Subiectele Zilei: Ion Cristoiu: "Nu l-am votat niciodata pe Traian Basescu"; Viscolul nostru, cel mai scump din Europa; Condamnarea lui Nastase: ce spun Comisia Europeana si Olanda; Cel mai grav caz de malpraxis de care ati auzit vreodata! O femeie a fost mutilata, cand a nascut, de un medic nepriceput
Ion Cristoiu: „Nu l-am votat niciodata pe Traian Basescu”. In interviul acordat EVZ, Ion Cristoiu a vorbit si despre experienta de a trece prin redactiile tuturor mogulilor de presa. Ati lucrat cu Mihai Carciog, Adrian Sarbu, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vintu, Silviu Prigoana, Sorin Oancea. Ati lucrat cu toti mogulii, intr-o formula sau alta. Cum a fost aceasta experienta? Ion Cristoiu: Este, de fapt, un cerc. Cred ca am terminat cu toti. Am lucrat cu toti si m-am certat cu toti. Cred ca nu o sa mai am un mogul unde sa ma intorc. Mihai Carciog a fost cel mai discret dintre patronii de presa, pentru ca noi il imbogateam. Eu il cred si pe mogul. Domnul Carciog era imbogatit de noi. La ora actuala, mogulul nu obtine bani si are si el dreptul sa spuna ce vrea pentru ca da bani din buzunar. Integral in EVZ.
Lupta romanilor cu gerul. Cu cat au crescut vanzarile la aeroterme si calorifere electrice in ultimele doua saptamani. Dupa ce meteorologii au emis avertizarea cod portocaliu de ger pentru aproape toate zonele tarii, romanii au dat buzna in magazinele de electrocasnice in cautare de aeroterme si calorifere electrice. Reprezentantii celor mai mari retaileri din tara au confirmat cresterea vanzarilor la aceasta categorie de produse in ultimele doua saptamani, de cand au inceput viscolul si gerul. Reprezentantii Flanco au confirmat ca au vandut multe aparate de incalzire de cand a inceput frigul extrem. „Inregistram o crestere a vanzarilor cu 30% fata de saptamanile precedente, in contextul in care am implementat promotii atractive la aceasta categorie de produse. Estimarea noastra este ca vanzarile la aparatele de incalzire se vor mentine la un nivel ridicat si in urmatoarele doua saptamani, in principal din cauza temperaturilor scazute, dupa care vor inregistra scaderi treptate pana la 30%, in linie cu sezonalitatea acestui tip de produse. Ne bazam pe o tendinta pe care am intalnit-o si in anii precedenti”, a declarat pentru Gandul Violeta Luca, director de marketing Flanco.
Viscolul nostru, cel mai scump din Europa. In tarile care previn inzapezirea cu panouri de aparare antiviscol, intretinerea de iarna a drumurilor si a cailor ferate este de doua ori mai ieftina decat in Romania. In Romania este ignorata sistematic o solutie tehnica mai mult decat simpla, verificata si aplicata de multi ani in tarile civilizate, care reduce substantial costurile inerente ale intretinerii drumurilor si cailor ferate pe timp de iarna. Este vorba despre parazapezi, acele panouri care se asaza la o anumita distanta fata de marginile drumurilor (sau liniilor de cale ferata) si care, printr-un efect natural de turbionare a aerului, preiau fulgii viscoliti de zapada, astfel incat omatul nu mai ajunge la calea de transport. Sau, in orice caz, zapada depusa pe asfalt, respectiv pe linia ferata, este mult mai mica si mai usor de indepartat, informeaza Adevarul.
Condamnarea lui Nastase: ce spun Comisia Europeana si Olanda. Solicitat sa comenteze pe marginea verdictului primit de fostul premier Adrian Nastase in dosarul „Trofeul Calitatii”, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pentru Romania Libera ca nu poate comenta un caz individual, dar ca „in ultimele luni au fost luate masuri care sa imbunatateasca celeritatea (viteza) proceselor de mare coruptie”. Adrian Nastase este cel mai important demnitar condamnat de un tribunal independent in ultimii 22 de ani pentru coruptie in Romania. Iar condamnarea sa la inchisoare este cel mai important semnal ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus de Uniunea Europeana Romaniei pentru reformarea Justitiei si combaterea coruptiei functioneaza, scrie Romania Libera.
„Suferinta”, principalul capital al Opozitiei. Marti, in Parlamentul European liberalii si social democratii din Romania au expus defectiunile sistemului politic romanesc, solicitand implicit sustinerea opiniei publice internationale. Cu adevarat grav este ca Opozitia se vede nevoita sa puna in scena spectacole politice la Bruxelles. Parlamentul European are ca presupozitie implicita si explicita faptul ca problemele nationale se rezolva intr-un cadru diferit. Politica romaneasca pare, de aceea, complet decalata: daca majoritatea tarilor europene sunt preocupate sa ofere un rol mai insemnat parlamentelor nationale (mai ales dupa Lisabona), politicienii de la Bucuresti incearca sa suplineasca la Bruxelles absenta dezbaterii de acasa, anunta Deutsche Welle.
Drumetie prin muntii si prapastiile din mintea noastra. Cum arata harta fricii in Bucuresti. Cristian Ciobanu este un geograf foarte atipic. Tanarul doctor in geografie nu studiaza muntii si podisurile, nu masoara lungimea cursurilor de apa sau grosimea stratului de sedimente. Pentru el, geografia este mai mult decat altitudinea reliefului si numarul populatiei. Ceea ce il intereseaza este geografia mentala, adica geografia din mintea fiecaruia dintre noi, modul in care percepem spatiul in care ne miscam. Dupa spusele sale, spatiul nu este doar un suport unde oamenii isi desfasoara activitatea. Din contra, este viu si incarcat de cele mai variate sensuri atribuite de fiecare dintre noi. Spre exemplu, intr-una din cercetarile sale a realizat o harta a fricii in Bucuresti. Surprinzator, zonele de care oamenii se tem cel mai mult nu sunt, de fapt, cele mai periculoase. Cand l-am intalnit, tocmai se intorsese din Tara Hategului, unde lucreaza la un studiu despre geografie sacra (sau mitica). In mediul rural, numeroase spatii sunt imbibate de supranatural. Hotarul satului sau intersectiile sunt unele dintre cele mai periculoase. „D-asta se si pun cruci la intersectii, deoarece acolo se crede ca te pandesc demonii”, explica tanarul de 27 de ani. Integral in Great News.
Cel mai grav caz de malpraxis de care ati auzit vreodata! O femeie a fost mutilata, cand a nascut, de un medic nepriceput. Unei profesoare din Radauti, medicul Dumitru Dragoi i-a taiat sfincterul anal cand a nascut. Singura pedeapsa: sa faca niste cursuri de specializare. Traumatizanta experienta s-a petrecut in vara lui 2004. Pe 25 iunie 2004, femeia a fost adusa la Spitalul Judetean Suceava – Sectia Obstetrica Ginecologie, cu simptoame de nastere prematura, sarcina fiind in saptamana 35. A doua zi, a ajuns pe masa in sala de nastere, fiind asistata de medicul Dumitru Dragoi, care era de garda in acea dupa-amiaza, si moasa Eugenia Ragazan. Nasterea nu a fost deloc usoara, iar pentru usurarea expulziei fatului, medicul Dragoi a considerat ca se impune o epizotemie (n.r. incizie chirurgicala la nivelul perineului pentru a face loc fatului). A adus pe lume o fetita sanatoasa, insa chinul prin care urma sa treaca a fost cumplit, scrie EVZ.
Minciuni „stiintifice” ce au zguduit lumea. Prima clona umana, urmele extraterestrilor sau iepuri nascuti de o femeie sunt cateva exemple de farse de pe urma carora asa-zisi cercetatori au incercat sa devina faimosi si sa se imbogateasca. Istoria este plina de farse care au pornit ca mari descoperiri stiintifice sau, cel putin, mistere greu de deslusit, majoritatea dintre ele exercitand o influenta importanta asupra lumii. Specialistii de la livescience.com au analizat cateva dintre cele mai mari escrocherii „stiintifice”, anunta Adevarul.