Sari direct la conținut

SUA iau în calcul încheierea unui acord care să-i reducă pedeapsa lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, scrie Wall Street Journal

HotNews.ro
Protest pentru eliberarea lui Assange, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
Protest pentru eliberarea lui Assange, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Oficialii americani ar lua în considerare posibilitatea încheierii unui acord cu Julian Assange, care să îi permită acestuia să-și recunoască vinovăția și să primească o pedeapsă redusă, asociată unei infracțiuni minore, dar avocații lui spun că nu au „niciun indiciu” că Washingtonul intenționează să își schimbe abordarea, scriu Wall Street Journal și The Guardian.

Wall Street Journal(WSJ) a relatat miercuri că Departamentul de Justiție al SUA caută modalități de a scurta lunga bătălie în instanța londoneză pentru extrădarea fondatorului WikiLeaks, în urma acuzațiilor de spionaj pentru publicarea, în urmă cu 14 ani, a mii de documente americane clasificate legate de războaiele din Afganistan și Irak.

Relatarea WSJ a precizat că un plan luat în considerare ar fi renunțarea la cele 18 acuzații actuale în temeiul Legii spionajului, dacă Assange ar pleda vinovat pentru o infracțiune minoră – gestionarea necorespunzătoare a documentelor clasificate.

Assange ar putea să pledeze de la distanță, de la Londra, și ar fi probabil liber la scurt timp după ce acordul ar fi fost convenit, întrucât el a petrecut deja cinci ani în detenție în Marea Britanie.

Și totuși, avocații lui Assange au declarat că nu au deocamdată informații despre un asemenea acord.

„Este incorect să comentăm în timp de dosarul domnului Assange este judecat de tribunalul din Marea Britanie și tot ce putem spune este că nu am primit nicio indicație că Departamentul de Justiție intenționează să închidă cazul, iar SUA continuă la fel de determinate ca întotdeauna să obțină extrădarea pentru toate cele 18 capete de acuzare, pentru care riscă 175 de ani în închisoare”, a spus el.

Instanța va decide în următoarele câteva săptămâni dacă îi va oferi lui Assange dreptul de a contesta în continuare extrădarea. Assange, care este deținut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, ar fi fost prea bolnav pentru a apărea în fața instanței la ultimele audieri, au spus reprezentanții lui.

Dacă cei doi judecători decid să îi respingă solicitarea, Assange va rămâne fără pârghii legale pentru a mai contesta extrădarea în Marea Britanie. Singura opțiune rămasă, scrie The Guardian, ar fi Curtea europeană pentru drepturile omului, care ar putea solicita Londrei să nu decidă extrădarea, până când instanța europeană nu judecă cazul.

Dacă și această opțiune eșuează, Assange ar putea fi extrădat în SUA în doar câteva zile.

Extrădarea lui Assange are totuși suficienți critici și ar reprezenta o chestiune politică sensibilă pentru administrația lui Joe Biden, în special în timpul anului electoral. Precedenta administrația democrată, a lui Barack Obama, a decis în cele din urmă să nu îl pună pe Assange sub acuzare, apreciind că acest lucru ar încălca libertatea presei.

În 2019, administrația lui Donald Trump a mers însă mai departe cu acuzațiile în baza Legii spionajului, susținând că acțiunile lui Assange nu au fost cele ale unui jurnalist obișnuit și au pus viețile multor oameni în pericol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro