Taranii vor lua credite cu plata in natura
In curand, taranul roman va putea sa-si cumpere casa, masina, utilaje sau sa-si ia credit de la banca, chiar daca nu are bani. Asta, daca are recolta pusa la pastrare intr-un siloz licentiat si detine un certificat de depozit care sa ateste acest lucru.
FLORINA ZAINESCU
Incepand din 2002, Ministerul Agriculturii incearca sa puna in miscare sistemul certificatelor de depozit pentru semintele de consum – boabele de grau sau semintele de floare pe care agricultorul nostru le obtine.
Cadrul legislativ
Cadrul de functionare si legaturile dintre institutiile implicate – silozuri si depozite, producatori agricoli sau gradatori – a fost stabilit prin Ordonanta de urgenta 141/2002. In urmatoarele sase luni, se va infiinta Fondul de Garantare pentru Certificatele de Depozit.
Aceasta inseamna ca, probabil de la anul, taranul autohton nu va mai fi obligat sa-si vanda graul ca sa-si cumpere o combina sau, de ce nu, o casa. Si nici nu va mai avea probleme cu recuperarea banilor daca silozistul i-a “ratacit“ graul depozitat.
Silozuri licentiate
Dar cum functionaza acest sistem? Primul pas consta in licentierea, la cerere, a unor depozite de cereale. In joc nu pot intra decat silozisti “sanatosi“ din punct de vedere economic si care sunt dispusi sa garanteze pentru “marfa“ care le este adusa.
Ei trebuie sa aiba spatii de depozitare care sa permita pastrarea graului pe soiuri si grade de calitate si sa plateasca un gradator atestat care sa-i faca aceste clasificari. Prin lege, nu are voie sa refuze pe nimeni care-i vine cu remorca sau caruta cu recolte la poarta. Ii ia graul sau floarea si taxa de depozitare si ii elibereaza, in schimb, un certificat de depozit.
Graul din depozit, gir la banca
Adica o hartie care atesta prezenta unei cantitati de x tone de cereale in depozit, calitatea si valoarea acesteia. Cu certificatul de depozit in buzunar, taranul se poate duce la banca sa ia un credit. Poate garanta cu el orice imprumut, fie ca este unul pentru nevoi personale, un credit imobiliar sau pentru invesitii, a explicat Petre Daea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Ba mai mult, “daca cineva imi spune “Imi vand casa. Cat imi dai pe ea?”, ii pot raspunde “Nu am bani, dar iti platesc cu acest certificat de depozit”“, sustine Daea. Printr-o simpla formalitate, acest act poate fi cedat altcuiva – un fel de plata in natura, fara ca vanzatorul sa-si faca probleme cu transportul marfii.
† Resurse
Fondul de garantare pentru certificatele de depozit se alimenteaza din surse nebugetare. Silozistii care au licenta de depozit au obligatia sa depuna in contul Fondului o cota reprezentand 0,5% din valoarea de piata a semintelor de consum pentru care s-au emis certificate de depozit.
In plus, in bugetul Fondului vor mai intra dobanzile incasate pentru depozitele constituite de aceasta institutie, realizarea creantelor sale, incasarea despagubirilor din politele de asigurare, venituri din investirea resurselor sale, alte venituri, donatii sau sponsorizari. Agricultorii vor fi despagubiti daca graul le dispare sau isi schimba peste noapte calitatea.
Tot ce are de facut este sa se adreseze Fondului de garantare pentru certificatele de depozit care ii va recupera banii.