Sari direct la conținut

„E ca și cum molimele biblice s-au întors, nu?” 7 motive pentru care vedem mai multe boli infecțioase răspândindu-se în acest an

HotNews.ro
Variola maimuței, Foto: Romain Doucelin / AFP / Profimedia
Variola maimuței, Foto: Romain Doucelin / AFP / Profimedia

​​2022 este anul în care bolile infecțioase s-au răspândit la nivel global, și nu este vorba doar de COVID.

Mai întâi a fost hepatita misterioasă care afecta copiii, apoi variola maimuței cu un număr de cazuri în creștere rapidă, meningita a ucis mai mulți oameni ca de obicei în Florida, un parechovirus a infectat nou-născuții din mai multe state americane. Difteria a revenit în Australia și Belgia, iar autoritățile din New York au anunțat că în apele uzate s-a descoperit virusul poliomielitic, cum s-a întâmplat și la Londra.

„E ca și cum molimele biblice s-au întors, nu?”, spune un medic citat de Insider. Însă nu este totuși niciun mister la mijloc, ci explicații cât se poate de realiste.

Experții au identificat 7 motive:

1. Interacțiunea între oameni și animale

„Primul factor care determină transmiterea este creșterea interacțiunii dintre oameni și animale, în medii care nu sunt în întregime naturale sau în condiții care sunt diferite de modul în care au fost în trecut”, spune dr. Jay Varma, expert în controlul și prevenirea bolilor la Universitatea Cornell.

Interacțiunea om-animal este modul în care COVID s-a răspândit pentru prima dată la oameni. Ebola, HIV, MERS, SARS, gripa și variola maimuței vin de la animale. Când o boală trece de la animale la oameni, are întotdeauna potențialul de a genera un nou focar.

Creșterea populației duce la intrarea în ecosisteme ferite până acum unde sunt organisme în fața cărora oamenii nu au imunitate.

2. Ritmul călătoriei și al migrației

Când un om se urcă într-un avion există un risc ca el să poarte un agent patogen. În 2022, atât variola maimuțelor, cât și poliomielita „s-au plimbat” cu avioane, infectând oameni de pe noi continente. În schimb, când călătoriile globale s-au oprit în 2020, gripa a dispărut timp de un an.

3. Agravarea crizei climatice

O lucrare publicată în revista Nature sugerează că majoritatea agenților patogeni vor fi „agravați” de schimbările climatice.

4. Rate mici de vaccinare

În timpul pandemiei, ratele de vaccinare au scăzut pe tot globul. OMS spune că este fără precedent – „cea mai mare scădere susținută a vaccinărilor copiilor din aproximativ 30 de ani”. Reticențe erau și înainte și era inevitabil ca o creștere a răspândirii bolilor prevenibile prin vaccinare să aibă loc odată ce restricțiile să fie ridicate.

5. Neglijarea focarelor din țările în curs de dezvoltare

6. Percepția în schimbare asupra amenințării bolii

În fiecare zi este raportată o boală undeva în lume, însă acum îi acordăm mai multă atenție decât obișnuiam. Uneori exagerată. „E un mic focar într-un colț al unei piețe din China și imediat toată lumea se sperie”, spune un doctor citat de Insider, precizând că acum oamenii de știință au la îndemână mai multe instrumente decât niciodată pentru a-și da seama de cum e de fapt situația.

7. Nu știm cât ne-a afectat COVID sistemul imunitar

Noile amenințări ale bolii sunt deosebit de alarmante în acest moment, deoarece nu este încă clar ce efect ar putea avea COVID asupra sistemului nostru imunitar. „Vom învăța în lunile și anii următori dacă COVID-ul ne-a afectat sistemul imunitar, într-o măsură sau alta, și ne face mai vulnerabili”, spune expertul în sănătate Madhukar Pai.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro