Szijjarto taxează, la București, declarațiile lui Iohannis despre Ardealul dat ungurilor: Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete / Aurescu: România e interesată să ieșim din logica provocărilor
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a taxat într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind Ardealul dat ungurilor. „Nu vrem să participăm la discuții de politica internă, ne dorim să nu se repete aceste discuții”, a spus el, fără a-l nominaliza pe șeful statului, în condițiile în care Budapesta a pus de la început afirmațiile făcute la Cotroceni în logica electorală din România.
Întâlnirea Szijjarto-Aurescu a avut loc în marja vizitei ministrului ungar în România, vizită care Bucureștiul ar fi preferat să nu aibă loc având în vedere momentul aniversării momentului Trianon. De altfel, ministrul Român de Externe a recunoscut acest lucru în conferința comună de presă. „Așa cum i-am transmis, aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie”, a spus Aurescu.
„România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor”, a precizat el.
De altfel, ministrul român a cerut ca oficialii din Ungaria să se abțină să facă declarații care ar putea duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, punct de vedere susținut și de Szijjarto. Acesta din urmă a insistat însă că momentul Trianon reprezintă „o mare supărare” pentru maghiari, nefiind un motiv de aniversare.
Un punct sensibil pe agenda discuțiilor a fost cel referitor la finanțarea Guvernului Ungariei pentru comunitățile maghiare din afara granițelor, cei doi oficiali convenind încheierea unui acord în acest sens, lucru cerut de București.
Întrebat dacă a existat un acord verbal cu reprezentanții guvernării PSD pe această temă, ministrul ungar de Externe, a precizat că a avut o discuție cu fostul minitru de Externe, Teodor Meleșcanu, în care s-au „privit în ochi” și au convenit că programul se va face. „Pe teritoriul României, fără acest acord nu putem”, a mai spus el.
„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.
UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc, Kelemen Hunor susținând că este un mesaj tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.
”Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.
Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacționat și el după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis și i-a amintit acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. „Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.
După replica critică a ministrului ungar de Externe la adresa lui Klaus Iohannis, MAE român a reacționat calificând drept „provocatoare și inadecvate” declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.
„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect. Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”, se arată într-un comunicat al MAE.
„Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și, recunosc, pentru mine și cred că pentru mulți dintre dumneavoastră, supărător”, a spus Iohannis.