Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Vigilantes" la Bruxelles: semn al timpului ce va sa vina?; Analiza Stratfor. Care este cea mai mare problema de securitate a UE in fata terorismului; Interviu cu Cristian Diaconescu: Raptul dintre Romania si Republica Moldova trebuie sa fie reversibil

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

„Vigilantes” la Bruxelles: semn al timpului ce va sa vina? Confruntarile violente de azi, de la Bruxelles, intre fortele de ordine si un grup de aproximativ 400 de tineri din zona extremei-drepte, veniti din Anvers, pot fi interpretate doar ca un incident izolat, rezultat al tensiunii sociale real, in combinatie cu o incertitudine la fel de reala si palpabila la nivelul strazii. Cred insa ca este cu mult mai mult. Si asta este grav si ingrijorator: cetatenii nu numai ca nu se simt in siguranta iesind pe strada, luand metroul, autobuzul, tramvaiul sau trenul, ducand-se in aeroporturi. Integral pe Adevarul.

Analiza Stratfor. Care este cea mai mare problema de securitate a UE in fata terorismului In fata oricarui eveniment nefericit care loveste Europa, guvernele statelor membre si oficialii Uniunii Europene fac apel la o mai buna cooperare intre tarile Uniunii pentru a evita, pe viitor, situatiile similare. Raspunsul dat in urma atentatelor de la Bruxelles din 22 martie, nu a fost cu nimic diferit. Imediat dupa producerea atacurilor, guvernele Germaniei, Italiei si Frantei, alaturi de membri ai Comisiei Europene au cerut un raspuns global la amenintarea terorista. Presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a propus chiar infiintarea unei „uniuni de securitate”, pentru a putea combate terorismul la nivel continental, scrie Gandul.

Interviu cu Cristian Diaconescu: Raptul dintre Romania si Republica Moldova trebuie sa fie reversibil Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu explica de ce regiunii Sud-Estice, unde e incadrata Romania, nu i se da o importanta egala cu cea din Nord, unde se afla Polonia si statele baltice: „esti atat de important pe cat reusesti sa te prezenti”. Diaconescu observa ca „lipseste acea voce categorica din Sud-Est care nu doar sa genereze atentie in ce priveste riscurile de securitate, dar sa si propuna proiecte”, fiindca situatia din zona Kaliningrad-ului nu e mai periculoasa decat cea din Sud unde se afla Crimeea, iar proiectile de securitate ar trebuie sa fie „in oglinda”. In ce priveste unirea Romaniei cu Republica Moldova, fostul diplomat argumenteaza ca nu e indeplinita principala conditie: ca cele doua popoare sa-si doreasca reunificarea, anunta Romania Libera.

Efectele crizei. Terenurile lui Ontanu au ajuns gropi de gunoi Un document semnat doar de primarul Neculai Ontanu si secretarul Toma Sutru a improprietarit o persoana cu aproape 90.000 mp. Potrivit referatului de arestare intocmit de procurori, documentul a fost transmis Comisiei Municipiului Bucuresti pentru analiza si validare/invalidare a anexei 47 pentru 2.631 de persoane. Solicitarile pentru restabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din sectorul 2 al Capitalei pana in 2007 totalizau 83.499,89 mp. Procurorii au sesizat lipsa semnaturilor celorlalti membri ai comisiei. Anexa la care se face referire in propunere este semnata, la randul sau, doar de cei doi inculpati, anunta EVZ.

Devenim oare mai pasnici? Atentatele teroriste din ultimii ani din Europa, precum si cele mai recente, din Belgia, reaprind polemica privind gradul de pacificare a omenirii. Sunt din nou adresate intrebarile: Exista vreo sansa sa oprim violenta in lume? Care sunt acele mecanisme sociale care ne-au civilizat si ne permit sa credem ca putem trai in armonie? Si, in general, am putea declara ca deja am devenit mai pasnici? Unii savanti de renume afirma ca da, am devenit mai pasnici, si au si explicatii pentru afirmatiile lor, integral pe Adevarul.

Tichetele de masa, 200 milioane de euro pierdere anuala Legea tichetelor de masa a ajuns la majorat, insa pe drum se pare ca s-a indepartat tot mai mult de scopul sau initial, acela de a le oferi salariatilor mijlocul de plata pentru o masa in timpul programului. Romania libera va prezinta cum s-a ajuns ca tichetele de masa sa devina moneda pentru cumpararea de detergenti, manusi de menaj sau chiar alcool si tutun si cat pierde statul roman din toata aceasta poveste. In urma cu mai bine de 20 de ani miscarea sindicala din Romania cerea insistent o lege prin care si salariatii romani sa poata beneficia de tichete de masa, asemeni colegilor lor din vestul Europei, scrie Romania Libera.

Comentariu: Sarbatoarea vietii Pastele ramane o provocare, atat pentru credinciosi cat si pentru necredinciosi. Pastele este sarbatoarea vietii si arata ca viata este mai puternica decat moartea. Este o sarbatoare a parasirii, deznadejdii, a salvarii si sperantei. In Saptamana Patimilor ce precede Pastele Catolic si Protestant, aceasta provocare a capatat in 2016 o noua dimensiune, cat se poate de grava. Atacurile teroriste din Bruxelles au rapus mai bine de 30 de oameni. Sute au fost raniti si alte mii isi plang mortii sau sunt ingrijorati de soarta unor rude si prieteni. Cumva, foarte multi oameni sunt afectati si nelinistiti. Si la Istanbul si la Paris, Bruxelles sau in alte locuri, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro