Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Averea senzationala a lui Dan Diaconescu, mogulul de garsoniera; Sefii nu-si mai lasa angajatii sa lucreze de acasa. Explicatia: criza a diminuat numarul de comenzi; Ce nu stiu cei care s-au inghesuit la banci sa semneze noile acte aditionale. Contractele care se semneaza singure, desi nu esti de acord – inventia Guvernului in "lupta" cu bancile

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Averea senzationala a lui Dan Diaconescu, mogulul de garsoniera. Dan Diaconescu face carare la DNA, unde zilnic are sedinta, dupa ce ani intregi si-a afisat cu ostentatie averea: vile, iaht, avion, elicoptere, totul produs cu o televiziune de apartament, scrie evz.ro. Domnul Dan. Asa-i spun angajatii, cu o slugarnicie asumata. El se alinta altfel: micul mogul. N-a avut niciodata mai mult de 60 de kilograme, dar incaltarile din piele de sarpe iti transmit ca vrea sa-l iei in serios. Bentley-ul gri sobolan, asortat la pantofi, pare un protector solid al acestui tip firav si care vorbeste cu o voce asa de scazuta de parca n-ar fi mancat nimic toata ziua. Deci paradigma vietii lui Dan Diaconescu: prea multi bani pentru o garsoniera TV atat de mica. De unde? Din publicitate sau santaj? „OTV a produs tot timpul bani. Baga 50.000 de euro pe luna si scotea 100.000. Emisiunile se vindeau cu 250-500 de euro jumatatea de ora. Facea 6.000-7.000 de euro/zi numai din asta. Publicitatea mergea bine, ca a prins boomul economic si dezvoltarea imobiliara. Vindea la spot, nu la puncte de rating, ca se adresa clientilor mici. Cati bani cerea ca sa intri in emisiunea lui nu stiu. N-a facut avere din santaje, televiziunea producea singura, dar ca din cand in cand i se mai ivea cate o ocazie, tot ce e posibil”, afirma consultantul anonim. Varianta lui Diaconescu e scurta: „N-aveam nevoie de 100.000 de euro din santaj cand faceam un milion din publicitate. Am vandut tot timpul emisiuni la pretul a 12 minute de publicitate/ora. Acum e 3.000 de euro ora. Tot timpul am avut venituri duble fata de costuri”.

Sefii nu-si mai lasa angajatii sa lucreze de acasa. Explicatia: criza a diminuat numarul de comenzi. Romanii lucreaza tot mai putin de acasa. In trimestrul al doilea din acest an, 40% dintre romani munceau si de acasa, procent in scadere cu aproape 6% comparativ cu situatia din primul trimestru, potrivit unui studiu realizat de specialisti in domeniul resurselor umane, relateaza Gandul. Ponderea angajatilor care au posibilitatea de a lucra de acasa a scazut in aceeasi perioada de la 67,8% la 63,3 %, dupa cum reiese dintr-un studiu HR Club, realizat impreuna cu Daedalus MillwardBrown. Specialistii in resurse umane sunt de parere ca variatia numarului persoanelor care lucreaza de acasa depinde de mai multi factori, printre care criza sau problemele de sanatate. „Cresterea sau scaderea procentului celor care practica munca la domiciliu pot fi influentate de situatia economico-financiara a companiei din care fac parte, de nevoia de pe piata a serviciilor furnizate si de problemele de sanatate sau deficientele pe care le pot avea angajatii”, a declarat pentru Gandul Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator la firma de recrutare Manpower.

Rezista Romania la trei ani de strans cureaua? Chiar si pentru un program ambitios de austeritate, Guvernul va gasi greu bani. Guvernul va reduce anul viitor alocatiile bugetare pentru Aparare, Agricultura si Educatie, iar deficitul bugetar se va incadra la 2,5% din PIB in 2013, potrivit Strategiei fiscale pentru perioada 2011-2013, informeaza Romania Libera. Documentul privind Strategia fiscala aprobat de Guvern urmeaza sa fie transmis Parlamentului in procedura de urgenta. Guvernantii se angajeaza sa limiteze cheltuielile de personal de la 8% la 7,4% in 2011, insa in anul electoral 2012, va exista o crestere de 7% a cheltuielilor bugetare, alocate pentru investitii, asistenta sociala si personal, potrivit Mediafax.

Ce nu stiu cei care s-au inghesuit la banci sa semneze noile acte aditionale. Contractele care se semneaza singure, desi nu esti de acord – inventia Guvernului in „lupta” cu bancile. Pentru ca legea nu i-a obligat pe bancheri, in mod expres, sa-i anunte pe toti clientii ca trebuie sa semneze noile acte aditionale, multe banci au preferat, pur si simplu, sa nu faca nimic in acest sens. Motivul? Nesemnarea contractelor, conform legii, se considera, pe 20 septembrie, adoptare tacita din partea clientului. Mai mult decat atat, actul aditional va fi considerat aprobat tacit la aceasta data chiar daca clientul a facut o cerere sau o plangere impotriva bancii, fara a semna documentul. Milioane de contracte se vor semna singure, informeaza Gandul. Milioanele de contracte de credit, de leasing sau pentru descoperiri de card si conturi curente, care au ramas nesemnate, vor fi considerate, incepand de luni, aprobate de catre clienti. Practic, romanii care nu s-au dus pana acum la ghisee nu mai au de ce sa faca acest drum, pentru ca actele aditionale vor fi aprobate tacit, dupa cum sustin surse bancare. In campania care se termina pe 20 septembrie trebuie modificate 7,7 milioane de contracte, dintre care 1,5 milioane sunt contracte de credit. „In lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizeaza foarte clar ca, desi clientul nu semneaza actele aditionale, acestea se considera acceptate tacit. Mai mult decat atat, nu se precizeaza ce se intampla daca clientul face o plangere, de exemplu, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca, daca un client nu semneaza actul si cere bancii micsorarea dobanzii, sa zicem, printr-o cerere scrisa, actul aditional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit”, ne-au declarat surse bancare. Motivul este foarte simplu: paragraful nu prevede o astfel de exceptie, motiv pentru care se aplica, pur si simplu, indiferent de situatie.

8 din 10 firme renunta la banii europeni. Motivul: lipsa resurselor pentru cofinantare. Opt din zece firme care au obtinut bani europeni renunta la proiecte din lipsa cofinantarilor, estimeaza reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri Private, potrivit Romania Libera. „Statisticile sunt dramatice. 70-80% dintre companiile carora le-au fost aprobate proiecte cu finantare europeana renunta la implementarea acestora din cauza ca nu au bani pentru investitiile respective. O spun din experienta personala si din ce am vorbit cu alti colegi”, a declarat, vineri, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, Florin Jianu, care detine o firma de consultanta in domeniul elaborarii de proiecte cu finantare europeana. Situatia este valabila la toate programele cu finantare europeana, respectiv Programul Operational Regional sau Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, mai spune Jianu. In perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie circa 30 de miliarde euro de la Uniunea Europeana.

Drumul romanului spre Buddha, in straie capitaliste. Drumul spre idealul budist poate fi sprijinit de o viata austera, dar si de o adaptare mai putin restrictiva, preferata de multi romani. Numerosii falsi budisti au „bulevardul” lor, dar acesta nu duce spre Buddha, scrie evz.ro. „Daca reusesc sa trimit pe cineva pe Luna, dar nu-mi pot controla emotiile, unde e castigul?” Raspunsul interogativ la intrebarea despre motivele orientarii spre budism vine din partea lui Mihai Popa-Radu, fondatorul centrului Seeds for Happiness (Seminte pentru Fericire), din Bucuresti. „Chimia, fizica ne ajuta sa intelegem lumea si sa ne amagim cu ideea ca o putem stapani. Lumea trebuie sa se mai intoarca si spre inauntru”, continua el. Primele pagini despre budism le-a citit la 19 ani. Se intampla in 1988, cand ii cadea in maini „Istoria credintelor si ideilor religioase”, a lui Eliade. Budismul l-a atras insa cu adevarat in 2006, cand a participat la un curs sustinut in Romania de un maestru budist. Atunci a inceput un drum prin care a realizat ca ne masuram existenta cu o clepsidra intoarsa: prezentam o imensa preocupare pentru trecut si viitor, dar uitam tocmai de „Prezent”. El scrie acest cuvant cu initiala majuscula.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro