Subiectele zilei: Cel mai cautat oras din Romania. Este sigur, eficient, iar incalzirea se face cu apa termala; "Mama" afacerilor KPMG in Romania si Moldova, implicata in reteaua de evaziune din Insula Man; Firma lui Lupescu a tiparit programul subtire al lui Mircea Sandu la pretul cartii de bucate a lui Jamie Oliver!
Cel mai cautat oras din Romania. Este sigur, eficient, iar incalzirea se face cu apa termala. Tot mai multi romani aleg sa paraseasca tara in cautarea unui trai mai bun si fara griji, ina unii au descoperit ca nu trebuie sa iasa din tara pentru a avea o viata mai buna. Oradea este unul dintre orasele in care se traieste cel mai bine din Romania. Oradea ocupa primul loc in topul celor mai eficiente orase din Romania La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane de euro in ultimii opt ani, ceea ce inseamna 1.
225 euro pe cap de locuitor, iar in ceea ce priveste fondurile europene, a reusit sa atraga proiecte in valoare de 140,6 milioane de euro, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor, potrivit Capital.ro.
„Mama” afacerilor KPMG in Romania si Moldova, implicata in reteaua de evaziune din Insula Man.Exact acum un an, in martie 2017, ministrul canadian al Veniturilor Nationale, Diane Lebouthillier, anunta intentia demararii unor anchete penale impotriva persoanelor ce au folosit compania de audit si consultanta KPMG. Aceasta, pentru pentru a evita plata impozitelor prin infiintarea de vehicule financiare offshore in Insula Man. Scandalul era declansat de dezvaluirile jurnalistilor de la CBC privind „oferta” KPMG lansata oamenilor de afaceri canadieni de a contribui cu o suma minima de 5 milioane de dolari pentru a participa la construirea unor scheme offshore in Insula Man.Ajunsi in Insula Man, banii urmau sa fie retrimisi in Canada sub forma unor donatii-cadou, nefiind astfel impozitati. Taxa perceputa de KPMG in acest joc era de 100.000 de dolari, relateaza Romania Libera.
Sa pleci din Romania. „Plecarea din tara” a devenit o figura intr-un discurs al recriminarii adresata de regula majoritatii, desi aici, paradoxal, mai toata lumea se considera in opozitie cu o majoritate ostila. Tema plecarii sau a ramanerii in tara este aproape obsesiva. Despre ea se discuta tot timpul, mai ales cand PSD se afla la guvernare, dar nu pentru ca ar fi plecat mai multi oameni in aceste perioade, ci pentru ca opozantii anti-PSD sunt oameni cu suprafata publica, scriitori, oameni de scena capabili sa dea tonul. De fapt cei mai multi au plecat in primii 10 ani de la eliminarea vizelor, anul 2007 fiind considerat varful plecarilor din Romania (458.000 de persoane conform datelor INS), potrivit Deutsche Welle.
Cat costa sa cumperi un pasaport al unei alte tari. Datele studiului arata ca 34% dintre bogati detin deja un al doilea pasaport si 29% intentioneaza sa isi cumpere unul, in timp ce 21% dintre ei se gandesc sa se mute definitiv din tarile de origine.Tot mai multe tari in cautare de noi surse de venit incearca sa incurajeze investitiile straine directe in schimbul cetateniei. Unele, inclusiv Marea Britanie, cer un angajament financiar pe termen lung, dar sunt si altele cu programe mult mai lejere sau care isi relaxeaza cerintele.In Caraibe, spre exemplu, cateva insule au redus recent nivelul investitiilor cerute cu pana la 50% sau au legat acordarea cetateniei de contributiile la fondurile pentru uragane sau dezvoltare economica, potrivit Capital.ro.
Destinele tragice ale sotiilor de voievozi. Cumplitul sfarsit al nevestei lui Mihai Viteazul si martiriul doamnei Marica. Soarta sotiilor lui Mihai Viteazul si sotiei lui Constantin Brancoveanu a fost tragica, scria Nicolae Iorga, in relatarile sale istorice. Prea mult noroc nu au avut nici primele sotii ale lui Stefan cel Mare, petite din tinuturi indepartate. Domnitorul a avut trei sotii, scria Nicolae Iorga si cel putin sapte copii. Si-a petit prima nevasta tie din tinuturile Kievului, la cativa ani dupa ce a urcat pe tronul Moldoovei. Evdochia era chiar sora lui Simion Olelcovici, principele Kievului. „Stefan cel mare lua puterea in 1457, neinsurat si isi cauta nevasta la rusi, ca si Ilie. Dar Stefan merse pana la Kiev si de aici ii sosi nevasta, Evdochia, cu care facu nunta la 5 iulie 1463. Viata ei a fost nenorocita si scurta. Ea muri in 1466, lasand numai o fata, Elena, pe cand alte femei dadura baieti lui voda”, scria Nicolae Iorga, in volumul „Femeile in viata neamului nostru”, publicat in 1911, potrivit Adevarul.ro.
Guvernul german trebuie „sa recastige increderea pierduta”! Formarea unui nou executiv n-a durat niciodata atat de mult ca acum.Rezultatul este suficient. Angela Merkel este din nou cancelar. Parlamentul german a ales-o pentru a patra oara in fruntea guvernului. Cel putin 35 de deputati din coalitie i-au refuzat reconfirmarea in functie. Astfel, Merkel a primit cu doar noua voturi mai mult decat majoritatea necesara. In marile coalitii, in care – de voie, de nevoie – Uniunea si social-democratii fac front comun, un asemenea rezultat slab are traditie. Atat in 2005, cat si-n 2013 au lipsit 8 pana la 10 procente din voturi din tabara de coalitie. Insa majoritatea pentru cancelar este majoritatea pentru cancelar! Si a fost mereu intrunita. Dar doar atat. ,potrivit Deutsche Welle
Firma lui Lupescu a tiparit programul subtire al lui Mircea Sandu la pretul cartii de bucate a lui Jamie Oliver! In anul 2010, Mircea Sandu castiga la pas alegerile federale. De la tribuna, „Nasul” flutura programul sau, in format de revista subtire. Conform dezvaluirilor lui Razvan Burleanu si facturii publicate ieri de „Adevarul”, acea brosura usoara intitulata „Programul Strategic al lui Mircea Sandu” a costat 9.931 de lei plus TVA. Banii au fost achitati de FRF catre firma Kick Sport Media SRL, detinuta de Ionut Lupescu. Dincolo de conflictul de interese, caci directorul executiv Lupescu da bani propriei sale firme, pretul este unul amuzant. 6 euro bucata, pe cele cateva zeci de pagini ale „Nasului”, inseamna pretul cu care se tipareste ditamai cartea de bucate a lui Jamie Oliver, de 300 de pagini pe hartie foarte groasa!, potrivit tolo.ro.
Cum si-a tasat un iesean pamantul cu o bomba timp de 40 de ani. Poveste demna de un scenariu de Kusturica: doi batrani, doua proiectile vechi si o tragedie. Doua persoane de varsta a treia au fost condamnate, zilele trecute, de Curtea de Apel Iasi, intr-un proces deschis urmare a unei tragedii ce a avut loc in 2015. Neculai Pipos (70 de ani) si Eugen Rotaru (61 de ani) au fost gasiti vinovati pentru nerespectarea regimului privind armele si munitiile, desi, in prima faza, fusesera suspecti si de ucidere din culpa. Cei doi au primit cate doi ani de inchisoare cu suspendare, fiind obligati sa presteze si munca in folosul comunitatii. Decizia este definitiva. Cazul a pornit dupa ce un iesean din comuna Ungheni a murit, in 2015, urmare a exploziei unui proiectil din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Deflagratia a avut loc in timp ce victima, fierar de meserie, suda bomba, potrivit Adevarul.ro.