Sari direct la conținut

Summitul de la Bruxelles s-a terminat fără o decizie pe tema posturilor de conducere din UE. Propunerea surpriză

HotNews.ro
Summitul de la Bruxelles s-a terminat fără o decizie pe tema posturilor de conducere din UE. Propunerea surpriză
Ursula Von Der Leyen și Viktor Orban la Bruxelles. FOTO: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderii Uniunii Europene au încheiat luni o discuție pe tema posturilor de conducere ale blocului comunitar în următori cinci ani fără a ajunge la un acord, urmărind în schimb să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare, scrie Reuters. Potrivit Politico, speranțele unui acord rapid s-au evaporat luni seară, deoarece Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor europarlamentare, a cerut mai multe concesii și mai multă putere în funcțiile de conducere.

Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile pentru Parlamentul European, care au marcat câștiguri electorale pentru partidele de centru-dreapta și naționaliștii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

În timpul cinei de la Bruxelles, cei 27 de lideri ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European și cine ar trebui să ocupe postul de șef al politicii externe.

Era de așteptat ca aceștia să o nominalizeze pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa la președinția Consiliului European și pe prim-ministra estoniană Kaja Kallas în postul de șefă a diplomației.

Dar actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat la sfârșitul serii că liderii europeni au nevoie de mai mult timp.

„A fost o conversație bună, (ea) merge în direcția corectă, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară”, a declarat el reporterilor după cină.

Michel a declarat că partidele politice au făcut propuneri cu privire la posturi și că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri.

De ce s-au suspendat negocierile

Politico scrie că speranțele unui acord rapid s-au evaporat luni seară, deoarece Partidul Popular European (PPE), câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere în funcțiile de conducere.

Așa cum era de așteptat, PPE a vrut să o reconfirme pe von der Leyen la șefia Comisiei Europene, dar și pe Roberta Metsola la șefia Parlamentului European, ambii aparținând familiei politice.

Marile posturi din UE se împart azi la Bruxelles: von der Leyen, la un pas de a păstra șefia Comisiei Europene / Doi candidați au probleme juridice

În plus însă,în mod surprinzător consideră analiștii, PPE le-a propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două perioade de 2,5 ani – PPE urmând să primească una dintre ele.

Acest lucru i-a iritat pe socialiști și democrați (S&D), al doilea grup din Parlamentul European, care sperau să obțină întregul mandat de cinci ani pentru Costa.

Un alt motiv pentru eșecul discuțiilor a fost faptul că prim-ministra italiană Giorgia Meloni a fost nemulțumită de modul în care s-a desfășurat seara, au declarat mai mulți diplomați ai UE. Meloni, care a fost unul dintre puținii lideri victorioșli în alegerile europene, a fost nemulțumită de încercările celorlalți lideri UE de a o lăsa în afara negocierilor.

Meloni a pornit de la premisa că întâlnirea informală de luni ar fi trebuit să pornească o discuție despre noile priorități, în lumina semnalelor de la alegerile europene și apoi, din acest punct de plecare, să înceapă discuția despre numele pentru funcțiile de conducere, și nu invers, a explicat un oficial pentru Politico.

Von der Leyen rămâne cu prima șansă

Oricum, Von der Leyen rămâne în pole position pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene, susținută de rezultatele bune obținute de Partidul Popular European în alegerile din 6-9 iunie.

Treisprezece dintre cei 27 de lideri ai UE provin din partide aparținând PPE. Cu sprijinul Franței și al Germaniei, ea ar avea majoritatea calificată de care are nevoie pentru a fi nominalizată.

Franța a luat anterior în calcul alternative la von der Leyen, dar, în contextul alegerilor parlamentare anticipate convocate de Emmanuel Macron începând cu 30 iunie, guvernul preferă acum stabilitatea UE. Germania a precizat că o susține pe von der Leyen pentru un nou mandat.

Cine vor fi viitorii președinți ai posturilor cheie din UE: Șefii statelor și guvernelor încep să anunțe pe cine susțin

Un trio format din von der Leyen, Costa – un socialist – și liberala Kallas ar asigura un echilibru politic și geografic între funcțiile de conducere.

Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc la 27-28 iunie. Dar Von der Leyen ar mai avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie.

Toți cei 27 de membri ai Comisiei, inclusiv șeful politicii externe, au nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.

Luni, la Bruxelles, liderii au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valorile comune, apărare și competitivitate economică. Aceștia urmează să își confirme orientările privind „agenda strategică” în cadrul summitului de la sfârșitul lunii iunie.

În curând, liderii ar trebui să primească un raport al lui Mario Draghi, fost premier italian și președinte al Băncii Centrale Europene, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs susținut vineri, acesta a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină și de o uniune a piețelor de capital pentru a orienta economiile private către investiții.

INTERVIURILE HotNews.ro