Subiectele Zilei: Cel mai izolat loc din Romania. Satul calamitat de 100 de ani, dar in care oamenilor nu le lipseste nimic; Instanta a tinut cont de handicapul locomotor si sanatatea precara a lui Vantu la stabilirea pedepsei; Povestile triste din camera 201. Divortati de Valentine's Day; Cum faceau "tovarasii" deszapezirea in comunism
Cel mai izolat loc din Romania. Satul calamitat de 100 de ani, dar in care oamenilor nu le lipseste nimic. La cota 1.000, deasupra Hategului, drumurile se inchid prin decembrie si se deschid in aprilie. 200 de oameni, crescatori de animale, s-au obisnuit sa traiasca in spatele zidurilor de zapada si sa se gospodareasca singuri. In octombrie fac aprovizionarea pentru iarna si mai coboara la targ abia in primavara. Pentru 200 de oameni din satul Tarsa (judetul Hunedoara) a sta rupt de restul lumii saptamani sau chiar luni la rand e un lucru care tine de normalitate. Toamna, fiecare familie isi face provizii serioase de faina, ulei si zahar, pentru ca fiecare iarna aduce cu ea perioade lungi de izolare aproape totala. Viata este grea la Tarsa, mai ales iarna, dar, culmea, oamenii nu se plang deloc. Doar cand vreunul cade rapus de boala lucrurile se complica pentru ei, scrie EVZ.
Instanta a tinut cont de handicapul locomotor si sanatatea precara a lui Vantu la stabilirea pedepsei. La stabilirea duratei pedepsei lui Sorin Ovidiu Vantu, instanta a tinut cont de handicapul locomotor si sanatatea precara a inculpatului. Vantu a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare pentru santajarea lui Sebastian Ghita. Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 3 februarie, condamnarea lui Sorin Ovidiu Vintu la sase luni de inchisoare cu executare si a lui Ion Ilie Cezar la cinci luni, pentru santajarea lui Sebastian Ghita, informeaza Mediafax. Instanta arata in motivarea deciziei ca fapta de care este acuzat Sorin Ovidiu Vintu este dovedita, grava, dar ca nu se poate stabili o pedeapsa mai mare in cazul acestuia din cauza starii sale precare de sanatate si a „handicapului locomotor major” al acestuia. Totodata, judecatorul noteaza ca desi pedeapsa aplicata, de sase luni de inchisoare, este una sub minimul special, ea trebuie sa fie executata de catre omul de afaceri pentru a-si atinge scopul, anunta Adevarul.
Povestile triste din camera 201. Divortati de Valentine’s Day. Dupa ce si-au jurat dragoste in urma cu ani buni, ieri, de Valentine’s Day, cateva cupluri de bucuresteni s-au dus la judecatorie ca sa divorteze. In alte tari, precum Rusia, cuplurile nu se pot desparti pe 14 februarie, acest lucru fiind interzis prin lege. Daca toata lumea se gandeste la Valentine’s day ca la petrecerea indragostitilor, exista si cupluri care in aceasta zi au hotarat sa puna capat casniciei. Multe povesti de iubire care au inceput pasional in urma cu cativa ani s-au sfarsit ieri printr-un proces de divort. Dincolo de maratonul petrecerilor care au loc prin cluburi in aceste zile pana de Dragobete, ziarul „Romania libera” a incercat sa arate si o alta perspectiva a Valentine’s Day. Nu una a mariajelor de proba, in care se dau certificate de casatorie valabile o zi, ci una a casniciilor reale, care se destrama din cauza infidelitatilor, violentei, alcoolului, certurilor provenite de la bani. In Romania, din patru casatorii incheiate, una se termina in divort. Situatia este cu mult mai grava decat in urma cu doua decenii, cand rareori se ajungea la despartire, informeaza Romania Libera.
Ar trebui interzisa prin lege migratia politica? Cu ani in urma, atotputernicia partidelor parea inamicul numarul unu al democratiei romanesti, dar interzicerea migratiei politice ar putea restitui partidelor puterea exagerata de odinioara. O tema acuta a dezbaterii actuale este combaterea „migratiei” sau traseismului „politic”. Tot ce inseamna opozitie astazi in Romania, de la Uniunea Social Liberala la manifestantii din Piata Universitatii sau din Piata Unirii de la Cluj, de la platforme ideologice de stanga ca Grupul de Actiune Sociala (GAS) la programe eclectice de tipul Cartei Albe a Bunei Guvernari (elaborata de ARC), solicita cu insistenta sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului. Fenomenul a ajuns probabil la apogeul sau. In legislatura 2000 -2004, PSD reusise, prin procedeul racolarilor, sa schimbe majoritatile in consiliile locale, dar dupa 2009, metoda racolarii a reusit sa modifice chiar structura majoritatii parlamentare si sa dea un curs diferit guvernarii insesi. Mai rau de atat nu se poate, dar ideea ca reprezentarea politica si-a pierdut „substanta” este, pe viitor, nelinistitoare, scrie Deutsche Welle.
Cum faceau „tovarasii” deszapezirea in comunism. Fosti activisti in administratia locala din perioada comunista descriu, pentru EVZ, cum partidul scotea oamenii la lopata si cum se luau deciziile in caz de ninsori abundente. Ion Popa, fost primar al sectorului 2, intre 1979 si 1982, si, ulterior, „al doilea om” in Primaria Capitalei spune ca sistemul de partid functiona, fara drept de apel, inclusiv in ce priveste operatiunile de deszapezire. In propriile sale cuvinte nostalgice, „oamenii erau disciplinati pe atunci”. „Atunci era disciplina de partid, toate lucrurile se ramificau pana la ultima structura. Era ordine, disciplina, dar nu cu jandarmi! Ei nu existau pe atunci, erau militieni care aveau alte atribute”, spune Ion Popa, intr-un interviu in exclusivitate acordat „Evenimentului zilei”. Popa s-a ocupat ani de zile personal din functia sa politica de organizarea comandamentului de iarna pentru Capitala. Programul de pregatire pentru iarna de atunci se aproba imediat dupa 23 august. Era propaganda si erau „obligatiile obstesti”, anunta EVZ.
Crin si Vadim, analisti la fundul lui Boc. Cei doi au fost singurii lideri politici care au intrat in direct la emisiunea mondena care a difuzat imaginile in care fostul premier aparea in pielea goala. Difuzat luni seara de postul Antena 1, filmuletul in care fostul premier Emil Boc apare in pielea goala in vestiarul unei sali de fitness a socat nu doar prin difuzarea unor imagini cu caracter personal lipsite de relevanta publica, ci si prin asocierea lui Crin Antonescu cu acest subiect. Seful liberalilor a intrat in direct la emisiunea mondena „Un show pacatos” si a comentat filmuletul in timp ce pe ecran se derulau imaginile cu Emil Boc dezbracat. „Boc nu are nicio vina in aceasta situatie. Eu l-am mai aparat si cand era imbracat, nu doar acum. (…) Nu stiu daca va avea o problema cu admiratoarele, pe unele le poate pierde, pe unele le poate castiga cu poza asta. Gusturile sunt foarte diverse”, a spus, pe un ton ironic, Crin Antonescu, informeaza Adevarul.
Ce inseamna activismul la tinerii romani: sa traversezi pe trecerea de pietoni si sa donezi sange. Supravegherea unei bune guvernari nu se numara printre preocuparile tinerilor din Romania, potrivit unui studiu IMAS realizat in octombrie-decembrie 2011. In schimb, implicarea civica inseamna pentru cei mai multi respectarea legilor, voluntariat si actiuni de caritate. „In Romania nu poti sa faci protest pentru ca oamenii sunt mult mai pasnici decat in alte tari. Tu vrei ceva, dar ‘lasa, ma, ca tot degeaba’.” Raspunsul de mai sus apartine unuia dintre cei 800 de respondenti chestionati de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS in cadrul studiului „Activism civic si atitudini fata de protest in randul tinerilor din Romania”. Studiul, efectuat in lunile octombrie si decembrie 2011 la cererea organizatiei civice Militia Spirituala, a investigat interesul pe care il au tinerii (intre 18 si 29 de ani) pentru activismul civic si pentru implicarea in comunicarea cu institutiile statului si cu clasa politica. Rezultatul nu este unul surprinzator: tinerii acorda o conotatie negativa politicului, definindu-l intr-o maniera foarte restransa, si, drept urmare, il exclud din sfera lor de interes, scrie Romania Libera.