Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Declaratia de avere a lui Marius Petcu, presedinte al CNSLR "Fratia" – cum a castigat sindicalistul 10.000 de euro lunar; C. V. Tudor: Prima sotie a lui Paunescu vrea sa se razbune; Miliardarii ascunsi ai Romaniei: Cum a ajuns fierarul Gruia "locomotiva" tarii

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Declaratia de avere a lui Marius Petcu, presedinte al CNSLR „Fratia” – cum a castigat sindicalistul 10.000 de euro lunar. Revista Kamikaze a publicat in editia online declaratia de avere a lui Marius Petcu, presedinte al CNSLR „Fratia”. Din informatiile publicate de revista citata reiese ca Marius Petcu este cel mai bine platit lider de sindicat, castigand in 2009 un venit lunar de 10.000 de euro. HotNews.ro a publicat saptamana trecuta declaratiile de avere ale liderilor sindicali: Baciu Iacob – venit lunar de 10.000 de lei, Vasile Marica – 7.400 salariu de sindicalist, Dumitru Costin – 13.000 de lei salariu de sindicalist. In declaratia de avere a sindicalistului Marius Petcu figureaza: cinci terenuri (din care unul mostenit) dintre care unul de 18.200 de metri patrati la Snagov, achizitionat in 2007, doua in Vladiceasca, Ilfov, si unul in sectorul 4, Bucuresti; trei case, dintre care una de vacanta, la Vladiceasca, Ilfov, de 267 de metri patrati, si una de locuit, de 190 de metri patrati, in sectorul 4 din Bucuresti (construita in 2008); bijuterii, ceasuri, tablouri si icoane de 20.000 de euro; venituri anuale de 500.000 de RON (60% din venituri provin din sindicalism, 7% vin din activitatea de membru CA la Realitatea si restul de peste 30% sunt salarii din proiecte europene); adica peste 10.000 de euro lunar. Vezi declaratia completa pe Kamikazeonline.ro.

Bucuresti, pe blogul New York Times: „O corcitura de oras, plin de viata, delicios de ciudat”. Surprinzator sau nu, pe blogul de calatorii New York Times, capitala Romaniei este recomandata turistilor pentru un weekend de voie buna si cultura. Bucurestiul, desi criticat adesea de multi vizitatori, este prezentat de jurnalistul Alexander Lobrano drept un oras ciudat, dar plin de viata si este indicat de acesta drept locul perfect pentru o scapare din Europa alterata de globalizare. „Dezamagiti de faptul ca centrului Parisului serveste acum acelorasi refrene vizuale ca majoritatea oraselor americane, Gap, Zara, Starbucks, Subway – prieteni veniti in vizita din Boston jinduiau dupa o experienta urbana. Unde ar putea merge pentru un weekend prelungit scapat de centrifuga globalizarii? Bucuresti, am raspuns, iar ei au ras. Bucuresti?! E ceva de vazut acolo? Dar hotelurile si mancarea?… Aveti incredere in mine, le-am spus si nu am fost surprins cand s-au intors trei zile mai tarziu, povestind despre delicioasa ciudatenie a celui de-al saselea oras european ca marime”. Este o corcitura de oras, ciudat dar plin de viata, care in mod clar a vazut zile mai bune, dar unde se misca ceva”, a notat Alexander Lobrano pe blogul New York Times, scrie Libertatea.

Cine se teme de autostrada made in China. N-avem bani dar nu vrem autostrazi la jumatate de pret. Nu mai avem timpul de a le face dar ii respingem pe cei care le-ar construi de doua ori mai repede. Constructorii chinezi nu sunt bineveniti in Romania caci banii nu raman in UE si nici macar in buzunarele regilor asfaltului. Romania ar fi putut avea sute de kilometri de autostrada in plus, inclusiv un pod nou peste Dunare daca guvernele care s-au succedat de atunci si-ar fi depasit pudorile ar fi vazut interesul national si ar fi acceptat oferta firmelor chineze de a construi si finanta proiecte de infrastructura in Romania. Argumente exista: jumatate din primii zece constructori la nivel mondial sunt din China, aceasta tara are aproximativ 65.000 de kilometri de autostrada (de cinci ori cat Germania si aproape cat intreaga Europa) iar rezerva valutara a Chinei este de 2.000 de miliarde de dolari, statul chinez acordand imprumuturi cu dobanzi infime firmelor care investesc in afara, relateaza Romania libera.

Adusi la Bucuresti de speranta unei sanse la vindecare. Jumatate dintre pacientii care ajung in spitalele bucurestene sunt din provincie. Cand vistieria spitalelor se goleste, bolnavii aduc de la fire pentru operatii la calmante si antibiotice rare. In cel mai mare centru medical din tara, Bucuresti, situatia de la un spital la altul poate fi diferita cand vine vorba despre ce trebuie sa aduci de acasa. In cele 21 spitale preluate de primarie, lucrurile stau ceva mai bine, dupa ce investitiile autoritatii locale le-au permis managerilor sa acopere mai bine nevoile pacientilor. In spitalele mari, cu flux important de pacienti, cele de urgenta care apartin inca de Ministerul Sanatatii, traumele pe care le traiesc pacientii sunt insa greu de redat in cuvinte. Fie ca asteapta sa se interneze, fie ca se externeaza sau vin in vizita la rude bolnave, fluxul de pacienti ruleaza la foc continuu la Spitalul de Urgenta Floreasca. Sunt oameni veniti in Capitala din toate zonele tarii cu sperante de vindecare, anunta evz.ro.

Potarca, din caleasca in arest. Fostul candidat la presedintia Romaniei Ninel Potarca a scapat de-a lungul timpului de aproximativ zece dosare penale, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de dolari. In unele cauze a fost scos de sub urmarire pe motiv ca este rom si nu stie carte, in altele, pentru ca i-ar fi ars arhiva de acte contabile. Constantin Ninel Potarca (care anul trecut, in campania electorala, a fost supranumit „Obama de Meteor”) si nepotul sau Toma Potarca au fost retinuti de procurorii gorjeni pentru evaziune fiscala. Anchetatorii detin probe potrivit carora, in anul 2009, Ninel Potarca, in calitate de administrator al SC AMSAI Prod SRL Tg Carbunesti, nu a inregistrat in documentele contabile suma de 749.167 lei provenita din vanzarea de ingrasaminte chimice (uree si azotat de amoniu), cauzand un prejudiciu la bugetul de stat de 276.820 lei. De asemenea, Ninel Potarca mai este acuzat si de faptul ca, in luna august 2009, a inregistrat in evidentele contabile ale SC AMSAI Prod SRL Tg Carbunesti trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Tg Jiu ( unde administrator era nepotul sau, Toma Potarca), in valoare totala de 818.982 lei. Potrivit procurorilor, facturile nu atestau o tranzactie reala, ci au fost facute special pentru a diminua baza de impozitare, creand un prejudiciu de 329.653 lei la bugetul de stat. Ninel si Toma Potarca detineau parti sociale la ambele societati, scrie Romania libera.

Cum a ajuns fierarul Gruia „locomotiva” tarii. Gruia Stoica, un intreprinzator plecat din comuna galateana Toflea, unde facea dalti, controleaza acum transportul feroviar de marfa al Romaniei. Supranumit „regele vagoanelor”, Gruia Stoica este proprietarul celui mai mare operator feroviar privat din tara, Grup Feroviar Roman (GFR). Afacerile sale s-au nascut din ruina CFR. Gruia Stoica (42 de ani) este unul dintre cei mai bogati romani, pozitionat pe locul 11 in clasamentul „Forbes Romania 500 de miliardari”, cu o avere estimata la 380-400 de milioane euro. In afaceri, Gruia Stoica a adoptat „politica pasilor marunti”, achizitionand pachete mici de actiuni in societatile pe care le controleaza. Si-a construit imperiul discret, iar acum afacerile sale sunt raspandite de la un capat la celalalt al tarii. Gruia Stoica este actionarul principal al companiei Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare concurent al companiei de stat CFR Marfa. Infiintata in 2001, GFR este cea mai valoroasa companie din grupul de firme Grampet SA, de asemenea detinut de Gruia Stoica, cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 300 de milioane de euro. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive, anunta Adevarul.

Planul lui Basescu pentru „suspendarea” opozitiei. PDL n-o da jos pe Roberta Anastase de la sefia Camerei, ci se pregateste sa schimbe, luni, regulile in Parlament, astfel incat sa treaca legile fara a avea nevoie de prezenta PSD si PNL. Planul de urgentare a modificarii regulamentului a fost pus la punct aseara, la Cotroceni, de sefii democrat-liberalilor impreuna cu Traian Basescu. Ideea moratoriului cu opozitia a fost abandonata ieri in doar cateva ore dupa ce a fost lansata de presedintele Traian Basescu din Parlament. Pe seara, la Palatul Cotroceni, Basescu, impreuna cu Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Roberta Anastase, punea deja la punct un plan de ignorare a opozitiei care boicoteaza momentan activitatea in Camera Deputatilor. „Colacul de salvare” ar consta, potrivit unor surse democrat-liberale, in schimbarea urgenta a regulilor din parlament, in asa fel incat deciziile care acum depind de Biroul Permanent, unde opozitia are ultimul cuvant, sa fie inlocuite prin votul majoritatii simple a celor care vin la serviciu. Singura conditie ca planul sa fie pus in aplicare luni, asa cum s-a decis la Cotroceni, este mobilizarea suta la suta a deputatilor puterii, care sa voteze modificarea regulamentului chiar si fara ca aceasta sa fi trecut de Biroul Permanent, informeaza evz.ro.

C. V. Tudor: Prima sotie a lui Paunescu vrea sa se razbune. Prima sotie a lui Adrian Paunescu, Constanta Buzea, a dezvaluit ca poetul a inselat-o in timpul casatoriei si ca ar fi avut fete gemene cu presupusa amanta. Prietenul lui Paunescu, Corneliu Vadim Tudor a venit la emisiunea „Acces Direct” pentru a nega vehement aceasta afirmatia. „Nu este nimic adevarat. Am facut investigatiile mele. Femeile spun multe la suparare. Le recunostea daca erau fetele lui. Noi ne stiam aventurile, dar din punct de vedere al responsabilitatilor el era reprosabil. Eu cred ca este o razbunare sau o fabulatie. Adrian s-a despartit de prima sotie pentru ca nu avea un climat prielnic pentru a scrie. Tot ce a scris este o mizerie. Eu apar memoria lui Adrian Paunescu”, spune Corneliu Vadim Tudor, citat de Romania libera.

Hartuirea sexuala: una din sase victime demisioneaza. Romancele ascund abuzurile de la serviciu, de teama de a nu-si pierde jobul, releva un sondaj IMAS. Unu din opt romani au auzit de un caz de hartuire sexuala la locul de munca. Doua treimi considera ca hartuirea e provocata de victima. 15,6% din respondentii unui sondaj realizat de IMAS pentru Centrul Parteneriat pentru Egalitate au declarat ca, in Romania, victimele hartuirii sexuale prefera sa demisioneze pentru a scapa de problema decat sa incerce pedepsirea agresorului. In doar 40% din cazuri persoana hartuita a incercat sa discute cu cel care o agresa, iar in 27% din situatii aceasta a sperat „ca lucrurile se vor rezolva cu timpul”. Putini au incercat sa rezolve altfel: 12% au incercat sa discute cu cineva din conducere, 6,3% a dat agresorul in judecata si 1,7% au facut o plangere scrisa catre alti sefi. Sondajul a fost facut ieri public de Liga Romana pentru Sanatate Mintala (LRSM) si se bazeaza pe raspunsurile celor care au cunostinta despre vreun caz de hartuire sexuala la locul lor de munca, precizeaza Adevarul.

Pet shopurile: Realitatea din spatele vitrinei. Animale bolnave, chinuite sau crescute in conditii oribile, vandute in magazine de prezentare moderne, stralucitoare. O realitate despre care se vorbeste tot mai des pe forumurile de pe internet, dar la care autoritatile prefera sa inchida ochii. Reporterii incognito demonstreaza ca multe dintre pet shopurile din Romania sunt dispuse sa vanda caini sau pisici despre care nu stiu nimic, cu acte de sanatate falsificate. Am cheltuit, in total, 20.000 de lei pe spitalizare si medicamente pentru catelul cumparat bolnav dintr-un pet-shop”, isi face bilantul Mihaela Melenciuc, una dintre victimele magazinelor de animale de companie din Bucuresti. Necazurile fetei au inceput cu un cadou care ar fi trebuit sa-i aduca o mare bucurie: prietenii i-au oferit o femela de buldog francez alb, pe care ea a numit-o Noah. „Puiul a fost achizitionat de la un magazin de animale. Avea doua luni si o saptamana. Am vazut imediat ca are mucozitati si abdomenul foarte umflat. Cand prietenii mei l-au cumparat, li s-a spus ca nu pot primi carnetul de sanatate imediat, sa vina a doua zi”, a explicat Mihaela, citata de Romania libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro