Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum sarbatoresc romanii Boboteaza. De la religie la traditiile populare precum busuiocul de sub perna, Ardeasca si Iordanitul; Adrian Vasilescu: "Urmeaza un nou an de curs valutar stabil"; Cine a fost comandantul armatei romanilor ardeleni; Clasa pregatitoare la scoala. Ce probleme isi pun parintii

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Adrian Vasilescu: „Urmeaza un nou an de curs valutar stabil”. Chiar daca Romania trece printr-o criza economica, nu se va confrunta cu una financiara, cu fluctuatii valutare puternice, crede Adrian Vasilescu de la BNR. Anul 2012 este unul al schimbarii pentru sistemul bancar. In primul rand, institutiile trec la un nou sistem de raportare contabila, cel international, si renunta la standardele locale. In mod normal, schimbarea ar trebui sa le ajute, si sa le permita sa raporteze bilanturi mult imbunatatite fata de ce se intampla pana acum. Romania nu este izolata insa de criza zonei euro. Chiar daca local bancilor li se creeaza conditii mai bune, institutiile de care apartin, majoritatea din zona euro, trec prin perioade dificile. Efectul problemelor cu care se confrunta bancile mama ar putea fi resimtit si de filialele locale. De altfel, primele semnale in acest sens au aparut deja, scrie EVZ.

Mona Pivniceru: Mandatul lui Morar in fruntea DNA n-ar trebui prelungit. Mona Pivniceru sustine ca nu exista nimic de criticat in graba cu care CSM a scos la concurs posturile vacante pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie cand Guvernul intentiona sa isi asume raspunderea pe legea promovaarii magistratilor la instanta suprema, din moment ce primele proceduri ar fi fost declansate inaintea anuntului facut de premierul Boc, iar „judecatorii selectati sunt de buna calitate”, scrie Romania Libera.

Cum sarbatoresc romanii Boboteaza. De la religie la traditiile populare precum busuiocul de sub perna, Ardeasca si Iordanitul. Pe 6 ianuarie, ortodocsii sarbatoresc Botezul Domnului, cunoscut in popor sub numele de Boboteaza. In aceeasi zi, catolicii sarbatoresc Epifania, care simbolizeaza venirea magilor la pruncul Iisus Hristos si recunoasterea lui ca rege al tuturor neamurilor, Botezul Domnului fiind celebrat abia pe 8 ianuarie. Conform credintei populare din lumea ortodoxa, in timpul sarbatorii cerul se deschide, iar duhurile rele trebuie alungate prin stropirea cu apa sfintita. Ajunul Bobotezei, Boboteaza si Sf. Ion marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna incepute odata cu Sfantul Nicolae. Potrivit legendei, la varsta de 30 de ani, Iisus a venit la Ioan Botezatorul pentru a-l sfinti si pentru a-l recunoaste ca Fiu al lui Dumnezeu. La botezul Mantuitorului, Sfanta Treime s-a aratat pentru prima data oamenilor: glasul Tatalui s-a auzit din ceruri, fiul intrupat a fost scaldat in apele Iordanului, iar Sfantul Duh s-a pogorat asupra Lui in chip de porumbel, anunta Gandul.

Lista smecherilor din industrie care au primit energie ieftina de la stat. Asa cum InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din Romania, a putut cumpara doar resurse de productie interna si este acum anchetat de DIICOT, si alte companii industriale – mari consumatori de energie si gaze – au primit facilitati de acest tip de la stat. In spatele fiecarui contract sta cate o poveste cu lobby-uri la Cotroceni si la Guvern, cu valize de bani sau cu stenograme din care reies cate presiuni s-au facut pentru preturi preferentiale. „Adevarul” va prezinta lista completa a acestor „smecheri industriali” si cum au ajuns ei sa beneficieze de energie si gaze ieftine. Toata lumea cunoaste povestea legaturii dintre Alro Slatina si Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie din Romania. Contractul dintre cele doua companii dateaza din 2005, cand Alro a preluat acest contract de la Energy Holding, o alta firma faimoasa din sectorul energetic, informeaza Adevarul.

Cine a fost comandantul armatei romanilor ardeleni. Florian Medrea a organizat un corp de voluntari care a oprit inaintarea Armatei Sovietice Maghiare a lui Bela Kun. Se implinesc, in februarie, 93 de ani de la infiintarea Corpului de Voluntari Horea menit a ocroti, cu arma in mana, la nevoie, obiectivele obtinute prin Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. In volumul istoricului Ioan Scurtu „Alba Iulia – 1 Decembrie 1918” este redata si o declaratie a lui Eugen Hulea, care spune ca paza si ordinea, precum si dispozitivul de aparare a Salii Unirii si a altor cladiri importante, erau asigurate si depindeau exclusiv de ordinele comandantului Florian Medrea, care dispunea, la inceput, de 3.000 de gardisti (apoi, dupa unele surse, numarul lor ar fi crescut la 4.000) si 14 mitraliere, amplasate strategic, si de un singur tun utilizabil, din cele patru capturate in gara Stremt de la nemtii in retragere… Si iata ca acest colonel erou, Florian Medrea, ne-a lasat un istoric a ceea ce s-a numit atunci Corpul de Voluntari Horea, dupa stiinta noastra total necunoscut azi. Asadar, unul dintre initiatorii si comandantii de frunte al acestui Corp de Voluntari Horea, colonelul Florian Medrea, a transmis generatiei de azi, prin intermediul nepoatei sale, prof. Alexandra Medrea din Paris, jurnalul sau, mai bine zis, istoria glorioasa a acestui efectiv de militari, scrie Romania Libera.

Alegerile preliminare pentru desemnarea candidatilor. Desemnarea candidatilor este o problema esentiala a democratiei reprezentative la care partidele romanesti au parut sa dea foarte des raspunsuri gresite. Deputatul european, Cristian Preda, a propus organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului PDL la primaria Capitalei. Ideea nu este cu totul noua. Recent, alegerile primare din cadrul partidului socialist francez au provocat o oarecare emulatie in zona aspirantilor ambitiosi din partidele romanesti. Despre adoptarea unui sistem de alegeri preliminare dupa model american se vorbise insa si mai demult in cadrul ISP, (Catalin Avramescu sustinuse o conferinta cu acest subiect), dar faptul ca socialistii francezi au preluat modelul a fost stimulator si pentru PSD. Dupa alegerile din statul Iowa pentru desemnarea candidaturii republicane, ideea a revenit in centrul atentiei si e de asteptat ca ea sa-si gaseasca tot mai multi sustinatori mai ales acolo unde partidele sunt mai inchise si mai anchilozate, anunta Deutsche Welle.

Dezastrele naturale au batut recordul in 2011: asiguratorii trebuie sa plateasca 320 de miliarde de dolari. Cutremurele devastatoare din Japonia si Noua Zeelanda, plus o sumedenie de alte sinistre fenomene ale naturii, au dus, in 2011, la pierderi economice de 380 de miliarde de dolari, cu aproape doua treimi mai mult decat in anul 2010. De adaugat ca valoarea bunurilor asigurate se ridica la 320 de miliarde de dolari. Asadar, 2011 e un an care a batut recordul la acest capitol. Lasand la o parte accidentul nuclear de la Fukushima, cutremurul si tsunami-ul din Japonia au costat economia 210 miliarde de dolari, transformandu-se astfel in cea mai costisitoare catastrofa naturala a tuturor timpurilor. Insa nici restul dezastrelor nu au fost de neglijat, informeaza Vertical News.

Camerele video ale Politiei au generat o mica furtuna.Soferii sunt filmati din toate unghiurile. Inregistrarea audio-video a soferilor opriti in trafic nu este pe placul Avocatului Poporului, care a sustinut, ieri, ca „modul de utilizare nu e tocmai legal”. Guvernul ii face o surpriza, alte camere. Camere pe stalpi ale Politiei Locale, camere in masini, camere video pe masini ale Politiei Rutiere. Cu atatea camere in jur, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, nu pare a fi de acord. Motivul: oamenii nu sunt intrebati daca vor sa fie filmati. Astfel, in opinia sa, intrebarea pe care politistii trebuie sa o puna soferilor ar fi urmatoarea: „Sunteti de acord sa fiti filmat si inregistrat?”. In al doilea rand, Gheorghe Iancu explica faptul ca, desi exista baza legala, ar trebui sa fie specificate in lege unele exceptii. „Exista baza legala, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine si Constitutia reglementeaza acest lucru. Daca consimtamantul nu este expres si neechivoc se incalca art. 26 din Constitutia Romaniei”, spune Iancu, scrie EVZ.

George Ivascu, actor: „Cel mai frumos rol e sansa de a fi construit un teatru”. I-ar fi placut sa se faca medic, mecanic de locomotiva sau poate pilot. Insa a ales sa viseze si a reusit. Asa se prezinta George Ivascu, pe siteul propriului sau teatru. Teatrul Metropolis din Bucuresti, pe care l-a infiintat, nu mai este de mult un vis, ci o dulce realitate. George Ivascu e un baiat simplu din Militari, care a ajuns director de teatru. Si-a dat seama ca vrea sa se faca actor dupa ce i-a vazut pe Octavian Cotescu si pe Florian Pittis in „Cabala bigotilor”, in regia lui Alexandru Tocilescu. Dupa zece ani in care si-a facut un nume ca actor, la Teatrul National din Bucuresti, a riscat si si-a dat demisia. Astazi este si actor de succes, si manager si este fericit ca a avut curaj. Integral in Romania Libera.

Clasa pregatitoare la scoala. Ce probleme isi pun parintii. Copiii nascuti in 2005 sunt ultima generatie admisa in invatamantul primar fara sa fi trecut prin clasa pregatitoare, care devine obligatorie din anul scolar 2012-2013. Unii parinti se tem ca nu exista infrastructura adecvata, iar o parte din elevi vor ajunge prea tarziu in clasa I. Copiii vor urma clasa pregatitoare la gradinita sau in scoli, ambele tipuri de unitati avand posibilitatea sa organizeze aceasta forma de invatamant, incepand de la toamna. Cei nascuti incepand cu 2006 nu vor putea fi admisi in clasa I, daca nu vor urma inainte de aceasta anul pregatitor. Deocamdata nu se cunoaste exact ce vor invata copiii la clasa pregatitoare pentru ca inca nu a fost facut public continutul curriculei. „Va avea elemente care tin de invatamantul primar si de cel prescolar. Copii vor primi notiuni de limba si comunicare, cunostinte despre natura si altele. Probabil in cursul acestei luni se va publica curricula”, a declarat Liliana Preoteasa, director la Ministerul Educatiei si Cercetarii, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro