Sari direct la conținut

SUA vor să confiște de la oligarhul rus Roman Abramovici două avioane americane pe care le-a dus în Rusia

HotNews.ro
Roman Abramovici, la negocieri la Istanbul, Foto: Profimedia Images
Roman Abramovici, la negocieri la Istanbul, Foto: Profimedia Images

Statele Unite îl acuză pe oligarhul rus Roman Abramovici că a dus ilegal în Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina, două avioane americane, scrie The Guardian.

Un tribunal federal din New York a decis luni ca oligarhului rus să îi fie confiacete două avioane – Boeing 787-8 Dreamliner și Gulfstream G650ER -, potrivit documentelor instanței.

Procurorii spun că ambele avioane au fost transportate în martie în Rusia, încălcând sancțiunile SUA impuse Moscovei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Abramovici a fost sancționat de UE și Marea Britanie, dar nu a fost sancționat de către Statele Unite.

Miliardarul Roman Abramovici, alături de alți doi oligarhi – Petr Aven și Mihail Fridman -, s-a adresat Curții Europene de Justiție pentru a cere anularea sancțiunilor impuse de UE împotriva lor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat în 1 iunie instanța europeană.

Roman Abramovici deținea din 2003 clubul de fotbal Chelsea, care a fost scos la vânzare cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancționat de guvernul britanic. Achiziția sa, aprobată de guvernul britanic și de Premier League, de către un consorțiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly a fost finalizată recent.

Ce avere au oligarhii ruși în străinătate

UE a impus înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru mai mult de 1.000 de persoane, inclusiv pentru peste 30 de oligarhi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Aproape 10 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari) din active au fost până acum înghețate de țările UE, potrivit Comisiei Europene, care a înființat un grup operativ pentru a coordona aplicarea a ceea ce sunt o serie de sancțiuni fără precedent ale UE împotriva Rusiei.

Un studiu din 2017 asupra oligarhilor ruși, publicat de Biroul Economic Național din SUA, a estimat că rușii dețin până la 800 de miliarde de dolari în Regatul Unit, Elveția, Cipru și alte centre bancare offshore.

Acea avere vastă, deținută de câteva sute de indivizi ultrabogați, este aproape egală cu „averea” celor 144 de milioane de locuitori ai restului Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro