Sari direct la conținut

Stoparea activității fizice zilnice poate accentua simptomele specifice depresiei – studiu

HotNews.ro

​Abandonarea programului de exerciții fizice efectuate cu o frecvența zilnică ar putea duce la accentuarea simptomelor depresive, potrivit noilor cercetări privind sănătatea mintală efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, Australia, scrie adelaide.edu.au.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Dr. Julie Morgan, cercetatoare in cadrul Facultatii de Psihiatrie de la Universitatea din Adelaide a examinat efectele stoparii activitatii fizice in randul adultilor ce urmau un program de fitness regulat. Noile constatari sunt publicate in revista de specialitate „The Journal of Affective Disorders.”

„Activitatea fizică susținută este importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mintală. Recomandările privind sănătatea publică menționează efectuarea activității fizice cu o frecvența de la câteva ori pe săptămâna la cea zilnică. Este vorba despre cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de activitate fizică intensă pentru a menține atât sănătatea fizică, cât și pentru a preveni apariția depresiei,” declara Dr. Morgan.

„O serie de studii clinice arată că exercițiile fizice regulate pot reduce și trata depresia. Cu toate acestea există puține cercetări care analizează ce se întâmplă cu simptomele depresive atunci când efortul fizic depus zilnic la sala de forță este stopat,” adaugă aceasta.

Pentru a ajunge la aceste constatări, Dr. Morgan a revizuit studiile efectuate până în prezent pe tema stopării activității fizice efectuate regulat în rândul a 152 de adulți.

Fiecare participant urma un program de antrenament fizic de cel puțin 30 de minute în trei zile din șapte pe o perioada de trei luni.

„În unele cazuri, încetarea activității fizice a indus o creștere semnificativă a prezenței simptomelor depresive după numai trei zile. Unele studii arată că simptomele depresive încep să apară după primele una-două săptămâni de la încetarea activității fizice, dar chiar și în acest caz impactul apare foarte rapid,” afirma profesorul de psihiatrie Bernhard Baune, coautor al studiului.

De asemenea, profesorul Baune sustine că simptomele depresive ce apar în urmă stopării exercițiilor fizice au loc în absența marcajelor biologice ce însoțesc, în mod obișnuit, simptomele depresive.

„Deși studiul de față a fost efectuat pe un grup mic de subiecți, există noi dovezi importante în ceea ce privește impactul lipsei activitatii fizice asupra sănătății creierului. Acest lucru arată că noile constatări merită mai multă atenție și subliniază necesitatea că studiul să fie replicat pe un număr mai mare de participanți,” adaugă Prof. Baune.

„Pentru moment este important să reținem că stoparea programului de exerciții fizice are un impact major asupra sănătății mintale și, în special, asupra simptomelor specifice depresiei,” conchide acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro