Susanne Kastner: Renumararea este in regula. Contestarea este dificila
Presedintele Grupului parlamentar de prietenie germano-roman si al Forumului germano-roman, parlamentarul social-democrat Susanne Kastner a urmarit cu atentie alegerile prezidentiale din Romania. Evolutiile post-electorale de la Bucuresti sunt subiectul interviului acordat Deutsche Welle.
DW: Dupa alegerea, la limita, a lui Traian Basescu, social-democratii contesta rezultatul scrutinului prezidential, chiar daca in interiorul PSD au existat voci reticente la o astfel de derulare a evenimentelor. In ce masura un astfel de gest poate fi justificat?
Susanne Kastner: O contestare a rezultatelor suna, din partea celui care a pierdut, ca o neacceptare a infrangerii. Nu este, de fapt, calea dreapta. In opinia mea, in situatia in care pe Geoana il despart doar 80.000 de voturi de Basescu, justificata ar fi o renumarare a voturilor, pentru ca nu exista alegeri fara greseli. Renumararea este in regula. Contestarea este o chestiune dificila.
DW: Dar PSD nu se opreste doar aici. Fostul premier Adrian Nastase propune scaderea importantei votului dat de cei ce traiesc in strainatate, pentru a evita repetarea situatiei de acum, cand diferenta dintre candidati coincide cu numarul voturilor pro-Basescu din afara. Este dezbinarea romanilor o solutie a iesirii din criza?
Susanne Kastner: Din punctul meu de vedere este o prostie. Nu poti face asa ceva. Trebuie sa accepti legea electorala asa cum este. Personal, mi-as dori ca in Romania sa fie introdus sistemul de vot prin corespondenta, valabil si in cazul romanilor din strainatate. Toti cetatenii germani care traiesc in Romania pot participa la alegerile din Germania prin corespondenta. Cred ca afirmatia lui Nastase este usor superficiala.