Sari direct la conținut

Strigatul de Laurent Graff publicat la Humanitas

HotNews.ro

Primul personaj al acestui roman este autostrada, cu toate intamplarile ei. Al doilea este tabloul lui Edvard Munch, Strigatul, cea mai reprezentativa imagine a expresionismului. Cum se pot intalni in aceeasi poveste doua personaje atat de diferite? Simplu: tabloul este furat de la muzeul din Oslo si abandonat, intr-o masina, pe autostrada.

El ajunge la un incasator linistit de la statia de taxare, dar puterea lui e blestemata. Te face sa decupezi din realitate numai evenimentele insuportabile. Te face sa auzi fara incetare un tipat.

Povestea romanului porneste de la un fapt real, tabloul, o opera expresionista realizata in 1893 fiind furat in 2004, dintr-un muzeu si nerecuperat inca. Considerat o capodopera a picturii norvegiene, tabloul nu poate fi vandut pe piata neagra a operelor de arta.

Observatia criticului: E ca si cum naratorul, incasatorul de pe autostrada, ar trai in tabloul lui Munch. Contemplati-l inainte de a citi cartea si inchipuiti-va cum ar fi. Inconfortabil e putin spus.

Romanul a aparut la editura Humanitas, in colectia Cartea de pe noptiera, in traducerea din franceza e Sabinei Chisinevski.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro