Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică; Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“; Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier – 2.600 lei/lună, spălătoreasă – 1.700,

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“. Vaccinurile concepute de Pfizer BioNTech şi Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94% în prevenirea COVID-19, dar protejează în proporţie de 100% de formele grave ale bolii, explică epidemiologul Ştefan Dascălu. În acelaşi mod sunt protejaţi şi cei imunizaţi cu vaccinurile AstraZeneca, deşi pe hârtie, acestea sunt ceva mai puţin eficiente în prevenţia bolii. În acelaşi timp, el atrage atenţia asupra riscului ca o nouă pandemie să apară după ce aceasta va deveni de domeniul trecutului, potrivit Adevărul.

Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul! El este derbedeul care în 2016 a bătut-o cu bestialitate pe Miruna Inel, salvamontistă în stațiunea Straja. Sorin Paleșică este temut în Lupeni și în stațiunea Straja. Individul a făcut în trecut închisoare, după ce, în 2006, a schingiuit un tânăr și l-a abandonat aproape mort, după ce și-a pus câinii pe el. Bătăușul a fost eliberat în 2013. Acest Paleșică a fost bodyguard-ul de încredere al senatoarei Șoșoacă, sâmbătă, la Lupeni!, potrivit site-ului ziaristii.com.

Moldova în al doilea val al pandemiei: fără vaccin, fără guvern și cu un sistem de sănătate epuizat. În Republica Moldova mor zilnic, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, câte 20 de oameni, iar 30% din testele efectuate sunt pozitive. Până acum, în Moldova nu a fost vaccinat încă niciun om, iar în țară nu a intrat niciun vaccin. Numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 3.780, iar al infectaților la 176.000. Asta în condițiile în care în țară au rămas mai puțin de 3 milioane de oameni. Chișinăul trebuia să primească primele doze de vaccin pe platforma COVAX încă la sfârșitul lunii ianuarie. Nu s-a întâmplat, deoarece Ministerul Sănătății nu era pregătit să recepționeze lotul, anunța președintele Maia Sandu după preluarea mandatului. „Din păcate, la minister, nu s-a întreprins absolut nimic pentru pregătirea procesului de vaccinare”, spunea noul șef al statului după accederea în funcție, potrivit Deutsche Welle.

Cum a devenit extracția cărbunelui din Valea Jiului o muncă în zadar. Patru mii de mineri din Valea Jiului sunt plătiți de o societate de stat falimentară ca să producă o cantitate de energie aproape neglijabilă. În 2020, contribuția huilei la sistemul energetic național a fost de aproximativ 1,2% din producția totală de energie a țării. Conflictul din Valea Jiului, întreținut politic de anumiți actori interesați, nu are și un corespondent economic în realitate. Potrivit unui studiu din 2019, în România, sectorul minier a suferit etape de restructurare care au dus la scăderea ponderii cărbunelui în mixul energetic național, de la 40% în 2011, la 26,4% în 2017 și la reducerea producției de la 67,9 mii tone (2012) la 46 mii tone (2016), potrivit Europa Liberă.

Oamenii care conduc Radioul public. Cum adună Radu F. Alexandru 8.000 de euro pe lună și alte CV-uri de poveste. De la veniturile frumoase ale unui fost parlamentar-vedetă al PNL, Radu F. Alexandru, la cazul András Demeter, care a rămas în CA al SRR, deși justiția îi dăduse interdicție să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani. Radu F. Alexandru încasează anual aproximativ 100.000 de euro, majoritatea lor de la stat. Mai exact, 467.839 de lei în 2019 sau 39.000 de lei pe lună, adică aproape triplu față de cât primește președintele României. Dintr-o pensie și patru indemnizații scrie Valeriu Nicolae într-un nou comentariu pentru Libertatea.

Sporuri la spitalul ars din Neamț: brancardier – 2.600 lei/lună, spălătoreasă – 1.700, portar – 900. Personalul angajat al Spitalului Județean este plătit bine după cum reiese din documentele interne. Ca și medicii (care adună sporuri lunare de mii de lei), personalul nemedical se bucură de același tratament. Brancardierii câștigă între 2.700 și 2.900, dar încasează spor pentru zile lucrate de sărbătoare (600 lei), spor tură (317 lei) și spor condiții vătămătoare (1.693 lei). Spălătoreasa câștigă 2.894 lei și spor pentru zile lucrate de sărbătoare (607 lei), spor tură (317 lei) și spor condiții vătămătoare (846 lei), potrivit Newsweek.

„Greu de concediat”: cazul pompierului de la Spitalul Marius Nasta, care a fost în pragul unui dezastru duminică seară. Managerii de spitale atrag atenţia că sunt condamnaţi să plătească salariile angajaţilor puturoşi din instituţiile de stat deoarece este aproape imposibil să-i concedieze din pricina procedurilor deosebit de greoaie care sfârşesc, de cele mai multe ori, cu procese în instanţă. Teoretic, spitalul are şi pompier angajat, însă acesta este de şase luni în diverse concedii. „Concedii medicale, întrerupte cu concedii de odihnă. Este foarte greu să lucrezi într-o instituţie publică în care personalul nu vrea să lucreze”, a subliniat dr. Beatrice Mahler pentru Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro