Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Opriti nationalizarea pensiilor; Dupa 20 de ani: Lustratia a devenit lege; Secretele Mineriadei: Exorcizarea „Adevarului“/ Cum a mintit ziarul pentru FSN; In lupta de clasa pentru sanatate, presedintele are intotdeauna dreptate

HotNews.ro

Opriti nationalizarea pensiilor! Guvernul a pus ochii pe banii de viitor ai salariatilor tineri, in speranta ca ar putea acoperi o parte din golurile bugetului de asigurari sociale, care necesita doar in acest an 500 de milioane de euro. Statul vrea sa ia 2,68 miliarde de lei din buzunarele celor aproape cinci milioane de participanti care se bazeaza pe o pensie privata obligatorie cat mai mare la anii batranetii, anunta EVZ. Despre acelasi subiect Romania Libera scrie: Fondurile de pensii private ar putea suporta falimentul sistemului public si sa primeasca doar 0,5% din salariul brut, in loc de 2,5%. Guvernul ar sacrifica astfel, definitiv, aproape o zecime din pensia de peste 30 de ani pentru a plati acum pensii timp de doua saptamani. Cinci milioane de romani si noua fonduri care administreaza active de peste 3 miliarde lei vor fi pagubiti daca Guvernul decide sa reduca nivelul contributiei la pensiile private de la 2,5% la doar 0,5% din salariul brut. Toate acestea, pentru o economie care, potrivit calculelor Eureko Pensii, ar atinge doar 2,4 miliarde lei pana la finele anului 2011.

Dupa 20 de ani: Lustratia a devenit lege. Pe cine va rade. La 20 de ani de la Revolutie, parlamentarii au reusit sa adopte legea lustratiei. Camera Deputatilor a votat, ieri, actul normativ initiat in urma cu cinci ani de PNL, presedintele Traian Basescu fiind asteptat acum sa il promulge. 203 voturi au fost “pentru”, 40 “impotriva”, iar 12 abtineri. Daca PD-L, UDMR si PNL au votat la unison legea lustratiei, PSD a vorbit pe doua voci. Majoritatea deputatilor social-democrati s-au pronuntat impotriva, pe motiv ca legea este “ridicola” si “tarzie”, fiind insa si cativa in favoarea ei. “Prin aceasta lege recunoastem ca in Romania a avut loc o Revolutie, si nu o cosmetizare a sistemului. Acum avem cu acte in regula Revolutie, dar si revolutionari”, si-a argumentat votul “pentru” deputatul PSD, Marian Saniuta, scrie Gandul. Pe acelasi subiect Romania Libera anunta: Legea Lustratiei, care presupune, timp de cinci ani, interdictia de a candida sau de a fi numit pentru responsabilii regimului comunist, a fost adoptata cu 203 voturi „pentru”, 40 de voturi „impotriva” si 12 abtineri. Printre deputatii care s-au pronuntat in favoarea lustratiei s-au aflat si 11 reprezentanti ai PSD. Printre acestia: Manuela Mitrea, Marian Saniuta, Rodica Nassar si Victor Surdu. Au absentat de la vot, printre altii, democrat-liberalul Ioan Oltean si social-democratii Victor Ponta, Adrian Nastase si Dan Nica. Parlamentarii au cinci zile la dispozitie pentru a sesiza eventual Curtea Constitutionala. Social-democratii au anuntat deja ca vor face acest lucru. In plus, PSD va sesiza Comisia de la Venetia si Consiliul de Ministri al Consiliului Europei.

„Merindele“ si „trandafirii“ l-au bagat la puscarie pe Cornel Penescu. Intr-o declaratie data la 29 aprilie 2009, fostul arbitru pitestean Mihaita Ianovschi le-a explicat procurorilor DNA modul prin care reusea Cornel Penescu, patronul lui FC Arges, sa mituiasca arbitrii. Stenogramele DNA scot la iveala noi amanunte senzationale despre culisele meciului FC Arges-Steaua, scor 2-2, din 20 martie 2009. Pe langa interceptarile telefonice, in rechizitoriul pe care l-au intocmit, procurorii DNA se bazeaza si pe declaratia martorului-cheie Mihaita Ianovschi, care a denuntat intreaga retea pusa la cale de Penescu, informeaza Adevarul.

“Romania are sansa!” – Cornel Amariei: web-designer la 7 ani, expert in roboti la 16. Cornel Amariei, ca multi alti adolescenti de 16 ani, pierde noptile. In orele in care ar trebui sa doarma, el construieste roboti, creeaza softuri, se preocupa de proiecte ecologice sau inventeaza proteze pentru oamenii cu handicap locomotor. La 16 ani are probleme de memorie: nu mai stie exact la ce concurs international a luat medalia de aur, locul intai (care de multe ori nu sunt unul si acelasi lucru) sau un loc trei care valoreaza mai mult decat toate medaliile de aur, scrie Gandul..

Dupa zgomot, furia. In toiul confuziei generate de anuntul reducerilor si de ineptiile de comunicare ale guvernului, televiziunile zise de stiri au putut savura zilele acestea primele efecte victorioase ale unui nou si foarte sofisticat procedeu de dezinformare in masa, pe care il exersasera deja de mai mult timp: inchiderea mintii publicului. Inchiderea mintii inseamna captivitatea inteligentei. Inseamna ingenuncherea discernamantului individual si zavorarea lui in blocul prejude catilor (auto)induse. Inseamna blocarea capacitatii mintii de a primi informatii noi si scaderea dramatica a capacitatii de a le prelucra independent, scrie EVZ.

Secretele Mineriadei: Exorcizarea „Adevarului“/ Cum a mintit ziarul pentru FSN. La 20 mai 1990, data primelor alegeri libere de dupa caderea ceausismului, ziarul „independent”„Adevarul”, instrument de propaganda al Frontului Salvarii Nationale, tiparea o prima pagina alba, pe care scria atat: „Avem nevoie de liniste, oameni buni!”. Era chiar sloganul electoral al Frontului („Avem nevoie de liniste”, la care se adaugase, miseleste, un apel catre „oamenii buni”), practic incununarea unei abjecte campanii de dezinformare. Integral in Adevarul.

In lupta de clasa pentru sanatate, presedintele are intotdeauna dreptate! Economia romaneasca tremura precum un bolnav de Parkinson, iar finantele sint in stare de coma. Presedintele si Guvernul fac eforturi supraomenesti pentru a scoate tara din necaz, iar liderii in­con­stienti ai partidelor de opozitie, sustinuti de moguli cu interese necurate, incita populatia la razmerita. Bugetarii iesiti in strada la proteste pun in pericol nu doar functionarea statului, ci si propria lor sanatate. Grevele pe timp de vint si ploaie reprezinta un adevarat risc pentru sa­natatea protestatarului, sanatate de care trebuie sa se ingrijeasca, in final, tot sta-tul chemat sa dea socoteala in piata pu­blica, scrie Academia Catavencu.

Amputarea, coalitia si pornografia. Racheta romaneasca intai se lanseaza, dupa aceea se planifica, spunea un banc sub socialism. Cam asa e si politica publica in regimul PDL. Seful statului a lansat racheta, dar nu ii era clar nici unde o trimite, nici ce incarca in ea. De atunci incoace, toata presa a dat o mana de ajutor, mai ales presa economica: felicitari tuturor celor care au mai adus bagaje uitate. De exemplu, salariile din companiile de stat, care au 243.000 de angajati si erau cat p-aci sa fie sarite, desi cu un sfert din salariul lor economisim un miliard. Eu am de mult banuiala ca am putea usor, cu doua-trei think tank-uri, vreo doi experti de la BNR si vreo cativa ziaristi economisti, sa facem un guvern mai bun ca astea pe care le fac partidele, dar iata si confirmarea. Integral in Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro