Sari direct la conținut

Zelenski, pe frontul din Harkov în timp ce forțele Kievului „resping” încercările invadatorilor să avanseze

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si generalul Iurii Sodol, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski si generalul Iurii Sodol, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelennski a mers joi în regiunea Harkov, unde armata rusă a lansat o nouă ofensivă în urmă cu o săptămână, transmite Reuters.

Rusia a lansat o nouă ofensivă cu un număr de 30.000 de soldați pe 10 mai, vizând regiunea nord-estică Harkov, care este situată în apropierea graniței comune.

Atacurile puternice ale rușilor au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, a anunțat miercuri Statul Major.

În orașul Harkov a ajuns joi liderul ucrainean Volodimir Zelenski, după ce anterior și-a anulat vizitele externe programate pentru această săptămână.

El a precizat pe Telegram că a avut întâlniri cu armata ucraineană și a spus că situația pe câmpul de luptă este extrem de dificilă, dar se află „sub control în general”.

Zelenski a mai spus că a fost informat în detaliu despre situația de pe front de către șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskî,

comandantul Grupului de Forțe Hortiția, generalul Iuri Sodol, și comandantul Grupului operațional-tactic Harkov, generalul de brigadă Mihailo Drapatîi, artizanul eliberării Hersonului în 2022, proaspăt numit în funcție, potrivit The Kyiv Independent.

„Începând de astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi mari” în rândul trupelor ruse, a spus Zelenski, citat de presa ucraineană.

„Cu toate acestea, situația rămâne dificilă, trimitem întăriri”.

De asemnea, liderul de la Kiev a primit informații de la serviciile secrete privind planurile Rusiei în zonă.

„Un plan despre acțiunile viitoare a fost definitivat, atât pentru autorățile regionale din Harkov, cât și pentru strucurile de securitate din zonă”, a punctat Zelenski.

Trupele Kievului „opresc” înaintarea forțelor rusești

Ucraina a anunțat că forțele sale continuă să lupte cu trupele Moscovei în cartierele din nordul orașului Vovchansk din regiunea Harkov, în timp ce au respins încercările invadatorilor să avanseze în interiorul localității aflată la granița cu Rusia.

Capturarea orașului Vovchansk, aflat la 5 km de graniță, ar fi cea mai importantă victorie a Rusiei de când a lansat asaltul în regiune vinerea trecută, deschizând un nou front în invazia sa și forțând Kievul să trimită de urgență întăriri.

„Planurile inamicului de a pătrunde mai adânc în orașul Vovchansk și de a câștiga un punct de sprijin acolo au fost zădărnicite”, a precizat Statul Major General ucrainean într-o declarație.

De asemenea, a spus că situația din Vovchansk este sub control și că operațiunile defensive al armatei ucrainene au forțat trupele rusești să reducă ritmul de înaintare în nordul regiunii Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Hortiția, Nazar Voloșin, a declarat că trupele ucrainene s-au concentrat pe încercarea de a împiedica forțele rusești să stabilească puncte de sprijin în nordul regiunii.

„Unitățile noastre… detectează unități inamice separate, locația desfășurărilor de artilerie și provoacă daune pentru a împiedica inamicul să acumuleze forțe și echipamente în partea de nord a orașului Vovchansk”, a declarat Voloșin la televiziunea ucraineană.

Rusia, tot mai convinsă că va câștiga în Ucraina

Rusia este tot mai încrezătoare în șansele sale din Ucraina, anunțând că trupele sale își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi și respingând ideea că un summit pentru pace programat să aibă loc în Elveția, și la care nu a fost invitată, va avea vreun efect asupra războiului, scrie Reuters.

Fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate, a anunțat în timpul unei vizite la Beijing, unde se află alături de Vladimir Putin, că trupele Moscovei avansează în toate direcțiile în Ucraina.

Declarația a venit la o zi după ce chiar Putin a anunțat că forțele Rusiei își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi, în toate direcțiile, și că progresul merge conform planurilor.

„Cu cât lucrați mai eficient pe linia frontului, cu atât mai multe șanse avem să rezolvăm această problemă pe cale pașnică”, le-a spus Putin generalilor ruși, la o întâlnire. „Aceasta este ceea ce ne-am străduit întotdeauna să facem și am vorbit întotdeauna despre acest lucru”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro