Studiu: un roman din trei crede ca stramosii omului au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii
Ieri au fost date publicitatii rezultatele unui studiu prin intermediul caruia s-a dorit verificarea gradului de cultura stiintifica al romanilor. Studii asemanatoare sunt realizate periodic in 29 de tari europene, iar Romania s-a situat pe locul 24 din punctul de vedere al acuratetei raspunsurilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Romanii au fost pusi sa aprecieze drept adevarate sau false un numar de 13 afirmatii, iar ce a iesit vedeti mai jos:
– 30% dintre subiecti cred ca primele fiinte umane au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, adica in urma cu mai bine de 65 de milioane de ani. Alti 24% nu au stiut ce sa raspunda, iar 44% au ales varianta corecta;
– 42% dintre repondenti cred ca soarele se invarte in jurul pamantului, nu invers. Spre comparatie, in 2002 procentul era de 24%, iar in 2005 de 27%, ceea ce inseamna ca ne indreptam in directia… “corecta”. La nivel european, doar Turcia si Letonia stau mai prost decat noi cu procente de 56%, respectiv 44%.
– 34% cred ca laptele radioactiv devine sigur pentru consum dupa fierberea sa, 21% nu stiu cum sta treaba cu radioactivitatea, si doar 45% au oferit un raspuns corect;
– 20% sunt de parere ca pamantului ii trebuie o luna sa inconjoare soarele, iar 32% nu au stiut ce varianta de raspuns sa aleaga. Gasiti alaturat raspunsurile la toate cele 13 intrebari, click pe imagine pentru detalii.
Per total, doar 0.9% dintre repondenti au ales varianta corecta de raspuns in cazul tuturor celor 13 afirmatii, iar 14.8% au dat cel putin 10 raspunsuri corecte (in randul celor cu studii superioare procentul a fost de 38.8%), media fiind de 6.5 raspunsuri corecte per persoana.
Media europeana este de 8.2 raspunsuri corecte, in top aflandu-se Suedia cu o medie de 10.33, Cehia cu 9.65 si Finlanda cu 9.63. Mai prost decat Romania stau doar Malta (6.49), Cipru (6.28%), Bulgaria (6.27%) si Turcia (5.68%).
De asemenea, studiul arata ca:
– suntem unul dintre cele mai religioase popoare in Europa: 54% dintre repondenti au declarat ca se roaga zilnic, in timp ce doar 8% dintre germani, 9% dintre cehi si 11% dintre francezi sau danezi fac acelasi lucru. Mai mult, 72% dintre romani cred in Rai si doar 50% in Iad (cum se explica diferenta?);
– 34% dintre repondenti considera horoscopul ca fiind “stiintific” sau “foarte stiintific”, in timp ce media europeana este de 15%. Datele arata ca, in general, cu cat gradul de cultura stiintifica al populatiei este mai redus, cu atat proportia celor care se roaga sau cred in horoscoape este mai mare.
Ce concluzii putem trage in urma acestui studiu (il puteti descarca de aici):
1. Stam din ce in ce mai prost la capitolul “cultura generala”. In ultimii cinci ani, numarul celor care cred ca soarele se invarte in jurul pamantului a crescut de la 27% la 42%, si cu toate ca o parte dintre repondenti poate au gresit raspunsul din neatentie, cresterea nu are cum sa fie justificata altfel decat prin involutia generala a societatii romanesti.
2. Desi acum stam prost, o sa stam probabil si mai prost in urmatorii ani. Nu trebuie decat sa privim in jurul nostru si o sa ne dam seama ca sansele ca situatia actuala sa se schimbe rapid sunt practic nule.
3. Exista o legatura directa intre situatia economica a unei tari si gradul de gradul de cultura al populatiei. Daca privim topul observam ca in general, in tarile in care PIB-ul pe cap de locuitor este peste medie, si gradul de cultura este peste medie.
Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.