Sari direct la conținut

SUA și țările europene iau în considerare vaccinarea lucrătorilor expuși la gripa aviară

HotNews.ro
O nouă tulpină de gripă aviară a apărut în 2020, generând îngrijorări în mai multe țări, Foto: Uli Deck / DPA / Profimedia
O nouă tulpină de gripă aviară a apărut în 2020, generând îngrijorări în mai multe țări, Foto: Uli Deck / DPA / Profimedia

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru a achiziționa sau produce vaccinuri împotriva gripei aviare H5N1, care ar putea fi folosite pentru a proteja lucrătorii din sectorul avicol și al produselor lactate, medicii veterinari și tehnicienii de laborator, au declarat mai mulți oficiali guvernamentali, măsuri despre care experții spun că ar putea reduce amenințarea unei pandemii, scrie Reuters.​

Oficialii americani au declarat deja săptămâna trecută că au transferat serul produs de compania CSL Seqirus, care ar putea fi potrivit pentru virusul actual, în doze finite. Oficialii europeni din domeniul sănătății au declarat și ei pentru Reuters că sunt în discuții pentru a achiziționa vaccinul prepandemic al CSL.

Oficialii canadieni din domeniul sănătății au spus la rândul lor că s-au întâlnit cu reprezentanți ai GSK, producătorul vaccinurilor antigripale sezoniere din Canada, pentru a discuta achiziționarea și fabricarea unui vaccin prepandemic împotriva gripei aviare.

Alte țări, inclusiv Marea Britanie, discută de asemenea cum să procedeze în privința vaccinurilor prepandemice, au declarat oamenii de știință.

Acțiunile statelor occidentale au loc în urma răspândirii explozive a unei noi tulpini de gripă aviară care a apărut la sfârșitul anului 2020 și a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și al păsărilor domestice și a început să infecteze numeroase specii de mamifere.

În martie, oficialii americani au raportat primul focar al virusului la vacile de lapte, care a infectat zeci de turme din nouă state și doi lucrători din sectorul lactatelor. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a estimat că 20% din rezervele de lapte din SUA prezintă semne ale virusului, ceea ce indică probabil o răspândire mai largă.

Expunerea oamenilor care lucrează în cadrul exploatărilor avicole și al fermelor de vaci ar putea crește riscul ca virusul să sufere mutații și să dobândească capacitatea de a se răspândi cu ușurință la oameni, au spus experții.

Discuțiile despre vaccinare, purtate la nivel guvernamental în SUA

Specialiștii și oficialii din domeniul medical sunt cei care sunt în mod special atenți.

„Toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe prevenirea acestor situații”, a declarat Matthew Miller, co-director al Centrului canadian de pregătire pentru pandemii de la Universitatea McMaster.

„Odată ce vom avea infecții răspândite la oameni, vom avea mari probleme”, a spus el, potrivit Reuters.

Dr. Angela Rasmussen, specialistă în virusologie la Universitatea din Saskatchewan, a declarat că a purtat discuții cu oficialii americani și canadieni despre utilizarea vaccinurilor pentru a proteja lucrătorii în urma răspândirii virusului în noi specii de mamifere.

Iar Dawn O’Connell, de la Administrația americană pentru pregătire și răspuns strategic, a declarat de asemenea că guvernul „analizează îndeaproape” posibilitatea de a vaccina lucrătorii agricoli și alte persoane aflate în contact apropiat cu virusul.

Potrivit informațiilor oficiale, Statele Unite au încheiat deja contracte cu CSL și GSK pentru a testa vaccinuri prepandemice care se potrivesc mai bine cu virusul aflat în circulație decât vaccinurile H5N1 mai vechi din stoc.

Discuțiile privind utilizarea vaccinurilor prepandemice au loc la nivel guvernamental și în rândul oamenilor de știință din mai multe locuri, inclusiv în Marea Britanie, a declarat Wendy Barclay, șefa catedrei de virologie a gripei de la University College London, care face, de asemenea, cercetări privind gripa aviară pentru Agenția britanică de securitate sanitară.

Nu este clar însă deocamdată dacă acest pas este încă necesar. Guvernul britanic nu a făcut niciun comentariu, dar a declarat că monitorizează situația din SUA.

În ce condiții s-ar putea apela la vaccin

În Europa, Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare a Comisiei Europene lucrează la o achiziție comună a vaccinului de la CSL Seqirus pentru „a preveni, potențial, o pandemie” declanșată de persoane expuse la păsările și animalele infectate, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt Stefan De Keersmaecker.

O purtătoare de cuvânt a CSL, care are contracte pentru vaccinuri împotriva gripei pandemice cu 30 de guverne, a declarat că societatea a purtat discuții cu mai multe guverne cu privire la achiziția de vaccinuri încă din 2022.

Aceste cereri s-au accelerat odată cu epidemia din SUA, a spus ea.

Dr. Richard Webby, un virusolog de la St. Jude Children’s Research Hospital, care studiază gripa la animale și păsări pentru Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că situația din fermele de vaci merită utilizarea vaccinului.

„Dacă ne uităm la nivelurile de expunere la care sunt supuși unii dintre acești fermieri, acestea sunt ridicate”, a spus Webby.

Decizia cu privire la modul și momentul utilizării vaccinului va depinde de dovezile privind creșterea transmiterii, gravitatea bolii, cazurile la persoanele care nu au nicio legătură cu o fermă de produse lactate și mutațiile virusului, a declarat Nirav Shah, directorul adjunct principal al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, Nirav Shah.

Ron Fouchier, virusolog olandez Ron Fouchier de la Erasmus MC din Rotterdam, care a efectuat experimente de cartografiere a schimbărilor de care este nevoie pentru ca gripa aviară să declanșeze o pandemie, a declarat că planul Europei este de a procura vaccinul CSL pentru persoanele expuse la locul de muncă la virus.

Laboratorul său ar putea fi eligibil în cazul în care un vaccin devine disponibil, a spus el, adăugând: „Cu siguranță aș face vaccinul”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro