Sunt femeile mai empatice si barbatii mai rationali? De ce apar diferentele dintre sexe si cum pot fi schimbate-studiu
Faptul ca barbatii si femeile gandesc diferit este acceptat acum la scara larga, insa motivele reprezinta o alta chestiune greu de lamurit. O posibila explicatie face referire la trasaturile evolutive. La inceput, barbatii trebuiau sa urmareasca animalele si sa lupte cu intrusii in timp ce femeile isi dezvoltau abilitatile sociale pentru cresterea copiilor. Cu toate acestea, sunt multi alti factori care produc aceasta variatie de gandire. Cea mai noua cercetare sugereaza ca standardele de viata si accesul la educatie poarta o responsabilitate mai mare pentru diferentele cognitive dintre barbati si femei decat genele, culoarea patutului in copilarie sau abilitatea de a prinde o minge, scrie The Economist.
Studiile anterioare au aratat ca creierele femeilor si cele ale barbatilor sunt „cablate” diferit. Un studiu realizat anul trecut a utilizat tehnici de imagistica sofisticate pentru a arata variatiile in conexiunile cerebrale. Autorul studiului, Ragini Verma a spus ca aceste schimbari ale conexiunilor explica de ce femeile tind sa aiba amintiri mai bune, o adaptare sociala mai adecvata, precum si o abilitate sporita de a realiza mai multe sarcini in acelasi timp.
Daniela Weber de la Weber of the Wittgenstein Centre for Demography and Global Human Capital din Vienna, alaturi de colegii sai din Austria si Suedia, au utilizat un esantion mare de oameni pentru a descoperi de ce apar aceste schimbari si cum pot fi ele modificate.
Raportul analizei, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, a descoperit ca performanta cognitiva a femeilor beneficiaza mult mai mult decat cea a barbatilor de factori precum oportunitati mai mari de angajare, o prosperitate economica mai mare si o sanatate mai buna.
Weber si colegii sai au ajuns la fiinalul studiului bazandu-se pe interviurile a 17.000 de barbati si 14.000 de femei, realizate in numele initiativei Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe, in 2006-2007. Persoanele intervievate, cu varste cuprinse intre 5-84 de ani, traiau in 13 tari europene si au fost supuse la trei teste de performanta cognitiva. Acestia au fost grupati in trei regiuni: Europa de Nord (Danemarca si Suedia), Europa Centrala (Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Olanda, Polonia si Elvetia) si Europa de Sud (Grecia, Italia si Spania).
Pentru fiecare tara a fost adoptat un indice de dezvoltare regionala: o combinatie dintre PIB, marimea familiei, mortalitatea infantila, speranta de viata si nivelul de educatie. Aceste criterii au fost selectate ca o reprezentare a standardelor de viata si de educatie in primii ani din viata celor intervievati, iar apoi au fost comparate cu performanta lor cognitiva.
Aceasta performanta a fost determinata cu ajutorul testelor de memorie episodice (retinerea cuvintelor), de fluenta categoriilor (ex: numirea animalelor) si de aritmetica. Se asteapta ca femeile sa depaseasca barbatii in ceea ce priveste memoria episodica, in timp ce barbatii aveau rezultate mai buna la aritmetica. Niciuna dintre cele doua categorii nu este dominanta in fluenta categoriilor.
Memoria episodica este importanta deoarece este asociata cu emotiile; creierul isi aminteste cuvintele care nu au un speific anume pentru ca le asociaza cu anumite situatii imaginate sau produse cu ajutorul memoriei. Ceea ce ajuta creierul sa isi aminteasca cuvantul este emotia amintirii. Cu toate acestea, ramane discutabil daca femeile sunt mai empatice decat barbatii.
Acelasi lucru este valabil si pentru aritmetica. Este stiinta dominata de barbati pentru ca acestia sunt mai buni in domeniu sau pentru ca domeniul nu a fost accesibil femeilor pana la sfarsitul secolului al XX-lea?
Noul studiu nu cauta sa raspunda la aceste intrebari, dar incearca sa impinga cercetarea in acest domeniu spre cele mai bune raspunsuri.
Asa cum era de asteptat,femeile au avut rezultate mai mari la testele de memorie episodica aproape la toate grupele de varsta si indiferent de zona geografica. Rezultatele la testele de aritmetica au fost si mai evidente. Barbatii au avut rezultate mai bune decat femeile la toate categoriile de varsta si indiferent de zona geografia. La testele referitoare la fluenta categoriilor, diferentele au fost atat de mici incat sunt irelevante pentru studiu.
Dar, descoperirea cu adevarat surprinzatoare a fost modul in care rezultatele s-au schimbat in timp si in functie de regiune.
Rezultatele au aratat ca pe masura ce indicele de dezvoltare regionala s-a imbunatatit, performanta cognitiva a intregii populatii a crescut. Europa de Nord a avut cele mai mari scoruri pe toate grupele de varsta, urmata de Europa Centrala, iar apoi de Europa de Sud.
In mod neasteptat, studiul a aratat ca abilitatile cognitive ale femeilor cresteau pe masura ce tara din care proveneau era mai dezvoltata.
Acest studiu sugereaza ca diferentele dintre barbati si femei nu sunt doar mostenite. Cercetarea arata ca acesetea „sunt invatate” din modul in care societatea se asteapta ca fiecare gen sa aiba anumite preocupari.
Important de retinut este ca diferentele dintre barbati si femei se pot schimba pe masura ce apar modificari ale societatii.