SURSE Procesul de evaluare a inaltilor functionari, la un pas sa fie declansat pe final de guvernare Ponta. Evaluarea si recrutarea prefectilor si a secretarilor generali din ministere le va face viitorul guvern
Evaluarea anuala a prefectilor, secretarilor generali din ministere si a inspectorilor guvernamentali va fi realizata de viitorul guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul executivului, care au precizat ca premierul interimar a oprit de la publicarea in Monitorul Oficial deciziile care declansau procesele de evaluare si recrutare a inaltilor functionari publici. Miza: aceste evaluari sunt anuale, iar realizarea lor acum de catre Guvernul in functie garanta mentinerea aceleiasi retele de functionari stabilita de PSD inca un an de acum incolo.
- Liviu Dragnea, dupa intalnirea de aseara cu Dacian Ciolos: „Prefectii si subprefectii nu sunt membri de partid, sunt functionari publici. (…) N-am vazut la dl Ciolos o dorinta de a proceda la epurari„.
Evaluarea inaltilor functionari publici, stabilirea comisiilor de concurs pentru viitorii inalti functionari si recrutarea acestora vor fi realizate de catre viitorul guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul executivului. Potrivit acestora, premierul interimar, Sorin Cimpeanu, a oprit de la publicarea in Monitorul Oficial deciziile de stabilire a comisiilor care ar fi urmat sa se ocupe de evaluarea performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici si de recrutarea inaltilor functionari publici.
Daca aceste decizii ar fi fost publicate, actualul guvern ar fi inceput practic procesele de evaluare si de recrutare ale secretarilor generali si secretarilor generali adjuncti din ministere si din alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, ale prefectilor, subprefectilor si inspectorilor guvernamentali.
Evaluarea performantelor inaltilor functionari publici se face anual, astfel ca realizarea ei acum de catre actualul Executiv securiza pe aceste functii persoanele stabilite de Guvernul Ponta, de-a lungul anilor.
Potrivit statutului functionarilor publici, aceasta evaluare anuala se face de catre o comisie ai carei membri sunt numiti prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului internelor. Similar, recrutarea inaltilor functionari publici se face de catre o comisie ai carei membri sunt numiti prin decizie a primului-ministru.
Calificativele obtinute la aceste evaluari sunt avute in vedere la promovarea intr-o functie publica superioara, precum si la eliberarea din functia publica, prevede legea 188/1999.
Cine sunt inaltii functionari publici:
- secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului
- secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale
- secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale
- prefect
- subprefect
- inspector guvernamental
Dragnea: N-am vazut la dl Ciolos o dorinta de a proceda la epurari
Liviu Dragnea
Foto: psd.ro
Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat miercuri seara, 11 noiembrie 2015, dupa intalnirea cu Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis, ca nu a vazut „o dorinta de a proceda la epurari”.
„Am vorbit de asemenea despre o reforma a functiei publice. Cei de la PNL au spus ca trebuie depolitizata administratia. I-am spus ca, daca tot cer, poate incepe cu membrii PNL si PDL care au fost pastrati in functii de guvernarile noastre. Prefectii si subprefectii nu sunt membri de partid, sunt functionari publici. (…) N-am vazut la dl Ciolos o dorinta de a proceda la epurari (…) Dl Dacian Ciolos mi-a zis ca nu intentioneaza ca, daca va fi votat guvernul pe care-l va prezenta, sa inceapa o actiune brutala de schimbare a administratiei, schimbare pur si simplu cantitativa. Din cate am inteles, se pare ca va avea o atitudine corecta, normala„, a declarat Liviu Dragnea.
„Un guvern tehnocrat nu are baza de resurse umane pe care sa o foloseasca pentru recrutare, pentru a ocupa anumite functii publice. In aceste conditii cred ca are doua variante, varianta in care cedeaza la presiuni, nu din partea noastra, sa schimbe de dragul schimbarii (…) sau varianta corecta si echilibrata in care asigura functionarea institutiilor statului si implementeaza programul de guvernare. Se pare ca va adopta varianta moderata si inteleapta„, a continuat presedintele PSD, citat de Agerpres.
Liviu Dragnea a anuntat ca „dupa ce va fi investit acest Guvern, daca va fi investit, o sa ne uitam cu atentie la ceea ce face fiecare ministru si cum gestioneaza functiile publice, cum isi aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminica o sa avem un Comitet Executiv National (…) pentru ca pana duminica sper sa avem si noi si opinia publica lista Cabinetului si atunci vom putea lua o decizie politica avand mai multe informatii„. Sursa si detalii