Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Made in Romania. "Fermele pirat" din bani UE, care pica la prima ninsoare, strivind animalele; Ioan Niculae, primele acuzatii oficiale; Bucurestenii si cei din provincie ar putea renunta, din vara, la masina personala prin Capitala

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

In 2011, Voiculescu a facut o avere din afaceri cu statul „dictatorului” Basescu. Desi se da unul dintre cei mai mari critici ai puterii actuale, mogulul este el insusi un musteriu al statului, pe care il numeste discriminator, abuziv si clientelar. Ori de cate ori are ocazia, Dan Voiculescu se erijeaza intr-unul dintre cei mai mari critici ai statului. „Statul-talhar” este una dintre expresiile favorite ale mogulului Antena 1, fie ca vine vorba de nivelul de trai, taxe, impozite sau de mediul de afaceri. In spatele Frondei pe care o inchipuie si o conduce, afacerile controlate de familia Voiculescu prospera si prind consistenta tocmai prin contracte cu institutii ale „statului- talhar”. Cine pe cine talhareste? Dincolo de afacerile cu energie, imobiliare sau media, influenta lui Voiculescu a ajuns sa se intinda pana la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CONAS), o institutie din subordinea Secretariatului General al Guvernului. CONAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agentie de turism „de buzunar”, al carei actionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decat cifra de afaceri a acesteia, scrie EVZ.

Cum isi bate joc Guvernul Boc de 20 de miliarde de euro. In decembrie anul trecut, primul ministru Emil Boc mentiona ca, alaturi de investitiile publice si fondurile europene, unul dintre motoarele economiei Romaniei in 2012 il vor reprezenta proiectele ce urmeaza sa fie derulate prin parteneriat public-privat (PPP), facand referire la lista celor 18 proiecte prioritare aprobata de Guvern in aprilie 2011. Intre acestea se numara reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, precum si canalul Dunare-Bucuresti. Valoarea estimativa a noua dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului – pentru restul neexistand evaluari ale investitiilor- se ridica la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor gandul. Cu toate acestea, pe site-ul Ministerului Finantelor investitorii interesati de procedura PPP gasesc informatii neactualizate. Astfel, aici scrie ca secretarul de stat Bogdan Alexandru Dragoi este coordonatorul Unitatii Centrale pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat (UCC PPP), anunta Gandul.

Dragos Zachia, noul CEO al Hidroelectrica: Vrem sa fim mai destepti decat „baietii destepti”. Hidroelectrica vrea sa aduca la nivelul pietei reglementate preturile din contractele cu „baietii destepti”, adica sa le majoreze cu 25%. „Preturile mari din piata ne ajuta”, spune noul CEO al companiei. Hidroelectrica, cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie din tara, este intr-o situatie extrem de proasta, intrucat seceta i-a injumatatit productia. Astfel ca va negocia la sange preturile pentru acest an din contractele bilaterale cu asa-numitii „baieti destepti”. Noul CEO, Dragos Zachia-Zlatea, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”, ca vrea ca preturile sa ajunga la 160 de lei pe MWh, cat este media pentru piata reglementata. In prezent, „baietii destepti” platesc 130 de lei pe MWh, informeaza Adevarul.

Ioan Niculae, primele acuzatii oficiale. Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, a fost citat pentru a se prezenta astazi in fata procurorilor DIICOT (Investigarea Criminalitatii Organizate) in dosarul de subminare a economiei nationale in care sunt cercetate 40 de persoane, printre care fosta si actuala conducere Romgaz, precum si mai multi secretari de stat din Ministerul Economiei, au declarat pentru RL surse judiciare. Astazi si maine sunt asteptate la DIICOT ultimele cinci persoane invinuite de procurori in dosarul gazelor. Potrivit acelorasi surse, lui Niculae i se vor aduce la cunostinta acuzatiile, firmele sale fiind principalele beneficiare ale masurilor nelegale luate de sefii Romgaz si de doi fosti ministri ai Economiei, Varujan Vosganian si Adriean Videanu. Mai exact, procurorii DIICOT spun ca cele sase combinate chimice detinute de Niculae ar fi luat ilegal de la stat gaz la pret preferential, scrie Romania Libera.

Noua strategie militara americana ia China in obiectiv. SUA nu mai au bani, si asta afecteaza si armata. Dar, in ciuda masurilor de economisire viitoare, atentie sporita va fi acordata regiunii Asia-Pacific. Acolo, marina chineza devine tot mai puternica. An de an, bugetul militar al SUA este gigantic. Din cauza imenselor datorii acumulate, se impun insa peste tot economii, inclusiv la Aparare. Anul acesta, bugetul alocat Pentagonului este de 516 miliarde de euro, mai mic decat cel de anul trecut, dar inca substantial mai mare decat, de exemplu, intregul buget al Germaniei, care este de 306 miliarde de euro. In urmatorii 10 ani, armata americana va realiza economii in valoare de alte 350 de miliarde de euro. Vremea interventiilor militare de durata a trecut. Declaratia a fost facuta joia trecuta de seful Casei Albe, Barack Obama, cu ocazia prezentarii noilor cifre. In plus, armata americana se va concentra pe viitor mai ales asupra evolutiilor din spatiul Asia-Pacific, anunta Deutsche Welle.

Bucurestenii si cei din provincie ar putea renunta, din vara, la masina personala prin Capitala. Autoritatile vor sa elimine unele mijloace de transport in comun si sa ieftineasca abonamentele, prin introducerea sistemului unic de tarifare. Totodata, pentru ca o institutie nou infiintata- Autoritatea Metropolitana de Transport sa se poata autofinanta, firmele cu mai mult de noua angajati ar putea plati o taxa. Intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, directorul Autoritatii Metropolitane de Transport, Adrian Crit, a explicat ca, pentru bucuresteni sau pentru cei care fac naveta din localitatile invecinate, mersul la serviciu va trebui reinventat, astfel incat sa nu mai stea mult in trafic. Totodata, Crit este de parere ca unele mijloace de transport ar trebui eliminate din zonele in care exista autobuz, troleu, metrou si tramvai, pe motiv ca mentinerea lor in trafic nu mai este rentabila. Integral in EVZ.

Raed Arafat, despre noua lege a Sanatatii: Misiunea salvarii de vieti, inlocuita de competitia comerciala. Proiectul Legii sanatatii distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala, a spus, duminica, Raed Arafat. Subsecretarul de stat Raed Arafat si Comisia de Urgenta a Ministerului Sanatatii au analizat, la sfarsitul saptamanii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sanatatii supus dezbaterii publice pana in 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenta. Raed Arafat a precizat ca una dintre concluziile specialistilor vizeaza faptul ca sistemul integrat de urgenta va fi distrus prin proiectul noii Legi a sanatatii, din care dispar notiunile de public si privat, conceptul de lucru in cazurile foarte grave fiind „competitia comerciala”, adica batalia pentru bani, in locul misiunii de pana acum, cea de salvare de vieti, scrie Gandul.

Lucian Muresan, de la tarnacop la Vatican. Noaptea slujea ca preot, iar ziua muncea la sosele. Aceasta era, in timpul regimului comunist, viata celui care luna viitoare va deveni al treilea cardinal roman din istorie. Arhiepiscopul Major de Alba-Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Lucian Muresan (80 de ani), va imbraca incepand din luna februarie hainele de cardinal, cel mai inalt grad al Bisericii Romano-Catolice. Papa Benedict al XVI-lea a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, lista celor 22 de cardinali care vor face parte din Consistoriul de la Vatican. Prelatul roman locuieste la Blaj si slujeste in Catedrala „Sfanta Treime” din localitate. Lucian Muresan este al treilea cardinal roman, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea. „Am decis sa ridic la demnitatea de cardinal un venerabil prelat, care isi desfasoara misiunea de Pastor si Parinte al unei Biserici”, a spus Papa Benedict al XVI-lea despre Mitropolitul Muresan atunci cand a citit lista celor 22 de noi cardinali, anunta Adevarul.

Made in Romania. „Fermele pirat” din bani UE, care pica la prima ninsoare, strivind animalele. Mai multi constructori si fermieri au patentat o metoda stranie de a pune mana pe banii europeni, ridicand ferme „fatoase” in poze, insa subrede ca niste castele din carti de joc. O astfel de hala s-a prabusit iarna trecuta in judetul Prahova, omorand mai multe animale. In Statele Unite majoritatea fermelor sunt construite pe structura din lemn. Mizand pe traditia utilizarii lemnului ca material principal de constructii, americanii au dezvoltat tehnologii inovative pentru a realiza hale de crestere a animalelor cu deschideri mari, fara stalpi de sustinere intermediari. Compania Mitek, liderul mondial in proiectarea si realizarea de piese de asamblare pentru acest tip de structuri (concern la care actionar e miliardarul Warren Buffet), dupa ce a cucerit rand pe rand tarile Europei, si-a deschis o filiala si in Romania, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro