Sari direct la conținut

Subiectele pentru BAC raman neschimbate

HotNews.ro

Subiectele probei orale de limba si literatura romana de la bacalaureatul din 2008, contestate de profesori, sindicate si elevi, raman neschimbate. In timp ce profesorii sunt impartiti in doua tabere si se cearta pe subiecte, Parlamentul se spala pe maini si paseaza problema la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pe de alta parte, MEC prin vocea secretarului de stat, Svetlana Preoteasa, explica ca subiectele la proba orala de limba romana nu vor fi schimbate, iar “obiectiile aduse de unii profesori sunt tardive si neintemeiate”.

Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a organizat, miercuri, o dezbatere pe tema subiectelor pentru bacalaureat pentru proba orala la limba si literatura romana. La intalnire au fost prezenti profesori, reprezentanti ai sindicatelor din invatamant si ai Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Profesorii acuza

Un contestatar important este profesoara Florina Rogalschi de la Scoala Centrala care a sustinut in fata deputatilor ca “proba orala de limba si literatura romana a devenit mai degraba o proba de comunicare, si nicidecum un mod de a testa competentele literare si culturale ale elevilor”

„In loc sa vorbeasca despre marii autori, copiii trebuie sa abordeze subiecte de legislatie europeana, de administratie sau sa analizeze pur si simplu texte fara valoare. Va dau exemple de texte pe care trebuie sa le comenteze: intoarcere in Bucurestiul interbelic, anii 80-marturii orale, fenomenul reeducarii in inchisorile comuniste, ghidul fondurilor structurale europene, Raportul Comisiei Tismaneanu sau Pactul pentru Educatie”, a explicat Rogalschi.

Cu Ministerul la tribunal

Rogalschi este sustinuta de cateva sindicate din invatamant si cere scoaterea celor 26 de subiecte problematice si reintroducerea acestora la bacalaureatul din 2009.

In caz contrar, profesorii sustin ca pot ataca in contencios Ministerul Educatiei si Cercetarii. Si elevii pot ataca Ministerul in justitie, sustin profesorii.

Subiecte inegale ca dificultate

Pe de alta parte cei 40 de profesori de la Scoala Centrala care au protestat impotriva subiectelor de la proba orala de limba si literatura romana au emis un comunicat de presa in care recunosc ca subiectele in cauza “respecta programa de invatamant, dar sunt inegale ca dificultate”.

Prezent la dezbateri, profesorul Laurentiu Dumitrescu de la Scoala Centrala, a prezentat, miercuri, Comisiei de invatamant comunicatul emis de catedra de limba romana a scolii.

“Colectivul catedrei de limba si literatura romană din Scoala Centrala, luand act de reactiile din presa referitoare la dezbaterea publica a subiectelor de limba si literatura romană pentru bacalaureatul din 2008, precizeaza ca subiectele sunt alcatuite conform programei, dar sunt inegale din punctul de vedere al gradului de dificultate”.

Din discutii a rezultat ca nu este posibila schimbarea structurii si a continutului subiectelor pentru sesiunile examenului de bacalaureat 2008″.

Ministerul Educatiei acuza profesorii ca se opun reformei

Secretarul de stat in MEC, Svetlana Preoteasa, a explicat ca programa pentru examen nu se poate schimba cu o luna inainte de examen, iar subiectele sunt deja aplicate in acest moment elevilor care vor participa la olimpiadele internationale.

“Textele nu se scot pentru ca nu avem cadru de a scoate aceste texte. Examenul de bacalaureat al olimpicilor este in plina desfasurare. Cum putem sa scoatem textele cand ele deja au fost aplicate intr-o sesiune speciala de bacalaureat?, a explicat secretarul de stat.

Mai mult, secretarul de stat ii acuza pe profesorii contestatari ca nu au participat la dezbaterile organizate de catre minister pe acest subiect si a sugerat ca “aceasta opozitie fata de schimbare este de fapt una fata de reformarea sistemului”.

Laude lui Adomnitei

Mihail Stan, consilier in Centrul National pentru Curriculum si totodata unul din profesorii care au lucrat la subiectele controversate a explicat deputatilor ca “proba orala de romana este in consens cu o programa care incearca sa-i determine pe elevi sa puna texte in context cultural si perspectiva istorica”.

“A procedat foarte bine ministerul. Este pentru prima oara cand subiectele sunt legate de realitate. Noi trebuie sa-i pregatim pe elevi si pentru viata, nu facem numai poeti sau experti in literatura”, a argumentat profesorul Laurentiu Dumitrescu.

Deputatii arunca pisica in curtea MEC

Deputatii din Comisia de invatamant au luat partea profesorilor protestatari, dar nu au venit cu nicio solutie de rezolvare a problemei aruncand intreaga responsabilitate la Ministerul Educatiei.

Ecaterina Andronescu (PSD): “Mi se pare inadmisibil ca elevii sa fie obligati sa comenteze in loc de marii nostri autori, discursuri politice precum cel al fostului sef al delegatiei CE, Jonathan Scheele”.

Alexandru Stiuca (PSD):“Textele respective, de la articole de presa, la extrase din documente ale presedintiei, n-au valoare estetica. Elevii nu dau examen la romana, ci la alta disciplina introdusa de minister”.

Petre Popeanga (PRM):”Ce-i de facut? Cred ca singurul care e in masura sa rezolve aceasta situatie este ministerul. Noi ne-am facut o datorie de onoare si am simtit sentimental nevoia sa avem aceasta discutie si poate pentru viitor sa tragem niste concluzii”.

In loc de literatura, texte functionale

Sindicatele din invatamant si federatiile de parinti au contestat subiectele si au cerut retragerea imediata a acestora pentru examenul de bacalaureat si aplicarea imediata a subiectelor din anul 2007. Profesori si sindicalisti acuza faptul ca subiectele pentru proba orala la limba si literatura romana pentru examenul de bacalaureat de anul acesta ar fi in afara programei.

Acestia contesta inlocuirea subiectului de literatura din cadrul examenului cu un text la prima vedere dintre cele patru stiluri functionale ale limbii romane, care trebuie comentat de elevi. Masura a fost contestata si de academicianul Eugen Simion, de cadrele didactice de liceu, de parintii si de elevii claselor a XII-a.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro