Surse: Premierul Ciolacu va cere la Bruxelles o scădere cu 0,5% din deficit a cheltuielilor cu înzestrarea Armatei
Foarte multe state europene solicită scăderea din deficit a cheltuielilor cu înzestrarea Armatei și acest lucru îl va face și premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, au declarat joi surse guvernamentale. Cum România a crescut cheltuielile cu armata pentru acest an de la 2% la 2,5% din PIB, premierul va cere ca un procent de 0,5% să se scadă din deficit.
Ce ținte de deficit bugetar ar fi realizabile în acest an
Sunt 2 lucruri disticte pe care le va discuta vineri la Bruxelles premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea cu oficialii Comisiei Europene, spun sursele guvernamentale.
- „Un aspect este reforma fiscală prevăzută în cererea de plată nr 4 din PNRR și altul este ce măsuri va lua România ca să închidă deficitul și să ne încadrăm într-un deficit rezonabil, asta înseamnă să ai o scădere de 0,5% față de deficitul de anul trecut, când a fost 6,2%.
- Mai mult, dacă nu luăm aceste măsuri și nu convenim cu Comisia Europeană, în Regulamentul european este clar precizat că vom primi o amendă de 0,5% din PIB. Și aici premierul va veni cu argumente în ceea ce privește aportul României și efectele asupra economiei României a războiului din Ucraina.”, au declarat joi sursele guvernamentale.
Disuțiile cu oficialii europeni vor începe de fapt chiar de aici – ca nu cumva România să primească o amendă de 0,5% din PIB. Apoi premierul va încerca să negocieze creșterea deficitului peste nivelul de 4,4% cât este asumat pentru acest an cu Comisia Europeană.
- „După ce va fi convenit să nu fie amendată România, se va încerca obținerea unei reduceri de 0,5% a deficitului impus de Comisia Europeană, față de deficitul bugetar de anul trecut, deci un deficit de 5,7%, lucru realizabil.
- Sunt foarte multe state europene care solicită scăderea din deficit a cheltuielilor cu înzestrarea Armatei. Noi am modificat și începând de anul acesta nu mai avem 2%, avem 2,5%. Cei 0,5% asumați anul acesta incercăm să-l scădem din deficit.”, au mai precizat joi surse guvernamentale.
Premierul nu vrea majorarea TVA. Va rămâne TVA de 9% la alimente și medicamente
Sursele guvernamentale au mai precizat ca premierul Ciolacu nu ar fi de acord cu o majorare a TVA-ului, care au duce la un echilibru macroeconomic.
- „Categoric va rămâne TVA de 9% la alimente și medicamente. Premierul nu are informația că cei de la Comisia Europeană ar fi sugerat o creștere TVA la 21%. În schimb în PNRR este asumat că va exista un singur TVA la nivelul României.”, au mai spus sursele.
Ce vrea să obțină Ciolacu la Bruxelles: Sunt semnale că și Comisia Europeană va recunoaște eforturile financiare făcute de noi pentru Ucraina și Republica Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi înainte de a pleca către Bruxelles pentru întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, că își va asuma răspunderea pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană, dar că există semnale că și oficialii europeni vor recunoște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova.
- „Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem negocierea PNRR, finalizăm noua forma a programului repowereu, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României.
- Asa cum am anuntat in sedinta de Guvern de data trecuta pentru asta sunt dispus să-mi pun pe masă mandatul de premier și să-mi asum răspunderea alături de Guvern pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană.
- În același timp însă, in spiritul solidarității europene, sunt absolut convins și există semnale in acest sens după prezenta celor 3 ministri la Bruxelles că si CE va recunoște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei si rep Moldova. Sunt sigur că vom găsi impreuna cu partenerii europeni soluția justă astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități.”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu va avea în perioada 31 august – 1 septembrie 2023 prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului de prim-ministru, în contextul dialogului constant pe care România îl are cu instituțiile europene.
Prim-ministrul României va avea întrevederi cu înalți oficiali europeni: președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.