Sari direct la conținut

Supliciile lui Ludovic Orban

Evenimentul Zilei

Ludovic Orban a fost anihilat ca un virus periculos. Intr-o singura saptamana, a ramas si fara organizatie, si fara clientela guvernamentala. Orban era terminat in partid inca dinainte de hotararea liderilor liberali de dizolvare a conducerii organizatiei Bucuresti. Demiterea arbitrara a prefectului Catalin Deaconescu a avut un singur scop, sa transmita un avertisment fara echivoc oamenilor lui Ludovic Orban din administratia locala si centrala. Decriptat, mesajul suna astfel: cine e cu Orban, ca Deaconescu va plati.

Ludovic Orban a fost deposedat de puterea de influenta in PNL nu atat pentru ca a cochetat cu PDL, cat pentru imprevizibilitatea sa. Nici Calin Popescu-Tariceanu si nici Dinu Patriciu – reprezentat la varful PNL de patriarhul congregatiei Prahova, Mircea Ionescu Quintus – n-au nevoie in echipa de un jucator cu personalitate, a carui forta crestea odata cu apropierea alegerilor generale. Orban putea deturna planurile liberalilor intr-o directie nedorita pentru ca, spre deosebire de alti „minoritari“ in PNL, ca Norica Nicolai si Crin Antonescu, el avea unelte sa construiasca o grupare disidenta. Ca ministru al transporturilor, Orban dispune de posturi si de fonduri, adica de tot ceea ce-i trebuia pentru a-si incropi o clientela devotata. Aceasta a fost ratiunea pentru care Orban a decis sa predea organizatia de Bucuresti lui Tariceanu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache, din celebrul cuplu „Bittner si Petrache“. Intre sefia PNL Bucuresti si mandatul de ministru al transporturilor, a ales executivul. Dupa demiterea lui Catalin Deaconescu, nici acesta nu-i va mai fi insa de vreun folos.

Momentul-cheie in decaderea lui Orban a fost inlaturarea din functie a prefectului de Bucuresti. Nici Catalin Deaconescu, nici Ludovic Orban nu au inteles miza actiunii puse la cale probabil de geniul rau Bogdan Olteanu, al carei scop era infricosarea adeptilor ministrului transporturilor. Demiterea lui Catalin Deaconescu pentru deficiente in organizarea alegerilor, in conditiile in care prefectul liberal de Ilfov ramane pe post, este evident arbitrara. Si asa si era gandita sa fie, astfel incat fidelilor lui Orban sa le intre bine in cap ca nu sunt necesare motive reale sau solide pentru a se descotorosi de ei. In loc sa-si sustina prefectul si sa transmita plutonului sau un mesaj de incredere, Ludovic Orban s-a grabit sa-si apere siesi pielea, martirizandu-se inutil. S-a prins singur in capcana, ca dupa accidentul din ianuarie.

Ludovic Orban isi confirma scriptul politic: de fiecare data cand se apropie prea mult de putere, este obligat sa o ia de la capat. Pentru sistemul PNL, Orban era o anomalie, un risc ce trebuia eliminat preventiv. Ludovic Orban paraseste marile batalii politice fara eroism, iar PNL restabileste consensul intern. Fara Orban, care ar fi ales opozitia unei aliante cu PSD, nici o surpriza nu mai e posibila. Liberalii se indreapta spre guvernarea cu Mircea Geoana si Ion Iliescu.

EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro