Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Dictionar de termeni. Ce inseamna cod galben, cod portocaliu, cod rosu, stare de alerta si stare de urgenta; Prefectul Vrancei a luptat cu iarna si a cazut la datorie; Secretar general ANI: 25% dintre alesii locali au contracte intre firmele lor si consiliile in care activeaza

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Prefectul Vrancei a luptat cu iarna si a cazut la datorie. Dramatismul situatiei din Vrancea a fost o arie interpretata perfect de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean. Prefectul Sorin Hornea a pierdut acest meci televizat ore in sir, care a capatat imediat turnura politica: pentru vietile a zeci de mii de oameni se bateau un pesedist cu un om al Guvernului, adica Opozitia cu Puterea. Vineri, 10 februarie, la ora 14, Marian Oprisan a umplut ecranele cu un bilant tragic, tonul sau grav amintind de tsunami-ul devastator din Indonezia, din 2004. 41.000 de oameni in izolare totala, 69 de sate (din 9 comune) rupte de lume, 6 sate fara curent electric, avarii in alte 26 de localitati, 8 drumuri nationale blocate, 17 judetene, 27 de decedati care n-au putut fi inmormantati, o primarie si doua case arse. „13% din populatia judetului Vrancea se afla de 8 zile in izolare, fara hrana, servicii medicale, medicamente si fara curent electric”, incheia Oprisan apoteotic, care invoca un singur lucru: prefectul Sorin Hornea n-a declarat starea de alerta pe care el o solicitase de o saptamana, scrieEVZ.

Dictionar de termeni. Ce inseamna cod galben, cod portocaliu, cod rosu, stare de alerta si stare de urgenta. Codurile sunt emise de catre Autoritatea Nationala de Meteorologie (ANM), de cele mai multe ori pentru anumite regiuni, si reflecta estimarile privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma sa aiba loc, conform informatiilor disponibile la un anumit moment dat. Un astfel de cod poate fi, in ordinea crescatoare a gravitatii fenomenelor meteorologice, verde, galben, portocaliu sau rosu. Codul verde este anuntat in momentul in care „nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase”. Codul galben se anunta atunci cand „fenomenele meteorologice anuntate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva” care care pot deveni, temporar, periculoase pentru anumite activitati. In general, in starea de cod galben exista posibilitatea de crestere de debituri si de niveluri, anuntaGandul.

Ion Bararu, profesorul care a uimit NASA. Ziarul nostru va prezinta povestile dascalilor din sudul tarii aflati pe locul I in topul initiat de „Adevarul”. Ion Bararu, profesor de fizica la Constanta, este unul dintre ei. Campania de popularizare a celor mai buni dascali din scolile romanesti inceputa de „Adevarul” a ajuns la final. Astazi, va prezentam povestile de viata ale profesorilor care ocupa locul I. 18 judete din sudul tarii si-au desemnat profesorii care fac mandria scolilor lor si a noastra. Printre dascalii „medaliati cu aur” in aceasta campanie se numara si Ion Bararu, 62 de ani, profesor la Colegiul National „Mircea cel Batran” din Constanta. Nascut la Constanta, dascalul spune ca aceasta meserie e la fel ca cea de chirurg. Si profesorul trebuie sa depuna un juramant – sa fie dedicat profesiei si constient ca are in mainile lui sufletele invataceilor. Iar pe elevi ii surprinde in fiecare zi. „Caut doar sa scot in evidenta fantasticul din cotidian”, spune cu modestie dascalul, informeazaAdevarul.

Secretar general ANI: 25% dintre alesii locali au contracte intre firmele lor si consiliile in care activeaza. Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) are date care arata ca zona cea mai vulnerabila privind conflictul de interese se afla in teritoriu, printre consilierii judeteni si locali. Potrivit unui studiu condus de Horia Georgescu, 25 la suta din consilierii judeteni au contracte cu propriile firme. Agentia Nationala de Integritate, care a fost laudata in raportul preliminar al Comisiei Europene, este insa supusa permanent presiunilor politice, dupa cum spune Horia Georgescu, marturisind ca politicienii dau telefoane si chiar ii ameninta pe functionarii Agentiei. Intrebat daca ANI investigheaza acuzatia potrivit careia Razvan Mustea, noul ministru al Comunicatiilor, ar fi coproprietar al unei case in Miami pe care n-a trecut-o in declaratia de avere, secretarul general al institutiei a declarat ca nu poate comenta cazurile aflate pe rolul inspectiei. Pe de alta parte, printre pestii mari neprinsi inca Horia Georgescu il enumera pe doctorul Serban Bradisteanu, fost senator PSD: dosarul a fost clasat din cauza interventiei prescriptiei, dar ANI a atacat aceasta decizie, fiindca e vorba de o suma foarte mare de bani – 4 milioane de euro, scrieRomania Libera.

Daca legea lustratiei ar fi fost adoptata. Cei mai vocali promotori ai legii lustratiei, in varianta recenta din 2010, se gasesc astazi printre beneficiarii instalarii guvernului Ungureanu. Politica presedintelui Traian Basescu e plina de paradoxurile cele mai spectaculoase. Daca legea lustratiei, bunaoara, ar fi intrat in vigoare, probabil ca Razvan Mihai Ungureanu nu ar fi putut deveni candidat la functia de prim-ministru. In 19 mai 2010, Camera Deputatilor adopta cu 203 voturi pentru, 40 de voturi impotriva si 12 abtineri, legea lustratiei care isi propunea sa limiteze accesul in functii publice pentru persoanele care au facut parte din structurile politice ale regimului comunist. Propusa lege definea la art 1 care sunt situatiile plasate sub incidenta legii si care ii cuprindea si pe aceia care detinusera functii inalte inclusiv in cadrul UTC. Legea a fost contestata de PSD la Curtea Constitutionala si ulterior, la examinarea obiectiilor, a fost respinsa definitiv de Senat. Restrictiile privitoare la functiile publice ar fi operat timp de 5 ani de la intrarea in vigoare. Dar intrebarea care va ramane mereu fara raspuns este daca presedintele Traian Basescu ar fi promulgat aceasta lege si daca nu cumva Curtea Constitutionala l-a ferit de o situatie aproape imposibil de administrat, anuntaDeutsche Welle.

Protest impotriva legii ACTA in Bucuresti. „N-o sa mai ascultam decat muzica de la biserica”. Sute de bucuresteni au protestat sambata seara, in Piata Universitatii, impotriva legii ACTA, acordul international care isi propune sa lupte impotriva pirateriei pe internet. Tinerii protestatari nu si-au ascuns ura pe care le-a starnit-o legea ACTA si au strigat tare impotriva ingradirii libertatii de exprimare pe internet. A fost atat de frig incat fotografii si-au infasurat obiectivele in fulare. A mai si nins, iar la lasarea serii nu puteai sta cu mainile afara din buzunare mai mult de cateva minute. Cat despre degetele de la picioare, probabil ca multi au incetat sa le mai simta inca din prima jumatate de ora petrecuta la fantana. Dar protestatarii au rezistat si dupa lasarea intunericului. Ca sa se mai incalzeasca au sarit prin piata strigand „Pentru orice ciumpalac / Frigu-i afrodiziac”. Puse la cale pe Facebook, protestele impotriva legii ACTA au inceput in fata Teatrului National Bucuresti, pe la ora patru dupa-amiaza, insa curand manifestantii s-au mutat la fantana, langa Universitatea de Arhitectura, informeazaGreat News.

Povestea Alinei: a lasat multinationala si face genti unicat. Traieste decent si fericita. Putini dintre noi avem sansa sa traim decent de pe urma unei activitati care ne place si care ne permite sa fim propriul angajat. Poate ca in lupta supravietuirii in multinationale am uitat ca „avem un talent” si putem sa ne intretinem singuri daca nu ne lacomim la bonusuri venite la pachet cu o multime de ore suplimentare, departe de familie si de prieteni. Sunt insa si oameni altfel, oameni care au curaj sa riste si sa faca ceea ce le place, cu o marja de castig multumitoare. Nu stiu cat ii apreciem noi, cei obisnuiti cu Zara, Mango si altele, insa stiu, cu siguranta, ca strainii care calca prin Bucuresti, in vizita sau cu diferite treburi, le acorda votul de incredere fara sa stea pe ganduri, scrieVertical News.

Cosmarul din nameti: romanii care dorm in iglu. Painea de la ajutoare, care costa 1 leu, a fost vanduta la intersectie de troiene cu 10 lei bucata. In multe sate, doar jandarmii muncesc. Militari, jandarmi, politisti si voluntari se lupta nonstop cu zapezile care au ingropat zeci de comune. Jumatate din tara e astazi sub avertizare de cod portocaliu, vin iar ninsorile, cand deja peste 70.000 de oameni sunt izolati. In aceste conditii, lupta pentru supravietuire e dura, a inceput sa se faca bisnita cu produsele de la ajutoare, iar buticarii si-au dublat preturile. Astfel, nametii au nascut si „monstrul” de alimentara, buticarul profitor. Dupa ce ar fi tras concluzia ca a venit „Apocalipsa alba”, cativa comercianti din localitatile izolate au ajuns sa tripleze pretul la alimentele pe care le mai aveau in stoc. In Gavanesti, Buzau, painea de la ajutoare, care costa 1 leu, se vindea la capat de ulita cu 10 lei bucata. Ieri, in Bucuresti, sute de pensionari au stat la coada ca sa trimita, din putinul lor, ajutoare pentru zonele sinistrate, anuntaEVZ.

Nicolae Ceausescu si Revolutia de la Budapesta. Dupa izbucnirea revoltei din Ungaria (octombrie 1956), Ceausescu a fost desemnat de partid sa supravegheze politic evenimentele. Pe 23 octombrie 1956, o demonstratie studenteasca pe strazile Budapestei s-a transformat intr-un protest fata de regimul comunist. Astfel a izbucnit revolutia maghiara, care solicita, printre altele, reinfiintarea vechilor partide politice, guvernare democratica si retragerea Ungariei din Tratatul de la Varsovia. Protestele au izbucnit pe fondul schimbarilor cauzate de moartea lui Stalin. In cercurile intelectuale se cereau reforme ale statului si indepartarea de linia Moscovei. In momentul izbucnirii protestelor din Ungaria, Gheorghe Gheorghiu-Dej, nu se afla in tara. Era in Iugoslavia, unde consolida relatiile cu Iosip Broz Tito, reluate dupa moartea lui Stalin. In lipsa lui, Biroul Politic al CC al PCR s-a intrunit pe 24 octombrie, sedinta fiind condusa de Gheorghe Apostol. Intrucat liderii partidului nu cunosteau foarte clar ce se intamplase la Budapesta, „junii” Biroului Politic au primit sarcini sa lamureasca situatia. Nicolae Ceausescu trebuia sa prezinte in scurt timp un raport politic asupra tensiunilor din tara vecina. Iar Alexandru Draghici sa intocmeasca o sinteza informativa despre starea de spirit a populatiei, folosindu-se de „mijloacele specifice” ale Ministerului de Interne, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro