Subiectele zilei: Cum s-a propagat coronavirusul din Wuhan: factorii care au transformat o epidemie în pandemie; Familie din Italia: "Avem timp suficient pentru a vă răspunde"
Cum s-a propagat coronavirusul din Wuhan: factorii care au transformat o epidemie în pandemie. Publicaţia americană New York Times s-a folosit de date oficiale şi de estimările statistice ale experţilor pentru a trasa cursul epidemiei izbucnite din Wuhan, China. Restricţiile de călătorie internaţionale s-au aplicat prea târziu, de fapt cu circa o lună de întârziere: acestea au fost doar o parte din factorii care au determinat transformarea epidemiei în pandemie. Conexiunile aeriene ale unei metropole ca Wuhan, precum şi momentul în sine al izbucnirii epidemiei au contribuit la propagarea virusul în toată lumea, notează Adevărul.
Deși școlile sunt închise, o profesoară din Afumați continuă să le predea de la distanță elevilor săi. 840 de lecții în format electronic, create pe platforma „Școala din Valiză”. Cu ajutorul platformei de e-learning și a valizei cu echipamente pe care școala sa de la Afumați le-a primit, Mădălina Sebe a început să facă lecții „altfel”, pe care elevii au început să le aștepte cu bucurie. La literatură, poate să se folosească în clasă nu doar de cuvinte, ci și de muzică și imagine pentru a face lecțiile mai atractive, conform Republica.
Jumătate dintre oamenii din 26 de țări cred că amenințarea coronavirusului este prezentată exagerat. Două treimi din oameni se tem de virus, potrivit unui sondaj recent. Simultan, jumătate dintre cei chestionați consideră că amenințarea este prezentată în mod exagerat. Oamenii ar avea nevoie de apropiere și leadership. Rezultatele sondajului privind noul coronavirus al Gallup International Association abia au fost date publicității. Peste 20.000 de persoane în 26 de țări din lumea întreagă au fost întrebate despre felul în care percep actuala pandemie. Rezultatele nu sunt surprinzătoare, în prima fază: 62% din cei chestionați au admis că se tem că se vor infecta cu virusul, potrivit Newsweek.
Adriana Nica, managerul destituit de la Spitalul Universitar, îl acuză pe managerul numit de Victor Costache că minte în privința testelor COVID-19. ”Aparatul PCR de testat virusuri e luat de multă vreme, pe fonduri norvegiene, nu e adus de noua conducere”, spune Adriana Nica. Numit șef al Spitalului ”Municipal”, cel mai mare spital din România, Cătălin Cârstoiu a declarat că a achiziționat pentru spital două aparate de analiză și că ”se va începe testarea masivă a tuturor angajaților și pacienților, dar și a persoanelor suspecte de infectare”, scrie Libertatea.
Familie din Italia: „Avem timp suficient pentru a vă răspunde”. Când țările europene nu anticipau amploarea crizei coronavirus, locuitorii unui mic oraș din nordul Italiei intrau în carantină. Un dialog despre spaimă, dar fără a ocoli speranța, văzută prin ochi de copii. Camilla și Vittorio locuiesc la Codogno. Micul oraș din nordul Italiei este considerat locul de unde a pornit epidemia italiană începând cu primul bolnav, așa-numitul pacient 1. Într-un moment în care celelalte țări europene nu păreau să prevadă dimensiunile crizei coronavirus, cei aproximativ 15.000 de locuitori ai acestei localități din peninsulă deveneau primii europeni intrați în carantină, relatează Deutsche Welle.
CTP: Cel mai bun discurs al lui Iohannis de până acum. „Trebuie să fii sau cu totul nesimțit, sau tâmpit, ca sa nu îl iei în seamă”. Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că președintele Klaus Iohannis s-a adresat cu adevărat, în discursul său de astăzi, tuturor românilor și că este cel mai bun discurs rostit până acum de șeful statului. „Eu nu am ce să decriptez. Orice om de bun simț și cu un coeficient de inteligență medie sau peste medie nu poate să nu țină seama de cele spuse în acest discurs”, scrie Digi24.
Teme-te de chinezi chiar și când îți fac daruri. Cum ne salvează acum China de coronavirus, după ce regimul comunist a ascuns adevărul despre dimensiunea dezastrului. China declară dragoste Europei, în lupta acesteia cu coronavirusul. Un efort de marketing agresiv și care pătrunde până în cele mai diverse zone. Iar impresia generală este că statul chinez ajută într-adevăr Europa. Mai mult decât atăt, pe rețele sociale sau pe diverse site-uri obscure se promovează ideea de supremație a sistemului comunist, ceea ce este chiar mai grav decât imaginile pline de compasiune care circulă online, notează Republica.
În spitalul din Timişoara s-au vindecat 51 din 54 de pacienţi cu coronavirus. Ce au făcut diferit medicii de aici. O speranță de vindecare, în lupta cu acest virus înspăimântător, vine de la Timișoara. În Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” au fost tratați cei mai mulți dintre pacienții vindecați. Mai exact, din 54 de oameni depistați pozitiv, 51 au plecat sănătoși acasă. Medicii din Timișoara recunosc că folosesc o altă schemă de tratament, față de celelalte centre din țară, deoarece atâta timp cât nu există un protocol național, fiecare centru își stabilește, propriul protocol, relatează Știrile Protv.
BOR și coronavirusul: „Împărtășania nu este sursă de infestare”. Ce se întâmplă cu slujbele de Paște. Imaginile surprinse la slujbe unde sute de persoane s-au împărtășit folosind aceeași linguriță nu reprezintă o problemă pentru Patriarhia Română, ci doar pentru cei „necredincioși, care nu se împărtășesc”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Ce (NU) face BOR pentru credincioși în plină epidemie de coronavirus. Acum câteva zile, în plină epidemie de coronavirus, preoții mergeau din casă-n casă să sfințească. Obiceiul este să se dea cu aghiazmă în case, iar enoriașii să pupe crucea și icoana aduse de preot. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a spus că preoții „umblă steril”, orice ar însemna asta, notează Vice.