit alte crime.

Recrutarea prizonierilor a fost la început marcă înregistrată a grupării de mercenari Wagner, al cărei lider Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion în august 2023, după revolta eșuată din iunie.

Ministerul rus al Apărării a preluat de atunci această metodă, formând unități Storm-Z cu voluntari recrutați direct din închisori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro