Suprataxa bancară: cum au decurs discuțiile și s-a ajuns la 1%. Guvernul voia taxarea băncilor pe 3 ani, bancherii pe un an. În documentul final n-a mai fost trecut niciun termen
Discuțiile au avut loc la sediul Ministerului Finanțelor, iar negocierile nu s-au purtat într-o atmosferă tensionată, spun oameni din ambele tabere cu care HotNews a discutat. Nu s-a căzut la pace într-o singură chestiune: perioada în care suprataxa se va aplica.
Bancherii voiau ca suprataxa pe bănci să se aplice timp de un an, Guvernul o voia pe 3 ani. În documentul final nu există niciun termen trecut
„Ei (bancherii n.red) ar fi vrut ca taxa asta să fie în vigoare doar pentru un an, deși li s-a spus că planurile noastre erau să o fixăm pe minim 3 ani”, spun oameni din Guvern. În textul final nu a apărut niciun termen cu privire la asta, perioada rămânând în aer.
Bancherii se așteptau ca o astfel de taxă să apară, întrucât vedeau că multe din statele europene au aplicat-o. „Noi i-am informat pe cei din Centrală, care deja se obișnuiseră cu gândul că era doar o chestiune de timp până când România se va alătura grupului de țări care taxează sistemul bancar. Ieri, când i-am sunat și le-am transmis varianta finală a propunerii de taxare n-a mai fost nicio surpriză”, a declarat pentru HotNews executivul unei bănci cu sediul central în Europa.
Primele propuneri privind taxarea au fost cele privind activele bancare, ne-au mai spus surse apropiate discuțiilor. Pe urmă, s-a discutat despre taxarea provizioanelor și a tranzacțiilor intra-grup, sau mai pe înțeles, taxarea lichidității din sistem. Lichiditate care dealtfel este supra-reglementată de EBA (Autoritatea Bancară Europeană).
Au fost mai multe întâlniri, toate la sediul Finanțelor. Din partea bancherilor au fost 5 reprezentanți
Au fost mai multe întâlniri, toate având loc la sediul Finanțelor. Din partea bancherilor au venit de fiecare dată 5 reprezentanți, ne-au transmis oficiali din Guvern.
S-a agreat acest nivel de 1%, însă până în acest moment nu există conturat un scenariu cu privire la suma pe care Statul o va putea colecta. Bancherii au început abia acum să-și facă calculele pentru a vedea cât vor datora.
Profit.ro a publicat scenarii de calcul al suprataxei pentru cele mai mari bănci, calculele având o valoare estimativă.
Rentabilitatea capitalului (ROE) sectorului bancar este pe locul al 24-lea. Care sunt cele mai „rentabile” afaceri din România
Autoritățile par să fi mers pe valul european al taxării băncilor, deși în România rentabilitatea capitalului (ROE) sectorului bancar este pe locul al 24-lea, cu un ROE de 16,4%, multe alte industrii stând mult mai bine din acest punct de vedere.
De altfel, defalcat pe coduri CAEN, cea mai „rentabilă” afacere în 2022 era cea de„Alte activitati de servicii personale” (dacă vă spune ceva termenul de cămine de bătrâni….) care, cu active de 13 miliarde, au făcut un profit în 2022 de 2,6 miliarde.
De asemenea, sectorul de IT&C a avut o rentabilitate a capitalului de peste 41%. Construcțiile au avut o rentabilitate de circa 30%, iar comerțul una apropiată (28,6% angrosiștii și 27,8% retailerii). Producătorii de energie au avut anul trecut un ROE de 23,5%, similar mediei pe țară, potrivit unor documente guvernamentale consultate de HotNews.
De asemenea, deși taxa pe bănci e deja decisă, nu au fost luate în calcul IFN-urile, multe dintre ele fiind controlate de oameni politici.
Bancherii mai spun că din totalul băncilor circa trei sferturi sunt pe profit, dar un sfert e pe pierderi, astfel încât nu e foarte clar cum se va plăti acel 1% în cazul băncilor cu pierderi.
BCE nu este cea mai fericită că i se taxează instituțiile pe care le păstorește. Dar nu te pui cu ambiția politică
La nivel european, BCE nu este cea mai fericită că i se taxează instituțiile pe care le păstorește.
„Materializarea unor riscuri negative poate reduce semnificativ capacitatea de rambursare a debitorilor și se poate traduce într-o profitabilitate mai scăzută a băncilor. O asemenea măsură trebuie luată precauție, atrage atenția Banca Centrală Europeană, pentru a se asigura că suprataxa nu va afecta capacitatea băncilor de a construi baze solide de capital și de a evita o deteriorare a calității creditului”, arată BCE într-un aviz transmis cu ocazia instituirii taxei pe bănci din Italia.
„Reducerea capacității băncilor de a constitui provizioane pe fondul unei posibile scăderi a calității creditului ar putea pune în pericol transmiterea de către bănci a măsurilor de politică monetară către economie. Impunerea unei suprataxe ar putea îngreuna constituirea unor rezerve de capital suplimentare, deoarece profiturile acestora vor fi reduse, făcându-le mai puțin rezistente la șocurile economice. De fapt, astfel de taxe extraordinare ar putea avea efecte economice negative prin limitarea capacității băncii de a acorda credite și ducând la condiții mai puțin favorabile pentru clienți”, se mai arată în document.
Costurile mai mari și oferta redusă de credite pot afecta negativ creșterea economică reală, mai arată BCE.
Italia este cel mai recent caz al unei ţări europene care a impus băncilor o taxă pe profiturile excepţionale, obţinute datorită dobânzilor mari, pentru a ajuta deţinătorii de ipoteci, transmite Reuters.
Suprataxa în Republica Cehă
Camera inferioară a Parlamentului ceh a aprobat în noiembrie o taxă excepţională de 60% asupra firmelor energetice şi băncilor, cu scopul de a strânge 3,4 miliarde de dolari în acest an din profituri considerate excesive, pentru a finanţa ajutor pentru persoanele şi firmele afectate de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze.
Suprataxa în Franța
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în martie că companiile cu peste 5.000 de oameni ar trebui să împartă mai mult din profiturile lor ”excepţional de mari” cu angajaţii, în loc să răscumpere acţiuni.
Dar el şi ministrul de Finanţe Bruno Le Maire au exclus posibilitatea unei taxe excepţionale. Asta pentru că băncile franceze sunt supuse unei legi anti-camătă care limitează ritmul creşterii trimestriale a preţurilor împrumuturilor.
Franţa are, de asemenea, o schemă de economii reglementată populară, care reprezintă puţin sub 20% din depozitele bancare, cu o rentabilitate legată de inflaţie care se ajustează mai repede decât ratele împrumuturilor.
Suprataxa în Germania
Pentru unele dintre cele mai mari bănci din Germania, venitul net din dobânzi a crescut între 50% şi 70% de la minimele din epoca pandemiei, dar o taxă excepţională nu a fost un subiect de discuţie pentru ministrul de finanţe pro-business Christian Lindner.
Ministerul de Finanţe al Germaniei a refuzat să comenteze mişcarea Italiei, în august, dar a remarcat că majorările de taxe sunt excluse conform unui acord guvernamental de coaliţie german.
Suprataxa în Ungaria
Guvernul Ungariei a modificat taxele excepţionale impuse sectoarelor cheie ale economiei, într-un decret publicat în iunie, spunând că băncile îşi pot reduce plăţile de taxe excepţionale din 2024 cu până la 50% dacă îşi măresc achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ungare.
De asemenea, a impus o nouă ”taxă socială” de 13% asupra anumitor tipuri de investiţii, inclusiv note de investiţii şi câştiguri ale dobânzii la depozitele bancare.
Suprataxa în Italia
Italia a aprobat pe 8 august un impozit unic de 40% asupra profiturilor pe care băncile le obţin din dobânzile mai mari şi intenţionează să folosească încasările pentru a ajuta deţinătorii de credite ipotecare.
Se aşteaptă să încaseze mai puţin de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) din taxă, potrivit unor surse.
Ministerul italian al Economiei a clarificat ulterior că taxa nu poate fi mai mare de 0,1% din activele totale ale creditorilor. Un raport din presă din 18 august spunea că Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să trimită o scrisoare Italiei, ridicând obiecţii cu privire la taxă şi criticând Roma pentru că nu a informat anterior nici Banca Italiei, nici BCE, aşa cum se presupune că ar trebui să facă potrivit regulilor Uniunii Europene.
Suprataxa în Lituania
Parlamentul Lituaniei a aprobat în mai o taxă excepţională asupra veniturilor nete din dobânzi ale industriei bancare pentru 2023 şi 2024, după o creştere bruscă a ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene.
Taxa de 60% din venitul net din dobânzi care depăşeşte cu 50% media din ultimii patru ani este estimată să strângă 410 de milioane de euro (451 de milioane de dolari) pentru bugetul guvernului şi va fi folosită pentru a stimula armata.
Suprataxa în Spania
Spania intenţionează să strângă 3 miliarde de euro până în 2024 din taxa excepţională asupra băncilor pe care a aprobat-o anul trecut, care impune o taxă de 4,8% asupra veniturilor lor nete din dobânzi şi a comisiilor nete peste un prag de 800 de milioane de euro.
Suprataxa în Suedia
Guvernul suedez a început în ianuarie anul trecut ”o taxă de risc” pentru instituţiile cu datorii legate de operaţiunile suedeze de peste 150 de miliarde de coroane suedeze (14,1 miliarde de dolari), pentru a consolida finanţele publice şi a crea spaţiu pentru acoperirea costurilor pe care le-ar putea provoca o criză financiară.
Impozitul a fost egal cu 0,05% din pasive în 2022 şi a crescut la 0,06% în 2023.
Guvernul se aşteaptă să strângă 6 miliarde de coroane suedeze pe an.
Suprataxa în Marea Britanie
Marea Britanie nu a introdus o taxă excepţională bancară, dar din 2011 a perceput o taxă bancară introdusă ca răspuns la criza financiară, care se aplică activelor din bilanţul global ale băncilor britanice, precum şi activelor aparţinând operaţiunilor britanice ale băncilor străine.