Subiectele Zilei: Momentele de gratie ale ultimei mineriade. "Murim, luptam, pe Cozma-l aparam"; Justitia din Romania incepe sa-si arate coltii; Traian Igas: "Avertizarile meteo sunt greu de inteles"; Tara in care Daciile lui Ceausescu sunt mai cautate decat Mercedes si BMW
Justitia din Romania incepe sa-si arate coltii. Hotararile instantelor din ultima jumatate de an demonstreaza ca justitia din Romania castiga, pe zi ce trece, tot mai multa incredere in fortele proprii si ca devine constienta de importanta ei intr-o Romanie europeana. Absenta in ultimii ani a comenzilor din partea politicului si actiunile tot mai inchegate ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) produc, iata, condamnari cu executare in procese de mare coruptie. Acestor pedepse li se adauga descinderile asupra colegilor corupti, precum si avizele pozitive pentru retineri si perchezitii din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Schimbarea de optica in lupta anticoruptie tinde sa infirme pagubosul proverb potrivit caruia „corb la corb nu-si scoate ochii”. Independenta magistratilor demonstreaza ca acestia au prins curaj si ca au inteles ca vremea sentintelor judecatoresti hotarate in sedinta de partid au apus, scrie EVZ.
Momentele de gratie ale ultimei mineriade. „Murim, luptam, pe Cozma-l aparam”. „In dimineata zilei de 17 februarie, la ora 9, printr-o actiune de tip comando, fortele de ordine l-au depistat pe Miron Cozma intr-un autobuz si l-au arestat”. Asa relata presa din 1999 evenimentul care avea sa puna capat unuia dintre cele mai triste episoade din istoria postdecembrista a Romaniei: mineriadele din anii ’90. Rl va propune astazi o incursiune in urma cu 13 ani, prin intermediul relatarilor si editorialelor scrise in ziarele vremii. In primele zile ale lui 1999, minerii din Valea Jiului intra in greva generala. Sunt nemultumiti de salariile mici si de intentia guvernului Radu Vasile de a inchide doua mine si de a-i lasa astfel, pe multi dintre ei, fara locuri de munca. In doua saptamani, tensiunea atinge cote alarmante in Valea Jiului. Romanii au prins deja frica de mineri, stiu ca batele lor pot da jos guverne si schilodi studenti. Inca o data, puterii de la Bucuresti nu i se mai pare atat de departe Valea Jiului. Presa vremii urmareste pas cu pas negocierile dintre mineri si guvernanti. „Minerii de la Petrosani s-au aflat in a opta zi de greva generala. Ortacii vor ca CNH sa acorde majorari salariale, fara ca minele Barbateni si Dalja sa fie inchise,” scrie Evenimentul Zilei, pe 14 ianuarie 1999, anunta Romania Libera.
„Ultimul interviu” al actorului Valentin Uritescu: „M-am pricopsit cu nerusinarea de a spune tot”. Valentin Uritescu (70 de ani) vorbeste despre cele mai frumoase clipe din viata sa, reconstituind atmosfera de poveste din satul natal, Vinerea, si din vremea adolescentei. Dupa nenumarate aparitii in ziare ori la televizor, actorul e categoric: „Acesta e ultimul meu interviu!”. L-am gasit pe Valentin Uritescu acasa, intr-un apartament prea ingust pentru personalitatea sa – sa-l fi vazut numai cum forfotea dintr-un colt in altul, clocotind pe fotoliu, chinuind albumul cu fotografii vechi, buchisind printre copertele volumelelor din biblioteca ori contenind brusc, ca s-o alinte sub ureche pe Margo, catelusa sa. Nu voia, parca, sa asculte nicio intrebare, mai chibzuita sau mai neidemanatica, a unui tanar necioplit, caci pregatise el ceva: „A picat magaoaia pe tine, sa-mi iei tu ultimul interviu, ultimul va fi, ca nu mai dau. Asa sa scrii acolo!”. Integral in Adevarul.
Concursul Cangurul Matematic. „Daca am reusi sa educam foarte bine copiii, am castiga lupta cu Universul”. In scoala primara am participat pentru prima si ultima oara la Concursul Cangurul Matematic. N-am facut mare branza. Cele 75 de minute nu mi-au ajuns sa rezolv toate problemele, am intrat in panica si bineinteles ca punctajul final a fost mic. Ceea ce imi amintesc este uimirea pe care am trait-o in fata foii de concurs: una dintre probleme ne cerea sa alegem varianta corecta a cuvantului „kangourou” vazut in oglinda. Nu mai vazusem niciodata astfel de exercitii, nici nu stiam ca exista. Erau atat de diferite pe problemele-tip cu numarul de capete si de picioare de gaini pe care le rezolvam pe banda rulanta la scoala. De atunci – adica de la mijlocul anilor ’90, Concursul Cangurul Matematic a devenit tot mai popular: in 2011, peste 200.000 de elevi din Romania s-au inscris in competitie. O cifra uriasa daca ne gandim ca tot atatia elevi au sustinut anul trecut examenul de bacalaureat, scrie Great News.
Schimbarea la fata a PSD? Partidul Social Democrat, mai mult decit oricare alt partid important din Romania, este un partid nereformabil. Discursul liderului PSD Victor Ponta in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului cu prilejul votului de investire a Cabinetului condus de Mihai Razvan Ungureanu a dat mari dureri de cap analistilor politici. Si durerile mai continua si azi, chiar daca in mare s-a ajuns la un consens exprimat prin aceea ca am fi asistat la o maturizare politica brusca si neasteptata a lui Victor Ponta. Mai mult, declaratia privind sprijinul conditionat de cele 15 puncte (un decalog si jumatate – de ce nu 14 sau 16?) pe care PSD l-ar acorda Guvernului Ungureanu a transmis subliminal mesajul ca Victor Ponta stapineste partidul, altfel spus, ca si-a cistigat brusc o autoritate de netagaduit in partid, autoritate pe care, pina la acest episod, multi analisti i-o puneau pe buna dreptate la indoiala, anunta Deutsche Welle.
Traian Igas: „Avertizarile meteo sunt greu de inteles”. Ministrul care a anuntat zapezi mai mari ca-n 1954 a povestit, pentru EVZ, din culisele Comitetului pentru Situatii de Urgenta de la Ministerul de Interne. Ca si fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, Igas, din biroul de la Senatul Romaniei, a invocat indolenta celor de la ANM, prin faptul ca informarile despre vreme veneau la sase ore si nu la o ora, asa cum se astepta. In plus, crede Igas, populatia nu a inteles mesajul meteorologilor. EVZ: Cum s-a actionat la prima ninsoare? Traian Igas: In mandatul meu au fost doua valori cu intemperii. Si anume, intr-o prima faza, cand am avut multe drumuri blocate cu participanti in trafic. Si am avut o a doua etapa, in care ne-am pregatit mult mai bine si am semnat un ordin comun cu Ministerul Transporturilor, in care, atunci cand am avut semnale ca pe un anumit tronson de drum urmeaza sa ninga si sa bata vantul, ca este risc de inzapezire, am oprit traficul. Integral in EVZ.
Tara in care Daciile lui Ceausescu sunt mai cautate decat Mercedes si BMW. In acest moment, zeci de mii de Dacii care in Romania nu ar fi bune decat ca moneda de schimb in cadrul programului Rabla circula pe strazile din Argentina. In tara sud-americana, astfel de masini sunt mult mai scumpe decat la noi, fiind apreciate de localnici. In trei saptamani petrecute in mai multe orase din Argentina, printre care si Buenos Aires, San Juan sau Cordoba, nu am vazut decat trei masini de lux: un Mercedes L500, un BMW si acela model X5, deci vechi de mai multi ani) si un Audi (model A5). Acesta din urma dadea ture prin piata centrala a orasului (semn ca proprietarul avea toate motivele sa fie mandru de achizitia sa). In schimb, in localitatile argentiniene, modelele Dacia 1.300, 1.310 si 1.410 sunt la putere. La Cafayete, Molinos sau in Cachi, spre exemplu, localitati situate in nord-vestul tarii, intr-o zona de munte si la o altitudine de peste 1.500 de metri Daciile vechi (nu ne referim la Logan, Duster sau Stepway, prezente si ele in numar mare) sunt marcile de autoturisme cel mai des intalnite. Astfel de masini pot fi intalnite la fiecare colt de strada, unele avand tabla indoita, altele fiind proaspat vopsite, cu geamuri fumurii sau impodobite cu leduri. Cele mai multe dintre Daciile pe care le-am vazut aveau o piele de oaie sau de vaca pe bord – un fel de parasolar – iar din interior se auzea muzica spaniola data tare. Trebuie spus ca proprietarii pareau sa le acorde tot respectul. Nu am vazut nici o Dacie fara bancheta din spate pentru a face loc cat mai multor saci de porumb sau unei jumatati de porc, nici autoturisme mancate de rugina, ori fara faruri, ori fara vreo bara de protectie asa cum ne-am obisnuit in Romania, scrie Romania Libera.
Porci bine crescuti pe muzica clasica. Un fermier din Bucovina isi relaxeaza animalele printr-o metoda inedita: le pune muzica. El spune ca in acest fel porcii cresc in trei luni cati altii intr-un an. Porcii dintr-o ferma de langa Suceava au parte de un tratament aparte. Mancarea din belsug le este oferita pe acorduri muzicale celebre, atent alese de Gheorghe Scheuleac, proprietarul fermei. „Am vazut ca afacerea este atat de sofisticata si automatizata si de aceea ne-am gandit sa le punem si muzica. Astfel, ei se relaxeaza si mananca mai bine. Nu facem galagie in preajma lor ca sa nu-i stresam, sa nu-i speriem, in sensul ca nu trantim, nu izbim”, a spus fermierul. Barbatul a dezvaluit ca porcii nu au vreo preferinta anume in materie muzicala, dar piesele care razbat din difuzoarele halelor sunt compuse de mari clasici, precum Ludwig van Beethoven, Johann Strauss sau Wolfgang Amadeus Mozart. „Ei stau relaxati, mananca, beau apa si dorm. In general, le punem muzica clasica, nu manele, ca sa nu se sperie si sa nu se apuce de dans”, a spus Scheuleac, anunta Adevarul.
Peste 72 de ore si 40 de orbite complete ale Pamantului, dar Goliat ramane in continuare tacut. La mai mult de 72 de ore de la lansarea perfecta executata luni 13 februarie de racheta europeana Vega, micul satelit romanesc Goliat ramane in continuare tacut pe orbita, cele doua statii de sol din Romania neputand receptiona telemetrie de la el. Cateva rapoarte neoficiale trimise de radio-amatori sustin ca emisia balizei de identificare a lui Goliat ar fi fost auzita de echipamentul lor. Primul dintre ei, amplasat in Florida, si pe care Rosa l-a citat in cateva interviuri in presa, ar fi fost avantajat de pozitia sa (satelitul zburand la o altitudine scazuta deasupra locatiei sale) fata de statiile din Romania. In plus, vremea nefavorabila din tara ingreuneaza comunicatia cu satelitul, atenuand semnalul sau care este oricum foarte slab. In afara acestor interviuri in presa, nu a fost nici un comunicat oficial al celor de la agentia romana, drept urmare nu stim exact cum sta satelitul romanesc la momentul acesta, sau care este planul de recuperare, dar in mod cert nu s-a reusit stabilirea unei comunicatii active, informeaza Space Alliance.