Subiectele Zilei: Risc de violente azi in Bucuresti! Voiculescu regizeaza protestele cu pensionarii militari si ultrasii; Specialist in cercetarea creierului uman: "In zece ani va exista comunicare directa intre creierul uman si masini"; Cei mai mari escroci din istorie; Stefan Andrei a fost la 22 de aniversari ale lui Ceausescu
Risc de violente azi in Bucuresti! Voiculescu regizeaza protestele cu pensionarii militari si ultrasii! De Ziua Unirii sunt asteptati, in Capitala, peste 10.000 de protestatari, de la cadre militare disponibilizate la ultrasi, pensionari si revolutionari. Liderii USL, Ponta si Antonescu, pleaca la Iasi. Presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si Retragere (SCMDRR), colonelul (r) Mircea Dogaru, a obtinut, pentru astazi, o autorizatie de miting pentru 10.000 de persoane. Atat cadre militare in rezerva din Capitala, cat si din provincie urmeaza sa protesteze in Piata Victoriei, iar apoi se vor indrepta catre TVR. Sursele EVZ precizeaza ca Mircea Dogaru s-a intalnit, ieri, cu presedintele onorific al Conservatorilor, Dan Voiculescu, pentru a pune la punct detaliile protestului, care ar urma sa degenereze in violenta. Rezervistii ar urma sa faca, dupa protestul din fata TVR, oficial autorizat pana la ora 17, jonctiunea cu manifestantii care se strang, de 12 zile, in Piata Universitatii. Aici si-au anuntat prezenta, de la ora 19, 2.000 de suporteri, dar si pensionari si revolutionari. Acestia nu s-au mai mobilizat, public, pe Facebook, ci prin sms-uri si telefoane, scrie EVZ.
Excentricii din Piata Universitatii: Dacii liberi, Stegarul, Cataratorul si Vanzatorul. Piata Universitatii e o sinteza sociala. De la vorba de duh la injuratura spurcata si de la haina decenta, la bermudele de blug jerpelit, adevarul traieste aici departe de minciuna si mistificare. Totul e autentic si frust, surprinzator prin precizia mesajului si simplitatea gestului. Fiecare spune ce are de spus si face ce are de facut. La urma urmei, ca orice societate articulata, Piata are culoare, ritm si rima; naste deprinderi, spune povesti si, mai ales, creeaza personaje. Omul sta de noua zile in arcada unei ferestre aflate sub balconul Universitatii, ca un Atlas mai firav. Are la unu optze’s’cinci si, ca sa nu dea cu capul de „cheia” boltii, sta aplecat, ceea ce-l face sa para putin adus de spate sub povara zidului. Flutura doua steaguri, constiincios si fara socializare in exces. Toata lumea se intreaba cine-l urca si cine-l coboara din schema. In a doua seara, cand s-a dat stingerea la jandarmi, a venit un scutier si i-a spus silentios: „Gata, ba, vino jos!”. Omul n-a marsat la ordin si le-a aratat, din drapel, ca i se falfaie. „Ba, n-auzi?! Vino jos! Eu cu cine vorbesc? Vrei sa vin la tine?”. Si cataratorul i-a raspuns zambind din cutele drapelului. „Da! Urca tu si ia-ma jos!”. Integral in Gandul.
Situatia Romaniei este mai grava decat a Greciei? „Lasati Grecia! Temeti-va de romani!”, scriu americanii de la „Forbes”. Analistii ii contrazic. Revista americana „Forbes” a publicat ieri pe pagina electronica un articol al carui titlul ar fi cauzat fiori reci oricarui investitor care si-a plasat banii in Romania: „Lasati Grecia! Temeti-va de romani!”. O palma dura, avand in vedere ca suntem comparati cu o tara aflata la un pas de incapacitate de plata. Argumentele ziaristilor americani? Faptul ca inmatricularile de masini noi au scazut cu 74% din 2007 pana acum, in timp ce, la nivelul UE, reculul a fost de 15%. „Nu toata lumea are nevoie de o masina noua, dar acesta este un bun indicator pentru suferintele prin care trece clasa de mijloc”, scriu jurnalistii de la „Forbes”, informeaza Adevarul.
Specialist in cercetarea creierului uman: „In zece ani va exista comunicare directa intre creierul uman si masini”. Omul de stiinta roman Sorinel Oprisan este castigatorul unui „grant” de cercetare acordat de guvernul american in valoare de 500.000 $. Banii provin de la Fundatia Nationala pentru Stiinte (NFS), fondata de catre Congresul SUA in 1950. NFS a finantat cu bani de la bugetul federal (7 miliarde de dolari) aproximativ 20% din cercetarea fundamentala desfasurarata in colegiile si universitatile americane. Oprisan a obtinut un doctorat in fizica teoretica la Iasi, este specializat in stiinte neuronale computationale iar in prezent lucreaza in departamenetul de fizica si astronomie al Universitatii Charleston. Spune ca a primit fondurile de la guvernul american pentru un proiect care integreaza modelarea matematica si computationala aplicata la functionarea creierului uman, scrie Romania Libera.
Germania, principala piata pentru exporturile romanesti de mobila. 115.000 de persoane din 120 de tari au vizitat in acest an targul international de mobila de la Koln, IMM, care si-a inchis portile duminica seara. „Targul a fost pe masura asteptarilor, suntem foarte multumiti”, a declarat presedintele Asociatiei producatorilor de mobila germani (VDM), Elmar Duffner, agentiei de stiri dpa. Asociatia estimeaza o crestere a vanzarilor in acest sector cu 2 sau 3 procente in 2012. Anul trecut, industria germana de mobila a realizat o cifra de afaceri de 16,7 miliarde de euro. In acest an la IMM Koln si-au prezentat produsele peste 1100 de expozanti din 54 de tari. Trendul este clar: „Intoarcerea la natura”. Cautata este, mai ales, mobila din lemn masiv, cu finisaj ecologic, suprafete matasoase, forme organice, aspect confortabil. Unele solutii mi s-au parut cu adevarat ingenioase si impresionante, anunta Deutsche Welle.
Gazele de sist. Ce pierde si ce castiga Romania din exploatarea lor. Se stia inca din perioada comunista de ca Romania are importante resurse de gaze de sist, insa discutia reinvie acum si provoaca o dezbatere deoarece solutia tehnologica lipsea la acea vreme, insa exista acum. Numele de gaz de sist vine de la faptul ca acest gaz se afla intre placile de sisturi. In ultimul deceniu, rezerve uriase au fost gasite in diferite state ale lumii. Daca Europa ar exploata gazele de sist, dependenta de gazul rusesc ar scadea de la 27% la 13%. Problema este insa modul de exploatare. Metoda folosita se numeste fracturare hidraulica si implica folosirea de apa, aditivi si nisip. Se face un foraj pana in stratul din care se exploateaza gazul de sist, aflat sub nivelul de la care este extras gazul conventional. Forajul acesta necesita mii de kilolitri de apa si, cel mai grav, rocile sunt fisurate cu substante chimice periculoase. Aceste substante ar putea ajunge in panza freatica, acuza unele organizatii de mediu, informeaza Great News.
Cei mai mari escroci din istorie. Au furat milioane, ba chiar miliarde de dolari profitand de naivitatea, dar si de lacomia oamenilor. Unii au fost prinsi dupa cateva luni, altii dupa 30 de ani. Fie ca se ocupa de inginerii financiare, de jocuri piramidale sau de falsificare de cecuri, cei mai mari escroci din lume au ceva in comun: stiu cum sa le vorbeasca oamenilor si cum sa le castige increderea. VerticalNews va prezinta astazi lista celor mai faimosi escroci din istorie.
Cine scapa si cine mai plateste taxa auto. O propunere de ieri a ministrului mediului, Laszlo Borbely, ar putea relansa vanzarile de autoturisme mai vechi de cinci ani, o piata amenintata cu inghetul, de la inceputul anului. Plata taxei auto pentru masinile inscrise pana in 2007 ar putea fi amanata pentru un an de zile, conform unei propuneri facute ieri de catre Laszlo Borbely, ministrul mediului. Acesta s-a razgandit spectaculos in privinta unei idei pe care o implementase cu doar aproximativ 10 zile in urma. Pana acum, legea privind taxa auto din 2012 a dat deja batai de cap romanilor. Posesorii de autoturisme inmatriculate inainte de 2007 nu au, in prezent, alta solutie decat sa vanda mult mai ieftin masinile. Doar astfel ar mai putea gasi cumparatori, in conditiile in acestia din urma achita, peste pret, si noua taxa, anunta EVZ.
Stefan Andrei a fost la 22 de aniversari ale lui Ceausescu. Fostul demnitar Stefan Andrei a fost prezent, din 1968, la toate festivitatile Secretarului General al partidului. Pana in 1981 se si petrecea, dar dupa aceea se omagia exclusiv. Prima data, Ceausescu a fost sarbatorit, la scara nationala, in data de 26 ianuarie 1968. Celorlalti nu li s-a parut atunci ceva deosebit deoarece implinea o varsta rotunda – 50 de ani. Iar in cutumele oficializate ale partidului, inca de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cand vreunul dintre membrii Biroului Politic aniversa niste decenii de „viata si lupta”, era sarbatorit de tovarasii lui. „Pentru ca Secretarul General al partidului implinea 50 de ani, s-a facut un intreg program de manifestari”, spune Stefan Andrei referindu-se la prima aniversare cu fast a nasterii lui Ceausescu. „Imi amintesc, dintre ele, o intalnire cu oameni de cultura si arta. Felicitat fiind de uniunile de creatie si forumurile stiintifice, sarbatoritul a oferit reprezentantilor acestora o masa la Guvern, in Piata Victoriei. Cineva a tinut un speech – nu-mi mai amintesc cine -, el a raspuns… Din cate-mi aduc aminte, i s-a oferit si acolo un cadou din partea invitatilor. Parca „Insemnarile lui Marx despre romani”, editie de lux, imbracata in piele. In sirul acelor manifestari, ceea ce a atras atentia atunci a fost cuvantarea lui Maurer. „Sa ne traiesti, tovarase Secretar General!”, a spus prim-ministrul cu solemnitate. Cu totii l-am inteles ca semnul de a-l lauda mai tare pe Ceausescu. Conform teoriei lui Maurer ca e bine sa vada toti ceilalti – si in primul rand sovieticii – ca avem un sef recunoscut si stimat de toti ceilalti din conducere”, informeaza Adevarul.