Surse: Șefii TVR vor anularea în instanță a unui raport intern extrem de dur la adresa președintelui Doina Gradea / Un fost ofițer SRI, plantat în coasta Comisiei de Etică
Conducerea Televiziunii publice ia măsuri împotriva forului intern care verifică felul cum sunt respectate normele etice în TVR, Comisia de Etică și Arbitraj. Potrivit informațiilor HotNews.ro, măsurile includ o acțiune judiciară și numirea unui fost ofițer SRI în poziția de „ombudsman” – în fapt, un fel de secretară – fără să fie respectate regulile din ultimii ani. Aceste inițiative ale conducerii apar în conextul în care Comisia de Etică a emis un raport foarte critic la adresa președintelui-director general Doina Gradea și altor șefi din televiziune.
HotNews.ro a adresat o serie de întrebări TVR, sâmbătă dimineață, în încercarea de a lămuri aceste chestiuni, dar nu a primit răspunsuri până în momentul publicării acestui articol. Vom publica răspunsurile în momentul când le vom primi.
Surse din interiorul TVR au indicat pentru HotNews.ro că, zilele trecute, Comitetul Director al televiziunii publice a adoptat o hotărâre privind declanșarea unei acțiuni judiciare prin care să fie constatată, în contencios administrativ, nulitatea unui raport al Comisiei de Etică și Arbitraj, pentru motive de „nelegalitate”. Hotărârea CD nu ar menționa, clar, care ar fi aceste motive.
- Ar fi o acțiune ieșită din comun din partea șefilor unei instituții publice, împotriva unuia dintre puținele foruri care îi pot trage la răspundere. Și aceasta, în condițiile în care Comisia de Etică poate doar să constate și să semnaleze nereguli deontologice, nu sa le sancționeze în vreun fel.
Raportul contestat de Comitetul Director este cel publicat în ultima parte a lunii septembrie, prin care Comisia de Etică își expune punctele de vedere în conflictul declanșat când Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației (actualmente la un post privat de televiziune), a publicat înregistrări făcute pe ascuns cu Doina Gradea și alți manageri din TVR. Raportul Comisiei este foarte dur la adresa Doinei Gradea, ridicând semne de întrebare privind compatibilitatea acesteia cu funcția de președinte-director general. Detalii, mai jos
Tot în ultimele zile, Comisia de Etică a fost atinsă și de o altă decizie, anume numirea unui nou „ombudsman”. Vineri, angajații au fost anunțați sumar că au un „nou coleg la ombudsman”, în persoana unui anume Septimiu Marica. Fără alte detalii, angajații sunt poftiți să citească despre activitatea ombudsmanului în Statutul Ziaristului SRTv.
- Surse din TVR au confirmat că este vorba despre un fost angajat SRI care a lucrat în antitero în anii 2000 și care a urmat Academia de Poliție și Academia Națională de Informații. Potrivit prezentării de pe site-ul unei companii co-fondate ulterior de acesta, el este trainer certificat în detectarea comportamentului simulat.
Un ombudsman este, general vorbind, o interfață dintre public și o instituție, respectiv angajații instituției, cărora le semnalează când apar greșeli sau derapaje. La TVR; serviciul de ombudsman este definit în Statutul ziaristului SRTv ca serviciu subordonat Comisiei de Etică și care monitorizează abaterile de la respectivul statut.
- Înseamnă, astfel, că a fost instalat un fost SRI-ist ca străjer la poarta Comisiei de Etică? Nu este limpede Potrivit informațiilor HotNews.ro, de aproape zece ani de când colectivul Ombudsman a fost reorganizat, din acesta a mai rămas o singură funcție, echivalentul unei funcții de secretară cu studii medii. Până spre finele deceniului trecut, colectivul Ombudsman număra mai mulți membri, însă aceștia au fost realocați către alte departamente până a rămas un singur post de „secretară”. Până recent, această funcție era ocupată prin concurs organizat de către Comisia de Etică. De data aceasta, în cazul lui Septimiu Marica, acest concurs a fost dat fără implicarea Comisiei, deși postul este subordonat acesteia, conform surselor HotNews.ro.
Aceste mișcări au loc în condițiile în care, spre sfârșitul lunii septembrie, Comisia de Etică a publicat concluziile anchetei sale în cazul dezvăluirilor făcute de Dragoș Pătraru la adresa conducerii TVR, de la acuzațiile de amestec în editorial la insultele aduse unor angajați și la criticile adresate jurnaliștilor de la Știri care critică puterea politică.
Ce a constatat, între altele, Comisia de Etică (întregul raport – aici):
- Limbajul folosit de președintele Doina Gradea și directorul TVR 1 Eduard Dărvariu, cu vulgarități și expresii obscene, sunt „descalificante nu doar prin prisma poziíilor ocupate de cei doi (…) ci și din punct de vedere al profesiei lor de comunciatori”.
- Acest limbaj e folosit în condițiile în care salariații pot fi dați afară, conform regulamentului de organizare al TVR, în cazul unor abateri precum „comportamentul defăimător, de umilire, ofensator (…) prin care se încalcă demnitatea personală a altor salariați”
- Considerațiile Doinei Gradea pe seama unor incidente „evidențiază (…) o cunoaștere aproximativă a specificului muncii de jurnalist de știri”
- Motivul comun al nemulțumirii ce s-a făcut auzită în urma a trei demersuri jurnalistice este „interpretarea lor de către responsabilii „conștienți că postul e politic” ca fiind acțiuni ostile puterii politice”
- Comentariul acuzator al PDG „ignoră obligața fundamentală a jurnaliștilor de a avea în permanență o raportare critică constructivă, riguros argumentată și onestă (…) Condamnarea îndeplinirii de către aceștia a îndatoririlor profesionale (…) reprezintă proba unei concepții deformate despre rolul jurnalismului și misiunea serviciului public de televiziune”
- „Există indicii credibile care susțin rezonabil ideea unor intervenții exercitate din afara TVR, chiar și din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnaliști agreați pe criterii extraprofesionale”
- „Analiza conținutului înregistrărilor (…) a scos în evidență incompatibilități și contradicții îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire și acțiune ale PDG și Directorului TVR 1, pe de o parte, și exigențele legale, regulamentare și procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte.”
Comisia de Etică a decis să înainteze raportul spre dezbatere în Consiliul de Administrație al TVR. Acesta este condus de PDG Doina Gradea.