Victor Costache despre tragedia din blocul de la Timișoara, unde o femeie și doi copii au murit în urma deratizării: Ministerul Sănătății a fost exclus din procedura de avizare a acestor firme
Ministerul Sănătății a fost exclus din procedura de avizare a firmelor care efectuează dezinsecții și deratizări și care „folosesc substanțe foarte toxice, iar consecința a fost tragedia de la Timișoara”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Victor Costache. Pe 18 noiembrie, un bloc din Timișoara, cu peste 200 de apartamente, a fost evacuat după ce o femeie și doi copii au murit în urma deratizării făcute în clădire.
El a adăugat că, în urma tragediei, s-a revenit cu un Ordin de ministru prin care Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică sunt din nou incluse în acest proces.
„Tragedia de la Timișoara a fost cauzată de excluderea Ministerului Sănătății din procesul decizional (de avizare a acestor firme – n.red.)”, a afirmat ministrul Sănătății.
Oricine își poate face o firmă de dezinsecție și deratizare, autorizațiile fiind emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Autoritatea care verifică este Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă verificările se fac doar dacă firma are autorizație de funcționare de la ANSVSA și practic se știe de existența ei, explica, pe 19 noiembrie, pentru HotNews.ro, Virgil Marginean, reprezentantul Asociației Române pentru Combaterea Vectorilor în Igiena Publică. Acesta mai spunea că legislația în vigoare are mai multe neclarități și lacune, iar acestea trebuie îndreptate.
Pe 18 noiembrie, un bloc din Timișoara, cu peste 200 de apartamente, a fost evacuat după ce o femeie și doi copii au murit în urma deratizării făcute în bloc. Câteva zeci de locatari ai blocului au fost și ei internați câteva zile în spital. 3 oameni au murit după ce o firmă de dezinsecție din Timișoara, Bistim Dera SRL, a făcut dezinsecția și deratizarea unui bloc din oraș cu insecticidul Delicia – GASTOXIN, care are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială, potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Timiș.
Citește și: