Subiectele Zilei: MRU i-a luat fata lui Antonescu; Harta zonelor cu pericol ridicat de inundatii. "Anul acesta, apele nu vor veni din rauri, ci din uscat"; Istoria prin ochii unui centenar. De la votul cu bata la votul cu plasa; Sebastian Bodu: "Nu suntem cetateni de mana a doua"
MRU i-a luat fata lui Antonescu. Un sondaj CSOP releva faptul ca noul premier i-a devansat pe liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta. O miscare de imagine cu efect scontat – 29% incredere, 38% apreciere pentru prestatia noului premier. Instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea noului guvern a oferit PDL-ului un mic suflu, dupa un Emil Boc erodat, la un moment dat, pana la pragul de 10-11%. Potrivit unui sondaj CSOP, realizat in perioada 16 – 17 februarie 2012, Ungureanu a intrat in topul increderii in politicieni direct pe primul loc. Un alt studiu, efectuat de CCSB, cam in aceeasi perioada, il da pe noul premier la o cota apropiata, de 28% la capitolul incredere. 29% dintre romani au „multa si foarte multa” incredere in noul sef al Guvernului. Comparativ, liderul PDL Emil Boc a iesit de la guvernare cu o cota de doar 17%. Ungureanu este secondat in acest top de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cotat cu 28%. Liberalul Crin Antonescu, co-presedinte al USL, ocupa locul trei, cu 26%, in timp ce social-democratul Victor Ponta cumuleaza 25% incredere din partea celor intervievati, scrieEVZ.
Harta zonelor cu pericol ridicat de inundatii. „Anul acesta, apele nu vor veni din rauri, ci din uscat”. „Anul acesta inundatiile nu vor veni din rauri, ci din uscat”, a declarat, pentru gandul, Dan Carlan seful Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementului Apelor (ANIMA). Carlan a explicat ca este vorba despre apele ce vor rezulta in urma topirii zapezilor si vor provoca baltiri pentru ca nu vor putea ajunge in rauri – care au debite scazute, ca urmare a secetei de anul trecut. Totul depinde insa de incalzirea brusca a vremii si de cantitatile de precipitatii care vor mai cadea. Specialistii spun ca, deocamdata, pana la sfarsitul lunii februarie, nu sunt conditii de topire brusca a zapezii, mentionand ca pentru producerea inundatiilor trebuie indeplinite simultan doua conditii, respectiv temperatura sa fie in jur de 10 grade, iar precipitatiile sa fie sub forma de ploaie si sa fie de 10 litri pe metru patrat, anuntaGandul.
1.500.000 euro, sifonati din baza de date a Casei de Sanatate. Curtea de Conturi a stabilit ca sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care a picat acum un an, s-a dovedit a fi o gaura neagra pentru bugetul institutiei. Ultimul raport al Curtii de Conturi – referitor la modul in care a fost gestionat bugetul de stat in 2010 – confirma dezvaluirile facute de „Adevarul” inca de anul trecut: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a fost prost conceput si executat. Din aceasta cauza, sustin auditorii, bugetul institutiei a fost prejudiciat cu peste 1,4 milioane de euro. In replica, presedintele CNAS, Lucian Duta, sustine ca sistemul informatic – care a inghitit initial peste 120 de milioane de euro – a fost imbunatatit intre timp. Duta nu a precizat si cati bani au mai fost cheltuiti pentru aceasta „imbunatatire”, informeazaAdevarul.
Istoria prin ochii unui centenar. De la votul cu bata la votul cu plasa. Daca vrei sa vezi cat de mult s-a schimbat Romania in ultimul secol, trebuie sa asculti amintirile unui om care are mai mult de 100 de ani. Vei avea cu siguranta o mare surpriza. Romania a evoluat. Asa se spune de multe ori, in manualele de istorie sau de economie. Razboaie, revolutii, regimuri politice de toate culorile au trecut peste tara asta de un secol incoace. Am evoluat? Un om care traieste de 106 ani, in satul Lichitiseni din judetul Bacau, ne arata, prin destinul sau, cum a evoluat sau cum a stagnat Romania in ultimii 100 de ani. Va dati seama ca Ilie Costandache avea zece ani cand Romania a intrat in primul razboi mondial, in 1916? Si ca avea 12 ani cand s-a facut Marea Unire, in 1918. Avea 33 de ani cand a inceput al doilea razboi mondial, in 1939. Avea 47 de ani cand Regele Mihai a fost obligat sa abdice, in 1947, si 83 de ani cand a cazut comunismul. Si iata-l azi pe Ilie Costandache in fata noastra, la 106 ani, scrieRomania Libera.
„Romanii sunt mexicanii Europei”. Partidul Poporului-Dan Diaconescu exprima o forma politica aparent fara corespondent in Europa, dar care isi poate gasi similitudini pe continentul sud-american. Dificultatea de a intelege populismul romanesc vine din faptul ca nu seamana deloc cu ce se intampla in Europa occidentala. In general lumea cade de acord ca Partidul Libertatii din Olanda condus de Geert Wilders sau Liga Nordului din Italia sunt partide populiste, dar acestea nu isi gasesc catusi de putin corespondent in Romania. Chiar daca la Bucuresti toata lumea acuza pe toata lumea de populism, nimic asemanator nu poate fi gasit aici. Un artist tanar de origine mexicana, tenorul Hector Lopez de la Opera din Bucuresti, a spus ceva plin de afectiune empatica, dar care inglobeaza, totodata, o buna intuitie politica: „Romanii, a spus el, sunt vazuti in Europa occidentala la fel ca mexicanii in SUA”, anuntaDeutsche Welle.
Sebastian Bodu: „Nu suntem cetateni de mana a doua”. Europarlamentarul a avut initiativa de a boicota produsele olandeze. Demersul sau este amplu comentat de intregul continent. Europarlamentarul Sebastian Bodu a atras atentia intregii Europe cu o initiativa de boicot la adresa produselor olandeze. I s-a alaturat un coleg polonez. Initiativele lor au fost bine primite. Sebastian Bodu a povestit despre aceste initiative intr-un interviu acordat in exclusivitate „Evenimentului zilei”. EVZ: Ce mai faceti? Nu prea am mai auzit nimic despre dumneavoastra. Sebastian Bodu: O sa auziti multe in viitor. Avem un Guvern nou si un sef nou, care ne vor mobiliza pe toti. Unde sunteti? In Bucuresti. Ma aflu in „saptamana verde”, adica in perioada cand intru in contact cu alegatorii mei din Bucuresti si Ilfov. Ii informez despre ceea ce am facut si ce intentionez sa fac, informeazaEVZ.
USL renunta la boicotul din Parlament pentru ratificarea tratatului de guvernanta fiscala. USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul de guvernanta fiscala, urmand ca parlamentarii opozitiei sa participe la procedurile parlamentare in acest sens, a declarat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta. „Decizia USL, cum am anuntat din decembrie, la consultarile de la Cotroceni, nu s-a schimbat. Suntem de acord – e necesar ca Romania sa nu ramana in afara tarilor europene – sa semnam si ulterior sa ratificam tratatul”, a spus Ponta. El a precizat ca nu este necesar ca opozitia sa semneze un protocol cu actuala putere pe aceasta tema. „Ce nu e necesar – si nu va fi cazul – e sa semnam o hartie cu cei de la putere. Nu ne-au consultat cand au scris hartia, am vazut la televizor numele noastre puse pe un document pe care nu il cunoastem si in legatura cu care nu am fost consultati. Tratatul e intre Romania si celelalte tari UE, nu intre coalitia de la guvernare si opozitie”, a spus Ponta, care a adaugat ca USL va participa la procedurile parlamentare de ratificare a Tratatului, scrieGandul.
Ceausescu a dat de pamant cu ilegalistii. In iunie 1958, Nicolae Ceausescu a fost scos din nou la inaintare. De asta data, „conducerea” PRM avea de reglat conturi cu cativa membri nemultumiti. Teoretic, la plenara Comitetului Central din iunie 1958 s-a discutat despre situatia interna a partidului. Dintre toti liderii comunisti, Ceausescu o cunostea cel mai bine. Calitatea de coordonator al Directiei Organizatorice ii dadea acces nelimitat la rapoarte, analize si statistici despre membrii PMR. In iunie 1958, in bataia pustii i-au intrat ilegalistii – persoane care aderasera la partid inainte de 23 august 1944. Partidul, prin glasul lui Ceausescu, i-a acuzat de „fractionism”. Adica fac „bisericute” si cartesc pe la colturi impotriva „conducerii”. Si nu-si spun pasul „in cadru organizat”, asa cum ar fi trebuit sa faca un membru de partid responsabil, anuntaAdevarul.
Avem dovada: lipsa restructurarii din energie ne creste factura. Autoritatile si companiile incarca factura energiei cu costurile unei supracapacitati de 30-40%, inutile, inducand in eroare potentialii investitori, spun specialistii in energie. Peste 23 de GW capacitate instalata in centrale de productie a energiei electrice (hidro si termo) a fost „mostenirea” lasata de regimul comunist dupa 1989. O astfel de capacitate instalata era justificata prin industria energofaga dezvoltata de autoritatile comuniste fara a exista insa o viziune energetica pe durata lunga de timp. Dupa 1990, odata cu desfiintarea unor mari uzine, si prin neefectuarea de lucrari de intretinere si modernizare capacitatea instalata s-a diminuat pana la 20, 5 GW. Desi oficial exista aceasta capacitate instalata, cererea a fost in momente exceptionale, „la varf” de 9-9,5 GW. Acest „varf” a fost atins in aceasta iarna, o iarna cum nu a mai fost de peste doua decenii. Chiar si in aceste conditii, capacitatea neta necesara, potrivit normativelor europene se situeaza undeva in jurul cifrei de 14 GW, informeazaRomania Libera.