Sari direct la conținut

SURSE Ministerul Economiei mai are 2-3 variante de reorganizare a sectorului energetic, in afara de infiintarea colosilor Electra si Hidroenergetica

HotNews.ro

Infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a devenit incerta si de aceea Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de reorganizare a pietei energetice. Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. In paralel, se lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

O varianta ar fi infiintarea companiilor energetice fara includerea societatilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Practic, complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari sa fuzioneze cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni.

  • O alta idee ar fi infiintarea celor doi colosi, dar intr-o forma modificata, si anume fara divizarea Hidroelectrica, spun alte surse din domeniu. „Hidroelectrica sa ramana nedivizata intr-o companie, iar Nuclearelectrica in cealalta companie”, au precizat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Insa aceste doua variante presupun  multe modificari. Ar insemna alt act normativ, alte convocari ale AGA, alte demersuri de inregistrare la Registrul Comertului. De  aceea, se lucreaza in paralel si la solutia prevazuta in scrisoarea de intentie cu FMI.

Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali„, se arata in scrisoarea de intentie.

Guvernul ia in calcul vanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si a unor pachete majoritare la complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.

In forma actuala, s-a prevazut divizarea Hidroelectrica fapt care a adus multe contestatii in justitie.Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. In luna noiembrie 2010, la solicitarea sindicatelor, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc. Astfel, Compania Electra nu mai poate lua fiinta, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul Romaniei, fiind irevocabil desfiintat. Si daca Electra nu se poate infiinta, nici Hidroenergetica nu poate fi pusa pe picioare.

Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

* Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro