Sari direct la conținut

Ucraina va primi trei sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA și plătite de Germania

HotNews.ro
Boris Pistorius și Lloyd Austen, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia
Boris Pistorius și Lloyd Austen, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat, joi, că aliații occidentali vor livra Ucrainei încă trei sisteme de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) pentru a le folosi în luptele împotriva Rusiei, informează Reuters.

„Provin din stocurile armatei americane și vor fi plătite de noi”, a declarat Pistorius după o întâlnire cu omologul său american Lloyd Austin, întrevedere care a avut loc la Washington.

HIMARS este un lansator de rachete montat pe un camion care poate trage mai multe rachete ghidate într-o succesiune rapidă. Rachetele ce vor fi furnizate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri.

Anunțul face parte din seria angajamentelor recente ale aliaților Ucrainei privind furnizarea de armament sofisticat care să ajute Kievul să facă față ofensivei începute de către forțele rusești invadatoare.

Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă către trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat Klaus Iohannis.

„Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro