Sari direct la conținut

Strategia lui Biden: Contracarăm Rusia acum, iar China pe viitor / Cele două provocări cheie

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Joe Biden, Foto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Casa Albă a reafirmat miercuri prioritățile strategice ale președintelui Joe Biden, care a declarat că va încerca să se impună în fața Chinei pe termen lung și să contracareze Rusia pe termen scurt, pentru a rămâne prima putere mondială de necontestat, potrivit AFP.

„Am intrat într-un deceniu decisiv”, a declarat presei principalul consilier diplomatic al președintelui, Jake Sullivan.

Acesta a identificat „două provocări cheie”.

  • „Prima este competiția dintre marile puteri pentru a modela ordinea internațională de mâine”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.
  • „A doua (…) este că ne confruntăm cu o serie de provocări transnaționale care afectează oamenii de pretutindeni, inclusiv în Statele Unite: schimbările climatice, insecuritatea alimentară, bolile transmisibile, terorismul, tranziția energetică, inflația”, a spus el.

Jake Sullivan Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Totul pentru a câștiga

„Cel mai urgent”, potrivit unui document publicat de executivul american, este să se opună regimurilor autoritare.

Și în primul rând este vorba de Moscova și Beijing.

„Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa unei ordini internaționale libere și corecte, ignorând cu nerușinare regulile internaționale de bază”, a declarat Casa Albă.

„China, prin contrast, este singurul rival care are atât voința de a schimba ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele economice, diplomatice, militare și tehnologice pentru a urmări acest obiectiv”, notează administrația Biden.

În introducerea sa, Joe Biden a semnat o declarație impregnată de optimismul său obișnuit: „Statele Unite au tot ce le trebuie pentru a câștiga competiția secolului XXI. Ieșim mai puternici din fiecare criză. Și nu este nimic din ce nu putem face.

Vladimir Putin si Xi Jinping Foto: Alexei Druzhinin / AP – The Associated Press / Profimedia

Într-o explicație a textului, Jake Sullivan a dat asigurări: „Nu vom încerca să împărțim lumea în blocuri rigide. Nu încercăm să transformăm competiția în confruntare sau într-un nou „Război Rece”.

„Și nu vedem fiecare țară ca pe un simplu câmp de luptă prin delegare”, a spus el, referindu-se la numeroasele „războaie prin delegare” purtate de americani și sovietici între 1945 și 1989.

Ucraina și Arabia Saudită

„Nu cred că războiul din Ucraina a schimbat substanța abordării lui Joe Biden în materie de politică externă, care este anterioară președinției sale și care nu a făcut decât să devină mai puternică și mai pronunțată de când este în funcție”, a declarat consilierul pentru securitate națională.

Jake Sullivan a trebuit să răspundă la multe întrebări despre Arabia Saudită, după ce însuși Joe Biden a amenințat regatul cu „consecințe” pentru că a determinat Opec+ să își reducă drastic cotele de producție.

Influenți parlamentari democrați îi cer președintelui american să oprească vânzările masive de arme istorice ale SUA către Riad după această decizie, despre care Washingtonul spune că servește în mod deschis interesele Rusiei.

Consilierul președintelui a declarat că nu există o decizie „iminentă” privind exporturile în domeniul apărării, dar a adăugat: „Este un lucru pe care îl vom analiza”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro