Sari direct la conținut

Omicron aduce pe oră ce trece restricții Africii de Sud din partea statelor lumii

HotNews.ro
Omicron aduce pe oră ce trece restricții Africii de Sud din partea statelor lumii

Cu fiecare oră care trece, noi restricții sunt impuse călătoriilor în/din țările Africii de Sud, mai multe state, printre care Australia, Brazilia, Canada, Iran, Japonia, Thailanda și Statele Unite, s-au alăturat celor din UE și Regatului Unit, impunând restricții ca răspuns la avertismentele privind transmisibilitatea noii variante, scrie Huffington Post.

În același timp, Africa de Sud se simte ”pedepsită”. Au fost raportate cazuri la călători din Belgia, Israel și Hong Kong, iar Germania are și ea un caz confirmat. Ar putea dura săptămâni întregi până să aflăm dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva acestei variante.

„Se pare că se răspândește rapid”, a declarat despre noua variantă președintele american Joe Biden care, anunțând noile restricții de călătorie, le-a spus reporterilor: „Am decis să fim precauți”

La aproape doi ani de la începutul pandemiei care a făcut peste 5 milioane de victime în întreaga lume, țările sunt în alertă maximă. Autoritățile olandeze au izolat 61 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 la sosirea în Țările de Jos cu două zboruri din Africa de Sud. Avioanele veniseră din Johannesburg și Cape Town la scurt timp după ce guvernul olandez a impus interzicerea zborurilor din țările din sudul Africii.

Cei 539 de călători care au fost testați negativ li s-a permis să se întoarcă acasă sau să-și continue călătoriile în alte țări. Conform reglementărilor guvernamentale, cei care locuiesc în Olanda și au voie să se întoarcă acasă trebuie să se autoizoleze timp de cel puțin cinci zile.

Un oficial german a spus sâmbătă că există o „probabilitate foarte mare” ca varianta Omicron să fi ajuns deja în țară. Kai Klose, ministrul sănătății pentru statul Hesse, care include și Frankfurt, a declarat într-un tweet că „mai multe mutații” au fost găsite vineri seară la un călător care se întorcea din Africa de Sud, care era izolat acasă. Secvențierea testului nu a fost încă finalizată.

O serie de firme farmaceutice, inclusiv AstraZeneca, Moderna, Novavax și Pfizer, au declarat că lucrează la adaptarea vaccinurilor la noua tulpină. Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group care a dezvoltat vaccinul AstraZeneca, și-a exprimat un optimism prudent că vaccinurile existente ar putea fi eficiente în prevenirea Omicron.

E „foarte puțin probabil” ca această nouă variantă să se răspândească puternic în cadrul populației vaccinate, „cum am văzut anul trecut” cu varianta Delta, a mai spus el.

Mai puțin de 6% dintre oamenii din Africa au fost pe deplin imunizați împotriva COVID-19, iar milioane de lucrători sanitari și populații vulnerabile nu au primit nici prima doză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro