Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 822: Rușii au atacat două zone civile din Harkov, printre care un hipermarket / Moscova anunță o nouă victorie în Donbas în timp ce forțele rusești avansează în Harkov / Rusia acuză Ucraina că a lansat un atac cu rachete în Belgorod

Hipermarketul de materiale construcții Epicentr K, lovit de două bombe rusești ghidate, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 25 mai 2024., Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / UkrInform / Profimedia
Hipermarketul de materiale construcții Epicentr K, lovit de două bombe rusești ghidate, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 25 mai 2024., Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / UkrInform / Profimedia

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au „împiedicat” Rusia să avanseze mai mult în regiunea Harkov și că acum contraatacă, dar Moscova își intensifică asaltul în alte părți ale frontului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au preluat „controlul luptei” în zonele în care trupele rusești au organizat o incursiune luna aceasta în nordul regiunii Harkov. Declarația liderului de la Kiev contrazice varianta unui oficial rus care spune că forțele Moscovei controlează mai mult de jumătate din teritoriul orașului Vovchansk.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 822 – LIVE pe HotNews.ro:

23:10 Numărul morților după atacul rusesc asupra hipermarketului din Harkov a crescut la 6, iar numărul răniților la 40, relatează presa ucraineană. Alte 16 persoane încă nu au fost găsite.

Cel puțin doi dintre morți erau angajați ai magazinului.

22:48Bilanțul persoanelor ucise în urma atacului rusesc asupra hipermarketului Epicentr din Harkov, efectuat în după-amiaza zilei de sâmbătă, a crescut la trei. De asemenea, 38 de civili au fost răniți în urma atacului, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, potrivit Ukrainska Pravda.

„Acum știm că trei persoane au fost ucise în atacul asupra hipermarketului (de materiale de construcții). Alte 38 au suferit răni”, a precizat guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Bilanțul anterior al autorităților ucrainene indica doi morți.

22:30Biroul procurorului din regiunea Harkov a anunțat că 18 persoane au fost rănite sâmbătă în cel de-al doilea atac rusesc, cel care a vizat centrul orașului Harkov, inclusiv un copil de 13 ani, scrie Ukrainska Pravda.

22:00La doar câteva ore după ce cel puțin patru persoane au fost ucise și alte 38 au fost rănite în urma unui atac asupra unui hipermarket din Harkov, o altă lovitură în centrul orașului a provocat sâmbătă rănirea a cel puțin 14 persoane, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional Oleg Sinegubov, scrie The Kyiv Independent.

Bombardamentul a lovit o zonă rezidențială densă, a afirmat primarul din Harkov, Igor Terehov, într-o postare pe Telegram.

Printre răniți se numără un băiat de 13 ani care a fost spitalizat, a precizat Sinegubov.

Informațiile privind numărul răniților și amploarea pagubelor sunt încă în curs de verificare, a precizat Terehov.

Primul bombardament de sâmbătă a lovit un hipermarket de materiale de construcții din oraș. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că două bombe rusești ghidate au lovit hipermarketul, ucigând două persoane și provocând un incendiu pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Rusia a lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în regiunea nordică Harkov, cu un număr de 30.000 de soldați.

Forțele ruse efectuează în mod regulat bombardamente terestre și atacuri aeriene asupra centrelor de populație din regiunea Harkovv. Autoritățile locale ucrainene au raportat, de asemenea, cazuri de presupuse execuții ale unor civili de către trupele ruse.

21:33Trei persoane au fost ucise într-un atac lansat sâmbătă de forțele ucrainene în Belgorod, spune guvernatorul regiunii din sudul Rusiei, Viacheslav Gladkov, conform Reuters.

Gladkov a scris pe Telegram că un bărbat și o femeie au murit în satul Oktyabrsky într-un atac cu rachete, iar alte zece persoane au fost rănite. Un atac asupra satului Dubovoye a ucis o femeie care lucra în grădina ei, mai susține guvernatorul.

20:43Un general sudanez de rang înalt, Yasser al-Atta, a declarat sâmbătă că Rusia a cerut o stație de alimentare cu combustibil la Marea Roșie, oferind în schimb arme și muniții, și că acordurile cu Moscova pe aceste chestiuni vor fi semnate în curând, informează Reuters.

Rușii au bombardat un hipermarket din Harkov. Cel puțin doi morți și zeci de răniți

20:39După sângerosul atac al Rusiei asupra unui hipermarket de materiale de construcții din Harkov, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbăta liderilor mondiali să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de protecție antiaeriană, scrie The Kyiv Independent.

”Când le spunem liderilor lumii că Ucraina are nevoie de sisteme adecvate de apărare antiaerienă, că este nevoie de o adevărată hotărâre pentru a asigura protejarea efectivă a vieților oamenilor noștri și pentru ca teroriștii ruși nici măcar să nu se mai poată apropia de granițele noastre, vorbim literalmente despre cum să nu permitem astfel de lovituri teroriste”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj video publicat pe rețeaua de socializare X.

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 35 au fost rănite în atac, a anunțat primarul orașului Harkov, Igor Terehov, în cel mai recent bilanț, potrivit Ukrainska Pravda. Cei doi bărbați uciși erau lucrători ai hipermarketului, în timp ce alți zece lucrători sunt momentan dați dispăruți.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a afirmat că două bombe rusești ghidate au lovit clădirea, ucigând doi oameni și provocând un incendiu care a cuprins 15.000 de metri pătrați.

„Acum întreaga zonă este în flăcări”, a spus Zelensk, în mesajul său video. „Toate serviciile necesare au ajuns acolo – Serviciul de stat pentru situații de urgență al Ucrainei, serviciile medicale, autoritățile locale și poliția. Cu toții se luptă pentru fiecare viață”, a precizat președintele ucrainean.

„Bineînțeles, dacă am fi avut sisteme de apărare aeriană moderne și avioane adecvate, flota aeriană rusă ar fi suferit deja același colaps ca și flota lor din Marea Neagră. Iar teroarea rusă ar deveni pur și simplu imposibilă”, a adăugat Zelenski.

20:00Un nou atac rus a avut loc sâmbătă într-o zonă rezidențială din centrul Harkovului, rănind cel puțin opt persoane, a declarat primarul Igor Terehov pe Telegram.

Un martor Reuters a spus că lucrătorii serviciului de urgență i-au îndepărtat pe locuitorii blocurilor din apropiere, unii cu sânge pe față.

19:57Bilanțul răniților după atacul rusesc asupra hipermaketului din Harkov a crescut la peste 30.

Pierderile Rusiei au depășit 500.000 de soldați de la începutul războiului, afirmă Kievul

19:28Potrivit Statului Major General ucrainean, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, pe parcursul războiului care durează deja de 27 de luni, scrie sâmbătă The Kyiv Independent.

Cifra neașteptat de mare este în concordanță cu estimările Marii Britanii și Franței, care au afirmat la începutul lunii mai că pierderile totale ale Rusiei se ridică la aproximativ 500.000 de militari.

„Estimăm pierderile militare rusești la 500.000, inclusiv 150.000 de morți”, a spus ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, pe 3 mai.

Conform celui mai recent bilanț ucrainean, până pe data de 25 mai, Rusia a pierdut 500.080 de soldați în război. Cifrele oferite de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu precizează numărul de morți și al celor răniți.

Consensul general este că bilanțul îi include atât pe militarii morți, pe cei răniți, pe dispăruți, dar și pe cei luați prizonieri.

În februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că 180.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului. El a precizat că peste 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în aceeași perioadă.

Oficialii occidentali au oferit estimări similare cu privire la pierderile rusești pe câmpul de luptă. Vorbind pentru publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, Sejourne a declarat: „Eșecul militar al Rusiei este deja evident”.

Leo Docherty, ministrul de stat britanic pentru forțele armate, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Londra estimează că pierderile rusești se ridică la peste 450.000 de oameni.

„Estimăm că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar alte zeci de mii au dezertat deja, după începutul conflictului”, a declarat Docherty, în parlamentul britanic. „Numărul soldaților uciși care luptau în cadrul companiilor militare private rusești (PMC) nu este clar”, a adăugat el.

O estimare americană de pe data de 12 decembrie anul trecut ridica numărul total al pierderilor rusești la 315.000 de soldați. În aceeași zi, bilanțul Statului Major General ucrainean a indicat că rușii pierduseră până la acel moment 340.650 de militari.

18:51Un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât de soldații Brigăzii 110 Mecanizate Separate, în regiunea Donețk, au anunțat sâmbătă forțele ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

„Încă un avion rusesc Su-25 a fost doborât astăzi pe frontul din Donețk de către artileria antiaeriană a Brigăzii Mecanizate Separate care poartă numele generalului-locotenent Marko Bezruchko. Astfel, un alt avion de atac inamic Su-25 arde în stepele Donbasului ucrainean”, au transmis membrii unității OSG Khortytsia, într-un mesaj publicat pe Telegram.

De asemenea, OSG Khortytsia a publicat o înregistrare video în care se vede cum este doborât avionul rusesc.

Pe 4 mai, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că soldații din Brigada 110 Mecanizată Separată au doborât un avion de atac rusesc Su-25 în regiunea Donețk. Pe 11 mai, ei au doborât un alt Su-25, iar pe 13 mai, încă unul. A patra doborâre a unui astfel de avion a fost anunțată pe18 mai. Patru zile mai tarziu, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat doborârea unui alt Su-25.

Pe 23 mai, soldații Brigăzii 110 au doborât încă un aparat Su-25.

17:54Cel puțin două persoane au fost ucise sâmbătă după ce rușii au lovit un hipermarket cu produse pentru construcții din Harkov și în care era posibil să fi fost peste 200 de persoane la momentul atacului, potrivit președintelui Volodimir Zelenski relatează AFP.

17:17Pierderile Rusiei în timpul ofensivei din regiunea Harkov, lansată la începutul acestei luni, sunt de opt ori mai mari decât cele înregistrate de forțele armate ucrainene, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent, care menționează că nu a putut verifica afirmațiile liderului ucrainean.

17:04Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o „problemă de reputaţie”, a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, care face parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, scrie Reuters.

16:39Cel puțin un om a fost ucis, iar alți patru au fost răniți în urma unui atac lansat de forțele ruse în orașul Harkov, sune guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Stoltenberg le cere statelor NATO să permită Ucrainei să atace „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei cu armamentul trimis de Occident

16:31Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor internaționali ai Ucrainei să ridice interdicţia impusă Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, scrie Le Monde, potrivit News.ro. Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, să primească permisiunea de a utiliza armamentul occidental primit împotriva unor ţinte militare aflate în Rusia.

Într-un interviu acordat revistei britanice The Economist și publicat vineri, șeful NATO a spus că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.

15:48Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că SUA au transmis Rusiei că, dacă va folosi arme nucleare, va exista un răspuns american, cu arme convenționale, asupra forțelor ruse din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și Occidentului, după începutul invaziei ruse. Amenințările nu s-au materializat, iar Moscova continuă să ducă un război în care nu și-a folosit arsenalul nuclear.

„Americanii le-au spus rușilor că, dacă vor detona o bombă nucleară, chiar dacă aceasta nu omoară pe nimeni, vom lovi toate țintele voastre (pozițiile) din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate”, a declarat Sikorski, pentru The Guardian.

Sikorski a adăugat că atât China, cât și India au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare.

„Și nu este o joacă de copii, pentru că, dacă acest tabu (de a folosi armele nucleare, n.r.) ar fi de asemenea încălcat, ca și tabuul de a nu schimba granițele prin forță, China știe că Japonia și Coreea (de Sud) vor deveni puterni nucleare și, probabil, nu doresc acest lucru”, a mai spus șeful diplomației poloneze.

Sikorski a precizat că susține încetarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, reluând astfel declarațiile similare făcute recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și de importanți parlamentari americani.

15:20Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt doar o primă serie dintre zecile de militari care vor fi întemnițați într-o epurare amplă plănuită de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali rusi și surse apropiate de Kremlin și Ministerul Apărării pentru publicația independentă The Moscow Times.

Rusia amenință că va riposta dacă țările occidentale îi vor folosi ilegal activele

15:05Legea din Ucraina prevede că mandatul de președinte nu poate depăși o durată de cinci ani, dar președintele rămâne în funcție până la numirea unui succesor, iar cum în prezent este în vigoare legea marțială decretată după ce Rusia a invadat țara, alegerile pentru un succesor au fost amânate. Acest lucru a fost rapid preluat de politicienii și propaganda rusă care au marșat pe idee că Ucraina are un președinte „ilegitim”. Acest mesaj a fost transmis și de Vladimir Putin.

15:03 Rusia va riposta dacă țările occidentale îi vor folosi ilegal activele, a declarat sâmbătă ministrul rus de finanțe Anton Siluanov, citat de agenția de presă TASS și Reuters.

Siluanov a comentat planurile Grupului celor șapte (G7), principalele democrații industrializate, de a folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

13:21Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Arkhanhelske din estul regiunii ucrainene Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax și Reuters.

De asemenea, forțele rusești avansează în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, după ce au respins două contraatacuri ale forțelor ucrainene, a precizat ministerul.

13:07Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, relatează sâmbătă dpa.

Trupele Kievului au „preluat controlul luptei” în Harkov

12:56Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, sâmbătă, că România este o ţară sigură şi că Rusia nu va ataca România, chiar dacă la graniţele ţării este un război.

10:57Potrivit Statului Major General al Ucrainei, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni.

În ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

09:42„Câinele de atac” al lui Kadîrov a fost numit noul prim-ministru al Ceceniei

„I-am prezentat dragului meu frate Magomed Daudov postul de președinte al guvernului Republicii Cecene”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram, „Având în vedere experiența sa vastă și profesionalismul înalt, sunt sigur că deputații vor sprijini pe deplin candidatura lui Magomed Khozhakhmedovich.”

Cu acest mesaj pe Telegram, președintele cecen Ramzan Kadîrov a anunțat numirea lui Magomed Daudov, fost președinte al Parlamentului cecen, în funcția de prim-ministru al regiunii ruse Cecenia. Deși Kadîrov a adăugat că depinde de parlamentul regional să aprobe numirea în funcție a lui Daudov, el l-a felicitat în avans.

09:39Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete împotriva regiunii Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, avariind o instituție de învățământ, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.

În jurul orei locale 1:oo, forțele ruse au lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii. Biroul procurorului regional din Harkov a raportat că au fost folosite brachete balistice S-300.

Nu au fost victime.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a anunțat că o instituție de învățământ din districtul Slobidskyi a fost complet distrusă. De asemenea, au fost avariate cel puțin 31 de mașini, mai multe clădiri rezidențiale din apropiere și un supermarket.

08:57Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că forțele ucrainene au preluat „controlul luptei” asupra zonelor în care trupele rusești au organizat o incursiune luna aceasta în nordul regiunii Harkov.

„Soldații noștri au reușit acum să preia controlul luptei în zona de frontieră în care au intrat ocupanții ruși”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Comentariile lui Zelenski, după ce a ținut o reuniune a oficialilor militari și regionali în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au părut a fi în dezacord cu comentariile oficialilor ruși.

Viktor Vodolațki, membru al camerei inferioare a parlamentului rus Duma de Stat, a declarat că forțele ruse au preluat controlul a mai mult de jumătate din teritoriul orașului Vovchansk, la 5 km în interiorul țării.

Vodolațki a spus că odată ce Vovchansk va fi securizat, forțele rusești vor viza trei orașe din regiunea Donețk din estul Ucrainei – Sloviansk, Kramatorsk și Pokrovsk.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă de ambele părți.

Forțele rusești au pătruns în această lună în regiunile de frontieră din regiunea ucraineană Harkov, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că au asigurat controlul asupra a aproximativ 12 așezări.

Zelenski și alți oficiali ucraineni au raportat succese în „stabilizarea” zonei.

Statul Major General al armatei ucrainene, în raportul său de seară de vineri, a declarat că situația din Vovchansk era „tensionată, dar controlată de forțele de apărare”.

„Armata rusă a lansat astăzi teroarea aeriană împotriva acestui oraș – opt bombe ghidate au lovit orașul”, a precizat acesta. Au fost lansate atacuri asupra a cel puțin alte două localități la nord de Harkov.

Un raport al Statului Major General, publicat târziu în noapte, a arătat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în zonă, inclusiv în jurul Vovchansk.

De asemenea, acesta a precizat că forțele rusești au obținut „succese parțiale” în zonele din apropiere de Kupiansk, mai la est în regiunea Harkov, și în sectorul Pokrovsk, unde au avut loc lupte grele mai la sud în regiunea Donețk.

Bloggerii militari ucraineni au declarat că trupele ucrainene și-au menținut terenul în jurul Vovchansk, iar forțele rusești au folosit mai puțină infanterie în zonă și au tras în schimb de la distanță, cu o precizie limitată.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro