Sari direct la conținut

Tanasescu ne promite raiul fiscal de anul viitor

Evenimentul Zilei

Ministerul Finantelor a anuntat ca a redus cotele de impozitare a veniturilor, a simplificat grilele de salarii dupa care se calculau taxele, a micsorat impozitul pe profit de la 25 la 19%, dar a marit cu 5% impozitul pe dividende.

Miscarea facuta de Finante tine cont de necesitatile de imagine ale anului electoral si raspunde, partial, presiunilor mediului de afaceri, care a cerut reducerea fiscalitatii asupra salariilor si a veniturilor din afaceri.

Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a declarat, ieri, ca aproximativ 5 milioane de romani vor avea de cistigat de pe urma noii scheme de impozitare a veniturilor, care va fi aplicata incepind cu 2005. El a oferit si un exemplu: o persoana cu un salariu brut de 6 milioane de lei, daca are si un copil in intretinere, va cistiga suplimentar cite 120.000 lei in fiecare luna.

Bani cu care se poate cumpara, astazi, un kilogram de carne. Generozitatea Finantelor este insa modesta, asa-zisul cistig fiind egal cu 2 euro si 90 de centi, la paritatea de astazi a monedei nationale, care nu se va pastra intacta pina in ianuarie 2005.

Mai mult, in Romania sint impozitate venituri salariale care sint echivalente acum cu 65 de euro, iar cea mai mare cota de impozit se aplica unor venituri lunare de 350 de euro.

Codul Fiscal modificat prevede si micsorarea numarului transelor de impunere de la cinci la trei. “Cota minima a fost redusa de la 18% la 14%, cota de mijloc va fi de 26%, iar cea maxima va fi diminuata cu doua puncte, pina la 38%”, a explicat Tanasescu.

Accizele vor continua sa creasca

Pe linga avansul economic, majorarea nivelului accizelor la alcool, tigari si combustibili ii motiveaza pe finantisti sa se astepte la venituri de 14.000 miliarde lei. “Nivelul accizelor la aceste produse va fi majorat conform graficului convenit cu autoritatile de la Bruxelles, pentru a atinge nivelul minim din UE.

In schimb, acciza la berea fabricata de micii producatori va fi redusa”, a declarat Tanasescu, fara a preciza cu cit. El a mai spus ca, pentru toate sortimentele de cafea, acciza va fi micsorata, in medie, cu 20%, iar strategia prevede si impunerea unui nivel minim al accizei pentru tigarile ieftine.

Se majoreaza impozitul pe dividende

Ministrul finantelor a mai spus ca, in 2005, impozitul pe dividende va creste cu 5 puncte, ajungind la 10% pentru persoanele fizice, respectiv 15% pentru firme. “Aceasta majorare ne face sa anticipam venituri de 4.500 miliarde lei”, a adaugat Tanasescu.

Vorbind despre posibilitatea patronilor de a opta intre sistemul de amortizare accelerata si reducerea de impozit pentru profitul reinvestit, el a mai spus ca o decizie in acest sens va fi luata in circa 10 zile, timp in care se va discuta cu reprezentantii patronatelor.

Pensiile mai mici de 9 milioane lei, scutite de impozit

Oficialul MFP a afirmat ca deducerile aplicate in prezent vor fi mentinute si anul viitor. In schimb, se urmareste diminuarea contributiilor pentru asigurarile sociale, exclusiv pentru firme, de la 49,5% la 47,5%. De altfel, pina in 2007, nivelul CAS ar putea ajunge la 42%-43%.

Plafonul pina la care pensiile sint scutite de impozit va fi majorat de la opt milioane de lei la noua milioane de lei. Pentru carti, manuale scolare si proteze, cota de TVA va scadea de la 9 la 5%.

Noile transe de impozitare a veniturilor

1. Cota minima, de 14%, se aplica la un venit lunar impozabil de pina la 2,7 milioane de lei.

2. Pentru veniturile cuprinse intre 2.700.001-14.500.000 lei, se va aplica un impozit de 378.000 lei plus 26% din suma care depaseste 2,7 milioane de lei.

3. Veniturile impozabile mai mari de 14,5 milioane lei vor fi impozitate cu 3.446.000 lei plus o cota de 38% din ceea ce depaseste nivelul de 14,5 milioane de lei.

Cota minima va fi aplicata la veniturile a circa 2,5 milioane romani, iar cea de mijloc, respectiv 26%, va viza cistigurile a 2,1-2,2 milioane de persoane, se arata in estimarile ministerului. De pragul maxim de impunere, aplicat doar veniturilor impozabile care sar de 14,5 milioane/luna, se vor “bucura” doar 300.000 de romani.

Venituri neimpozabile

Persoanele cu un salariu brut de 3 milioane lei nu vor plati nici un fel de impozit, indiferent ca au sau nu copii in intretinere. La fel si salariatii cu un copil, dar al caror cistig brut este de pina la 4,3 milioane lei. Finantistii au mai spus ca nici angajatii cu un salariu brut de 6.200.000 lei nu vor plati impozit daca au trei copii in intretinere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro