Surpriză în piața telecom: Vodafone și Digi vor cumpăra părți din activele Telekom Mobile / Adrian Tomșa se retrage din tranzacție
Vodafone România a anunțat joi că a semnat un memorandum de înțelegere ca prim pas pentru achiziția Telekom România Mobile Communications, inclusiv a unei părți semnificative din activele acesteia de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). De asemenea, Digi România va prelua o parte din active.
Prin această tranzacție, Vodafone spune că va contribui la crearea unei piețe de telecomunicații mai puternice, în care operatorii vor avea dimensiunea necesară pentru a inova și pentru a investi substanțial în noi tehnologii, poziționând România ca lider european.
- „Este un moment important pentru piața de telecomunicații din România, cu un potențial semnificativ de creștere odată cu finalizarea acestei tranzacții. Încă de la preluarea mandatului de CEO al Vodafone România, am considerat că industria are nevoie de condiții care să susțină nivelul ridicat al investițiilor 5G și promovarea inovației.
- Sunt încântat de anunțul de astăzi care dovedește încă o dată că Vodafone își respectă promisiunea față de România. Continuăm să investim și să furnizăm românilor servicii la cele mai înalte standarde”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.
Finalizarea tranzacției este condiționată de o serie de proceduri legale, inclusiv încheierea analizei de due diligence și obținerea aprobărilor prealabile din partea autorităților competente. În acest moment, nu există alte detalii legate de aprobarea finală a achiziției, dat fiind stadiul incipient al procesului.
În același timp, Vodafone își menține promisiunea față de România și va finaliza anul acesta investiții locale de peste 200 de milioane de euro. Investițiile totale de-a lungul celor 27 de ani de prezență a Vodafone în România se ridică la peste 6,5 miliarde de euro.
Amintim că în vara anului 2019, Vodafone a finalizat procesul de achiziție a UPC pe piața locală, după aprobarea Comisiei Europene privind preluarea de către Vodafone Grup a operațiunilor Liberty Global în România, Germania, Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro.
Digi a anunțat pe bursă că omul de afaceri Adrian Tomșa se retrage din tranzacție
De cealaltă parte, Digi România a informat joi investitorii pe bursă că omul de afaceri Adrian Tomșa a decis să se retragă din tranzacția inițială anunțată în data de 27 mai.
Digi mai spune că la data de 30 octombrie a încheiat un memorandum cu grupul elen OTE și Vodafone România, având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications (TKRM).
- „În conformitate cu Memorandumul, părțile intenționează să efectueze o serie de operațiuni și tranzacții interdependente în temeiul cărora DIGI va achiziționa anumite active de la TKRM, iar VF va achiziționa indirect acțiunile deținute de OTE în TKRM”, a anunțat Digi.
Anunțul făcut de OTE pe bursa din Atena
Și grupul elen OTE a anunțat pe bursă semnarea acestui memorandum cu Digi și Vodafone, după retragerea omului de afaceri Adrian Tomșa din tranzacția inițială pentru achiziția TKRM.
- „Memorandumul de îmnțelegere prevede că anumite active ale TKRM ar fi achiziționate de către Digi, în timp ce activele rămase și compania ar fi achiziționate de Vodafone România”, se arată în comunicatul OTE.
Finalizarea tranzacției este condiționată de semnarea unui acord de cumpărare de acțiuni și a documentației tranzacției, precum și de obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare, mai spune grupul elen.
Digi a vrut anterior să preia întreaga rețea și contractele clienților prepaid de la Telekom Mobile
Anunțul Vodafone este o surpiză în contextul în care vânzarea Telekom Mobile către alți cumpărători era de ceva timp în analiză la Consiliul Concurenței.
Digi Romania (anterior RCS&RDS) a anunțat luni, 27 mai, pe bursă că a încheiat un acord de principiu privind achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile”) de la grupul elen OTE.
Asta după ce în toamna anului trecut, OTE a anunțat că a semnat un memorandum pentru vânzarea Telekom Mobile cu Quantum Projects Group, controlat de același Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, care deține printre altele Prima TV și Profit.ro.
Telekom Mobile este al patrulea mare jucător de telefonie și internet mobil din România, după Orange, Vodafone și Digi.
Chirițoiu, despre schimbarea cumpărătorilor Telekom Mobile: Din punct de vedere concurențial e mult mai complicat
Contactat atunci de HotNews.ro, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că analiza acestei tranzacții va fi mult mai dificilă decât cea notificată anterior de patronul Clever Media.
- „Din punct de vedere concurențial e mult mai complicat pentru că Digi România e un actor mare pe piață. Analiza acestei tranzacții va fi o operațiune prioritară și vom aloca resurse, dar nu e un caz simplu”, a declarat luni seara pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Șeful Consiliului Concurenței a avut luni, 27 mai, o întâlnire cu oficialii celor trei părți implicate în tranzacție, după ce Adrian Tomșa și-a retras vineri, 24 mai, notificarea anterioară privind achiziția Telekom Mobile prin intermediul Quantum Projects Group.
- „În următoarele săptămâni”, a mai precizat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, „Consiliul Concurenței va primi notificarea oficială privind acest nou acord de cumpărare a Telekom Mobile, iar decizia autorității de concurență va fi anunțată până la sfârșitul acestui an”.
În luna februarie din acest an, Bogdan Chirițoiu a declarat că autoritatea de concurență vrea să știe care este sursa banilor în posibila achiziție a Telekom Mobile de către Quantum Projects, companie controlată de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media.
„Contează de unde vin banii. Dacă banii vin de la un jucător de pe piață este evident că analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar e altă analiză, a declarat atunci Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.