Sari direct la conținut

Paradisul oligarhilor ruși din Europa. Aici, bogații lui Putin nu au avut niciodată probleme, în ciuda sancțiunilor. „Toată lumea știe că banii nu au miros”

HotNews.ro
Paradisul oligarhilor ruși din Europa. Aici, bogații lui Putin nu au avut niciodată probleme, în ciuda sancțiunilor. „Toată lumea știe că banii nu au miros”
Iahtul miliardarului rus Roman Abramovici, Eclipse, pe 4 septembrie 2013, în apropierea portului din Nisa, pe Riviera Franceză. Sursa foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

În anii trecuți, cei care doreau să descopere un oligarh rus își îndreptau atenția spre sud-estul Franței. Chiar și acum, când războiul declanșat de Kremlin continuă să facă ravagii în Ucraina, nimic nu s-a schimbat cu adevărat, deși acum ar trebui o atenție mai mare pentru a-i repera în Riviera Franceză pe acești oameni foarte bogați, majoritatea aflați pe lista sancțiunilor Uniunii Europene, scrie Politico.

„A trecut ceva timp de când nu l-am mai văzut pe Roman Abramovici”, a declarat un angajat de la Le Rocher, un restaurant elegant din Antibes, unde fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea era adesea văzut cu gărzile sale de corp. Până când autoritățile franceze i-au confiscat vila, în aprilie 2022.

„Dar chiar dacă ar fi văzut aici, nu v-aș spune”, a adăugat râzând angajatul restaurantului, care a refuzat să își dea numele.

Pe hârtie, cei mai norocoși prieteni ai lui Vladimir Putin nu se află nicăieri în Europa

După începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, UE a adoptat legi care interzic accesul rușilor influenți în cercurile de afaceri, dar și norme care prevăd înghețarea activelor financiare, confiscarea vilelor și a iahturilor.

În schimb, dacă vor fi întrebați, managerii de hoteluri, oamenii care închiriază bărci și restauratorii de pe străzile cu palmieri de pe Coasta de Azur vor spune că rușii continuă să vină.

Există aici un sistem bine stabilit pentru ca rușii bogați să își mențină stilul de viață și să evite consecințele războiului, au declarat mai mulți întreprinzători locali pentru publicația de la Bruxelles. Aproximativ 30.000 de vorbitori de limbă rusă trăiesc în Villefranche, Antibes, Cannes, St. Tropez și Monaco.

Acest lucru este urmare, cel puțin parțial, a dificultăților legate de regimul sancțiunilor. Franța a înghețat aproximativ 50 de proprietăți aparținând unor ruși care fac obiectul regimului de sancțiuni al UE – iar majoritatea sunt situate pe Riviera Franceză.

„Normele pe care le construim aici nu sunt suficient de puternice”

În aprilie, doi influenți ruși – Mikhail Fridman și Piotr Aven – au contestat decizia UE de a-i include pe listele de sancțiuni și au câștigat, ceea ce reprezintă un pas înainte în revendicarea drepturilor asupra vilei lor din St. Tropez și, respectiv, asupra conacului din La Turbie. Dacă o vilă a fost confiscată de autorități, acest lucru nu îl împiedică pe proprietar să o întrețină sau să invite oaspeți acolo. Singurul lucru pe care nu îl poate face este să o vândă.

În timp ce asociațiile juridice și proprietarii au contestat legile în fața instanței supreme a UE, autoritățile judiciare locale se luptă să facă față normelor în continuă schimbare.

„De cele mai multe ori, este atât de complicat să înțelegem cine se află în spatele acestor companii, trusturi sau fundații, încât singura modalitate de a obține o dovadă finală este să percheziționăm aceste case în căutarea unor dovezi mai clare”, a declarat un judecător de instrucție din sudul Franței, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu i s-a permis să facă declarații publice.

Ministerul francez al Finanțelor, însărcinat cu punerea în aplicare a sancțiunilor prin intermediul unui grup de lucru special, a refuzat să comenteze situația.

Și, deși au existat numeroase pachete de sancțiuni, unii politicieni pun la îndoială eficiența acestora.

„Intrăm într-o eră a industrializării sancțiunilor, iar UE nu a fost construită în acest scop, nu face parte din ADN-ul nostru”, a declarat un înalt funcționar al Ministerului francez de Finanțe care a lucrat la punerea în aplicare a sancțiunilor. Și el a vorbit sub protecția anonimatului, pentru a putea discuta deschis despre natura sensibilă a activității sale. „Normele pe care le construim aici nu sunt suficient de puternice”, a adăugat oficialul.

Riviera Franceză, măcinată de corupție: „Totul este despre bani”

Coasta de Azur a rămas o destinație de top pentru rușii bogați pentru că primește banii, în timp ce închide ochii la sursa de venit, a declarat Éric de Montgolfier, un fost procuror de stat din Nisa, citat de Politico.

„Această regiune este numai despre banii altora, a fost pământul țăranilor înainte ca turiștii bogați să se stabilească aici”, a mai spus Éric de Montgolfier. Regiunea a fost curpinsă de corupție la toate nivelurile, a adăugat el.

„Toată lumea știe că banii nu au miros, așa că atâta timp cât rușii au înțelepciunea de a rămâne discreți, nu au de ce să se teamă de Riviera”, a spus fostul procuror.

Primarul conservator din Antibes, Jean Leonetti, a fost de acord cu acest aspect.

„Știți, viața în Cap d’Antibes este discretă: Oamenii vin din întreaga lume și nu fac tam-tam, de cele mai multe ori”, a spus el, adăugând că orașul are câteva proprietăți care aparțin unor ruși incluși pe lista de sancțiuni.

„Moscow Market”

Sunt atât de mulți ruși în sudul Franței încât „Moscow Market” – un magazin din Antibes care vinde vodcă, produse rusești și magneți de frigider cu imaginea lui Vladimir Putin – a deschis o altă filială în fermecătorul Cannes.

Importul de produse rusești a devenit complicat după 2022, dar unele afaceri prosperă.

În timp ce clienții și turiștii din clasa de mijloc au plecat după izbucnirea războiului, cei foarte bogați au rămas, a declarat Xander, proprietarul unui magazin rusesc de pe Riviera Franceză, care a refuzat să își dea numele complet deoarece se temea de reacția concurenților săi. În ciuda scăderii cu 70% a numărului de turiști ruși începând din 2019, turismul și industria bunurilor de lux nu au fost afectate de sancțiuni, potrivit autorităților locale.

În plus față de bunurile obișnuite, „Moscow Market” oferă servicii care includ „asistență calificată în achiziționarea de proprietăți” și „organizarea închirierilor sezoniere și anuale de apartamente și vile în Franța și Monaco”, după cum arată o descriere în limba rusă a acestor servicii, publicată pe profilul LinkedIn al directorului „Moscow Market”, Alexander Badin. Acesta a refuzat mai multe solicitări pentru un interviu, notează Politico.

Tranzacțiile cu vile de lux

O anchetă din 2023 a autorităților franceze a constatat că aproape 60% dintre agențiile imobiliare din regiune nu cooperau cu autoritățile. De exemplu, aceste agenții nu verificau dacă numele clienților lor apar pe lista de sancțiuni a UE.

Alexandra, care a cerut să fie prezentată sub un pseudonim și care vinde vile de lux în Cap d’Antibes, a confirmat că nu s-au schimbat multe.

„Ar trebui să le cerem (clienților) o copie a cărții lor de identitate, de unde provin banii, cred, dar nu o facem”, a spus ea.

Cele mai mari vânzări au avut loc prin transferuri de acțiuni între entități cu sediul în paradisuri fiscale secrete, a adăugat ea.

Monaco, „siguranța juridică” și apartamente de 50.000 de euro pe metru pătrat

Zonele învecinate nu se implică nici ele în eforturile de respectare a sancțiunilor, în special Monaco, mai scrie Politico.

Monaco este una dintre destinațiile finale pentru schemele de spălare a banilor, potrivit judecătorului de instrucție din sudul Franței, citat anterior, care a adăugat că mulți ruși au pașapoarte din țări precum Regatul Unit, Cipru și Malta, ceea ce le permite să tranziteze ușor Europa.

„Monaco le face viața mai ușoară miliardarilor ruși: le oferă siguranță juridică”, a spus judecătorul.

„Ei nu vin aici doar pentru a se plimba pe străzi purtând coliere Chopard: atunci când oamenii cumpără apartamente cu 50.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt sume care reprezintă opțiuni de spălare a banilor și cu ideea că, odată ce ai investit, nimeni nu ți-i va lua înapoi”, a mai explicat magistratul.

Petreceri ca în 2021

Pentru rușii care doresc să se distreze sau să își securizeze bunurile, micul regat este încă un loc unde se poate petrece în continuare, la fel ca în 2021.

„Rușii foarte bogați nu au avut niciodată probleme” în Franța, a declarat Hélène Metlov, președinte al organizației „La Maison de la Russie à Nice”, un ONG cultural franco-rus din Nisa. La scurt timp după Revoluția bolșevică din 1917, numărul rușilor de pe Coasta de Azur a crescut, refugiații fugind în cartierele din Cannes sau Nisa, care încă au străzi cu nume rusești, biserici și clădiri ortodoxe.

Cu toate acestea, rușii din clasa de mijloc care trăiesc în zonă de zeci de ani „s-au confruntat cu toate obstacolele imigranților obișnuiți atunci când a venit vorba de reînnoirea permisului lor de ședere”.

Din biroul său din Villefranche-sur-Mer, consulul general al Rusiei, Serghei Galaktionov, spune că această problemă i-a mărit volumul de muncă în ultimii doi ani.

„Rusia a ajutat oamenii săraci de acolo, a plătit pentru căile ferate din regiune și a investit mult în economie”, a declarat Galaktionov, uneori citind din notele pregătite de șeful său, ambasadorul rus în Franța, Aleksei Meșkov.

Politico relatează că, în timp ce se plimbă pe străzi, Galaktionov discută cu ofițerii de poliție, subliniind legăturile pe care țara sa le are cu regiunea, inclusiv ridicare unor monumente precum statuile unor amirali ruși celebri. Polițiștii îl întâmpină cu zâmbete largi și cu un respectuos „Monsieur le consul” („Domnule consul”), în timp ce acesta se plimbă prin Fort du Mont Alban din apropiere.

În acest fort, Galaktionov plănuia să organizeze un cocktail cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, în iunie, a spus el.

„În ciuda crizelor politice, rușii au rămas fideli Franței și regiunii”, a precizat consulul.

Kevin Thuilliez, șeful departamentului de comunicare din Villefranche-sur-Mer, a declarat că autoritățile locale nu au fost implicate în nicio astfel de petrecere, deoarece organizatorul a găsit un partener privat care să ajute la găzduirea evenimentului.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro