Subiectele zilei: Cine este hackerul roman care a speriat eBay-ul; Amenintat cu executarea silita pentru un ban!; Vracii de la Biserica Universala promit vindecarea la minut
Amenintat cu executarea silita pentru un ban! In urma cu cinci ani, Florea Mocanita (43 ani), din Slobozia, a contractat la Banca Comerciala Romana (BCR) un credit de 10.000 de lei pentru nevoi personale. Si-a achitat la timp fiecare rata lunara, mai putin ultima, pe care a platit-o cu 13 zile intarziere. La aproape o luna dupa achitarea integrala a creditului, a primit o instiintare de la unitatea bancara, prin care era somat sa isi achite penalizarea de 0,01 lei, aplicata pentru intarzierea de 13 zile. Sotia m-a sunat si a inceput sa rada: Vezi ca ai datorii la banca de un ban, rememoreaza Florea Mocanita. Cand a mers la banca sa achite penalizarea de un ban, Florea Mocanita a starnit hohote de ras. O, Doamne, pentru un ban veniti la mine? Haideti, domnul Florea, ce Dumnezeu?, a reactionat una dintre casierele sucursalei bancare. Oricat de mult a incercat sa obtina mai multe detalii cu privire la penalizarea de un ban, Florea Mocanita nu a putut afla prea multe date. I s-a explicat doar ca: s-a intarziat cu plata si a fost nevoie de o extragere de bani din cont, pentru o echilibrare, bani pe care nu i-ati avut. Atat! Aflati mai mult din Adevarul.
Cine este hackerul roman care a speriat eBay-ul? Portret: retras, inteligent, cuminte. Asa este descris tanarul care a pagubit portalul de licitatii online cu 3 milioane de dolari. Liviu Mihail Concioiu, de 21 de ani, isi vana victimele prezentandu-se cu ID-urile „facemfrauda” si „audiqsieben”. Ultimul prejudiciu de peste ocean a fost produs de Liviu Mihail Concioiu, care a sustras de la compania eBay 3 milioane de dolari. Isprava tanarului de 21 de ani, derulata pe parcursul lui 2009, consolideaza astfel faima Dragasaniului si a Romaniei la capitolul fraude informatice. Dar cine este, de fapt, Liviu Mihail Concioiu? „Liviu era un adolescent retras, necomunicativ, caruia nu ii placea sa iasa in evidenta. Nu chiulea, era cuminte si nu facea probleme profesorilor, isi aduce aminte profesorul sau de informatica”, Laurentiu Patru. „A fost printre primele mele generatii, s-a remarcat destul de tarziu, prin clasa a 12-a, cand am inceput programarea vizuala. Atunci mi-am dat seama ca are niste capacitati deosebite. Pana atunci nu a iesit in evidenta foarte mult. Dar intr-a 12-a a inceput sa lucreze foarte mult si a facut progrese remarcabile”, povesteste dascalul. Potrivit acestuia, Liviu reusea sa lucreze in programe de care ceilalti colegi nu se puteau atinge. „Lucra foarte mult in limbaje de programare pe care nu le faceam la scoala”, spune profesorul, care nu stia de ultimele patanii ale fostului sau elev. „Oau! 3 milioane de dolari? Ce sa zic? Nu ma asteptam la asa ceva din partea lui. Nu stiam latura asta a lui. Nu stiam ca avea astfel de preocupari”, si-a aratat uimirea cel care l-a invatat pe Liviu bazele programarii, relateaza Romania libera.
Vracii de la Biserica Universala promit vindecarea la minut. Romanii stau cu sutele la coada la vraci, ca in Evul Mediu. Afacerea vindecarilor miraculoase merge excelent in criza pentru ca a ajuns mai ieftin sa mergi la tamaduitor decat sa dai spaga la medic. Mesajul lor e un melanj in care se combina interpretarea fortata a unor texte religioase si practicile homeopate. In plus, imaginea luminoasa a lui Iisus este invocata ca un girant absolut al minunilor promise. Constransi de concurenta, vindecatorii secolului XXI supraliciteaza, promitand ca vindeca tot: cancer, SIDA, leucemie sau scleroza in placi. Predicatorii Bisericii Universale a Imparatiei lui Dumnezeu, care isi zic preoti, va spun tot ce-ati citit mai sus in doua ore de retorica exaltata. I-am urmarit in plina actiune, din mijlocul a sute de oameni veniti din toata tara sa se vindece. Biserica Universala nu face parte dintre cultele recunoscute in Romania si nici nu are personalitate juridica la noi in tara, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte. Oameni in toata firea le doneaza bani unor predicatori dubiosi care sustin ca vindeca direct prin televizor. Lipesti palma de ecran si scapi de cancer, scrie evz.ro.
E buna sau e rea viata in suburbiile Bucurestiului? Bucuresteni de clasa medie vand ori schimba apartamente si se imprumuta la banci pentru a se stabili in afara orasului. Autoritatile raman in urma, nereusind sa ofere transport in comun, educatie, locuri de munca. Florentina Ion a dat anunt pentru a gasi pe cineva dispus sa ii ofere, in schimbul apartamentului cu trei camere din Colentina, o casa in Bragadiru sau Cornetu, localitati aflate la 8-10 kilometri de Bucuresti. Razvan Toma a vandut cu 80.000 de euro un apartament in zona Lacul Tei, din nordul Bucurestiului, pentru a-si ridica o casa in noul cartier din Bragadiru, pe un teren al tatalui sau. In Voluntari, un alt oras din Ilfov, Ermina Dumitrescu locuieste de circa 15 ani, desi are un apartament in cartierul bucurestean Drumul Taberei. Arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, spune ca, in ultimii 20 de ani, s-a dublat intravilanul din jurul orasului. Altfel spus, cel numit pana in 1997 Sectorul Agricol Ilfov a devenit, in mare masura, parte a Bucurestiul rezidential. Mai multe informatii aflati in evz.ro.
Revolutionarii impostori, privilegiile inapoi! Demers. Asociatia 21 Decembrie cere statului sa recupereze bunurile acordate generalilor controversati din 1989. Mai multi generali, printre care Mitica Iliescu si Catalin Voicu, ambii fosti consilieri ai lui Ion Iliescu, sunt somati sa restituie terenurile si alte bunuri primite „nelegal” ca revolutionari. Asociatia „21 Decembrie 1989” cere Secretariatului pentru Solutionarea Problemelor Revolutionarilor (SSPR) sa inceapa actiunile in vederea recuperarii bunurilor primite de multi ofiteri de Militie, Armata sau Securitate care au participat la reprimarea demonstrantilor in timpul revolutiei si apoi au primit brevete de revolutionar. In baza acestor acte, ofiterii au obtinut diverse bunuri, intre care terenuri situate la marginea unor paduri si pe malul unor lacuri sau balti. Pe lista neagra a asociatiei se afla generalii Dumitru Iliescu, Catalin Voicu (aflat in arest pentru coruptie), Ion Suceava, Valerica Dabu, Marin Oana, Mugurel Florescu, Mircea Muresan, Gheorghe Carp.Ofiterii au obtinut brevete de revolutionar in timpul primului mandat de patru ani al presedintelui Ion Iliescu. Tot in acea perioada, multi dintre ei au obtinut apartamente, spatii comerciale, terenuri de mii de metri patrati pe malul lacurilor Snagov sau Mogosoaia, unde si-au construit vile impunatoare. La sfarsitul anului 2004, dupa ce presa i-a demascat pe profitorii-impostori ai revolutiei, s-a inceput verificarea si apoi preschimbarea certificatelor si brevetelor de revolutionar. Tot in acea perioada, generalul magistrat Dan Voinea a pus sub invinuire mai multi generali care au participat la reprimarea manifestantilor din decembrie 1989, motiv pentru care unii dintre ei nu au mai facut cereri pentru preschimbarea certificatelor. Intre acestia se afla generalii Dumitru Iliescu, Mircea Muresan, Catalin Voicu. Alti generali au facut cereri de preschimbare, dar comisia parlamentara de verificare nu le-a validat solicitarile. Intre cei nevalidati se afla generalii Marin Oana si Ion Suceava, relateaza Romania libera.