Sari direct la conținut

Produsul tradițional nelipsit de pe masa de Crăciun care este delicios, dar nu îngrașă: ce poți mânca în aceste zile fără restricții

HotNews.ro
Piftie, Foto: Santusya | Dreamstime.com
Piftie, Foto: Santusya | Dreamstime.com

Unul dintre produsele alimentare – vedetă pe masa de Crăciun este piftia. Fie că este preparată din carne de porc, fie că este făcută din carne de pasăre – curcan sau pui de țară, chiar găină de țară sau cocoș – piftia rămâne un aliment foarte echilibrat nutrițional, pentru că, până la urmă, vorbim despre o supă rece, explică Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, pentru HotNews.ro.

Din punct de vedere caloric, piftia este un aliment slab caloric, pentru că are foarte mult aspic – acel lichid care se coagulează.

Iar din punct de vedere nutrițional, este într-adevăr valoroasă, deoarece conține proteine de natură superioară și mult colagen, ceea ce ne ajută din punct de vedere al sațietății și al gustului, arată Lygia Alexandrescu.

Carnea pentru piftie se fiebre, în general, foarte mult, și atunci colagenul se regăsește în aspic.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

O putem face mai dietetică dacă este preparată din carne de pasăre – alegem toate bucățile care conțin oase mari, în așa fel încât cantitatea de colagen să fie suficientă și să nu fie nevoie de adaos de gelatină suplimentar, iar gelatina să fie cea naturală, din osul din care o preparăm, este sfatul nutriționistului.

Dacă ne gândim să intervenim asupra rețetei, atunci ne referim la sare: încercăm să o facem mai puțin sărată și îi putem da gust mai aromat folosind mai mult usturoi, spune Lygia Alexandrescu.

Carnea trebuie să fie bine fiartă, închegată datorită colagenului din oasele folosite. Această zeamă pe care o obținem este sățioasă, iar gustul mai bun se poate obține cu ajutorul usturoiului, care fiind un prebiotic, o face și mai ușor de digerat.

Piftie / Foto: Sebalos | Dreamstime.com

Este de preferat să fie consumată ca primul fel la masă deoarece dă sațietate, dă gust și previne consumul în cantitate mai mare al felului 2 sau al desertului, potrivit nutriționistului.

Ea poate constitui chiar un aliment de sine stătător după zilele de Crăciun, atunci când ne mai rămâne piftie. O putem consuma atât la prânz cât și seara, pentru că până la urmă este o supă rece, ne hrănește și este delicioasă.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro