Sari direct la conținut

Studiu: Fiecare roman care se pensioneaza in urmatorii 40 de ani trebuie sa economiseasca in medie 3.700 euro anual pentru un trai similar celui dinainte de pensie

HotNews.ro

Deficitul anual al pensiilor in Europa este de 1,9 trilioane euro, iar in Romania deficitul total al pensiilor ajunge la circa 40,2 miliarde euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul tarii, arata un studiu privind deficitul pensiilor in Europa, realizat de companiile Aviva si Deloitte. Potrivit analizei, fiecare roman care se pensioneaza in perioada 2011-2051 trebuie sa economiseasca in medie 3700 euro anual, pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie.

Conform raportului, deficitul pensiilor se refera la diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteapta in prezent sa o primeasca drept pensie.

Raportul cuantifica „deficitul de pensii„, avand in vedere suma anuala suplimentara, pe care cetatenii care ies la pensie intre 2011 si 2051 ar trebui sa o economisesca – in plus fata de venitul existent anticipat din pensia de stat si cea privata – pentru a-si asigura un stil de viata adecvat la pensie.„Adecvat”, este definit de autorii raportului ca venit mediu de pensionare de 70% din venitul obtinut inainte de pensionare.

In urmatorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona in Romania, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din populatia actuala si de aproape trei ori mai mult decat numarul actual de angajati (4,68 angajati).

  • Deficitul pensiilor in Romania comparativ cu alte tari UE

Deficitul mediu anual de economisire

Deficitul mediu anual de economisire

Foto: Aviva

Daca in Romania deficitul pensiilor este de circa 40,2 miliarde euro, in Polonia deficitul anual de economisire pentru pensie este de 68,8 miliarde euro, in Cehia este de 25,3 miliarde euro, iar in Ungaria este de 9,5 miliarde euro.

In aceste conditii, deficitul mediu anual de economisire pentru fiecare persoana care se pensioneaza in perioada 2011-2051 este de 3.700 euro in Romania, de 3.400 euro in Polonia, de 4.600 euro in Cehia si de 1.900 euro in Ungaria.

  • Tinerii cu varste intre 20 si 30 de ani ar trebui sa economiseasca pentru pensie 1.300 euro anual

Raportul mai arata ca tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani trebuie sa economiseasca 1.300 euro anual pentru a reduce decalajul financiar si a pastra un trai decent, in timp ce pentru persoanele cu varste intre 30-40 de ani suma care ar trebui economisita ajunge la 1700 euro pe an. Pentru cei care acum au 50 de ani si se vor pensiona in urmatorii 15 ani, suma necesara de economisit se ridica la 4.800 euro pe an, pentru ca au mai putini ani la dispozitie pentru a acumula pentru perioada de pensionare.

Mihai Popescu, directorul general al Aviva Asigurari de Viata a precizat ca „majorarea veniturilor din salariile pentru populatia activa este una din ipotezele luate in calcul in efectuarea acestui studiu.

„Una din ipotezele importante luate in calcul la elaborarea acestei analize este ca salariile din Romania se vor alinia intr-un interval de timp la salariile din UE, acestea urmand sa ajunga la circa 80% din salariul mediu din UE pana in 2023”, a spus Mihai Popescu.

Despre studiu:

Metodologia utilizata pentru cuantificarea deficitului pensiilor s-a bazat pe o analiza ascendenta a urmatoarelor tari: Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Romania si Marea Britanie. In plus, deficitul pensiilor a fost cuantificat in Rusia si Turcia – tari in care opereaza Aviva – pentru a permite comparatia si analiza cu celelalte 27 tari care nu fac parte din UE.

In fiecare caz s-a realizat o analiza detaliata pentru a cuantifica deficitul anual al veniturilor pentru pensie si deficitul de capital la pensie in vederea extragerii unei cifre pentru economiile suplimentare necesare pentru acoperirea deficitului de capital la pensie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro