Subiectele zilei: De ce România are parte doar de autobuze electrice fabricate în Turcia sau China; Scrutinul american și drumul spre iad al bunelor intenții; Mărturia unui participant la studiul clinic al vaccinului anti-COVID Pfizer
De ce România are parte doar de autobuze electrice fabricate în Turcia sau China. Explicaţia dezarmantă a şefului unei societăţi de transport public. Municipalitatea a semnat până acum două contracte de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pentru achiziţionarea a 36 de autobuze electrice. Proiectele urmează să intre la licitaţie. „Am văzut şi celelalte licitaţii care s-au desfăşurat. Şi nu au venit nici Mercedes, nici Volvo, nu au venit decât autobuze fabricate în Turcia şi China. Nu vă aşteptaţi să vină în Focşani autobuz fabricat în Vest. Şi vă spun şi de ce. Cererea este atât de mare în Vest şi la alte preţuri decât la noi în România, mult mai mari.”, a declarat directorului de la Transport Public, potrivit Adevărul.
Mărturia unui participant la studiul clinic al vaccinului anti-COVID Pfizer: „Mă comport ca şi când nu l-aș fi făcut. Dar sunt fericită că există o lumină la capătul tunelului”. Carolina Gems, studentă în vârstă de 31 de ani din Berlin, este una dintre cele peste 40.000 de persoane care au participat la faza a treia a studiilor clinice ale vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, care are o eficienţă de 90%. „Chiar nu am avut efecte secundare. Doar cele normale pe care le știți dintr-un vaccin antigripal, așa că am fost foarte obosită pentru o seară și am avut o temperatură cu un grad mai mare decât în mod normal”, a spus tânăra într-un interviu pentru Deutsche Welle, citat de Libertatea.
Scrutinul american și drumul spre iad al bunelor intenții. Scrutinul american rămâne de tranșat. Justiția se va pronunța privind acuza fraudei. Dar, împinsă spre iad de bune intenții, democrația nu e cert că se va redresa. Prea mare și prea ideologic e clivajul dintre tabere. Din păcate însă nici justiția nu va mai putea înlătura toate incertitudinile și aprehensiunile tuturor celor peste 70 de milioane de votanți ai lui Donald Trump. Mulți se vor întreba cât de imparțială mai poate fi justiția americană, în condițiile în care aproximativ 95% din elita intelectuală și academică, din ziare și televiziuni, precum și rețelele de socializare care dispun de un monopol asupra informației digitalizate, înclină clar spre candidatul democrat, scrie Petre M. Iancu pe Deutsche Welle.
Cum negociezi cu compania recuperarea parțială a costurilor cu utilitățile dacă muncești de acasă. Între noile restricții care au intrat în vigoare la începutul săptămânii se numără și reintroducerea obligativității telemuncii sau a muncii la domiciliu. Discuția juridică este nesfârșită, elementul-cheie fiind că între angajat și companie trebuie să existe flexibilitate. Din 10 noiembrie, Inspecția Muncii a anunțat controale pentru respectarea regimului de telemuncă și pentru respectarea decalării programului, la firmele care au mai mult de 50 de angajați. Legea prevede că telemunca se aplică „acolo unde specificul activității permite”, însă nu precizează clar care sunt domeniile în care ar trebui să fie introdus acest tip de muncă, potrivit Newsweek.
Clickbait conspiraționist marca PRO TV, cu Bill Gates și finalul pandemiei. Un citat mai vechi al omului de afaceri Bill Gates, scos din context, un montaj foto cu globul pământesc, seringi și măști sanitare, un titlu fals cu iz conspiraționist, creat pentru clickbait, și repostarea sa pe Facebook – sunt ingredientele pe care le-a ales PRO TV pentru a-și crește traficul pe site. Ironic este că în tot acest timp, trustul din care face parte site-ul încasează bani publici, alocați de Guvernul României, prin programul de informare Poartă mască – Arată că îți pasă!, scrie pressone.ro.
Tot mai mulți ieșeni se tratează de COVID cu vitamine și ajung în stare gravă la spital. Medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă! Pacienţii cu forme uşoare şi care sunt izolaţi la domiciliu nu trebuie să ia tratament copiat de pe reţelele de socializare pentru că, mulţi dintre cei care cred că pot lupta cu virusul după capul lor, ajung în cele din urmă la spital în forme grave. „Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Cele mai la modă recomandări în acest moment, apărute pe toate grupurile de socializare în ceea ce priveşte COVID 19, sunt tratamentele pentru imunitate. Un complex de vitamina C, D3 şi Zinc ar face minuni, scrie Ziarul de Iași.
Dimensiunea oficială a dezastrului din Apuseni: Prejudiciu de peste 100 milioane de lei provocat de tăierile ilegale de păduri. Valoarea prejudiciilor rezultate din tăierile ilegale de păduri doar pe raza câtorva ocoale silvice (private și ale Romsilva) din Munții Apuseni, pe raza județelor Alba și Cluj este de peste 100 milioane de lei. Controalele efectuate de ITRSV și, ulterior, Garda Forestieră, între anii 2013 și 2019, în pădurile gestionate de ocoale private și de stat în localități din județele Alba și Cluj, au constatat dispariția ilegală a unui volum de 570.000 de mc de lemn. Adică, aproximativ 95.000 de mc în fiecare an, scrie Alba24.ro.